July 13, 2017

12.07.2017: Український суд заарештовав двох прикордонників ФСБ

Головні події і теми доби 12.07.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Двох прикордонників ФСБ РФ, які порушили адміністративний кордон з Кримом, заарештовано.
  • Опубліковано попередній текст законопроекту про "реінтеграцію Донбасу".
  • Парламентський комітет не дав згоди на арешт депутата Добкіна.

В Україні

  • Регламентний комітет Верховної Ради визнав подання Генпрокуратури на притягнення до відповідальності депутата від опозиційного блоку Добкіна, проте вважає підстави для його арешту недостатніми.
  • Антикорупційний комітет парламенту вніс 4 кандидатури на посаду аудитора НАБУ за квотою Верховної Ради. Аудитором бюро за квотою Кабміну призначено юриста Буроменського.
  • Прем'єр-міністр Гройсман заявив, що фракція Блоку Порошенка підтримає закони про реформування пенсійної системи, внесені урядом. Міністр фінансів Данилюк пообіцяв главі МВФ Лагард, що пенсійну реформу ухвалять найближчим часом.
  • Міністр інфраструктури Омелян зробив подання на звільнення глави держпідприємства "Міжнародний аеропорт Бориспіль" Рябікіна. Однак прем'єр-міністр Гройсман доручив Рябікіну відновити переговори з авіакомпанією-лоукостером RyanAir, що було зівано, і підписати з нею контракт. Рябікін переконаний, що залишиться на посаді, незважаючи на дії міністра. Ситуацією з RyanAir скористалися інші авіакомпанії-лоукостери, які заявили про розширення мережі дешевих сполучень України з іншими країнами.
  • Прес-служба Спеціальної антикорупційної прокуратури заявила про розслідування, що проводиться НАБУ щодо генерального прокурора Луценко, за фактами зловживання владою при його призначенні та внесення завідомо недостовірних відомостей до декларації про доходи.
  • Комітет захисту журналістів вважає, що справа Шеремета, підірваного у власній машині в липні минулого року в Києві, штучно гальмується владою. Президент Порошенко на зустрічі із членами комітету запропонував включити до слідчої групи іноземного експерта.
  • Кабмін виділив 50 млн грн Львівській облдержадміністрації на утилізацію побутових відходів Львова.
  • Заступник глави НБУ Рожкова заявила, що рішення про націоналізацію Приватбанку було "прозорим, обґрунтованим і публічним" і назвала банк "фінансовою пірамідою". Мінфін оголосив про чергову докапіталізацію банку на 22,5 млрд грн за рахунок випуску держоблігацій і внесення їх до статутного капіталу.
  • Курс гривні незначно зміцнився на тлі зниження активності ринку та зменшення обсягу продажу валюти: 25,91 ₴/$ (-0,06 грн), 29,67 ₴/€ (+0,04 грн), 4,27 ₴/10₽ (-0,01 грн). НБУ в торгах участі не брав. За оцінками фінансових експертів, підстав для розкачування курсу в найближчій перспективі немає.

Війна

  • Ситуація на фронті знову загострилася, кількість порушень режиму припинення вогню бойовиками збільшилася. У ході бойових дій, за офіційними даними, загинув військовослужбовець, ще один – поранений. Під обстріл бойовиків знову потрапила Мар'їнка, у кількох житлових та адміністративних будівлях виникли пожежі.
  • Суд заарештував двох прикордонників РФ – військовослужбовців ФСБ за незаконний перетин адміністративного кордону з Кримом. Їх може бути обміняно на українських політв'язнів і заручників, яких незаконно захоплено російською владою.
  • Видання "Ліга" опублікувало текст законопроекту про "реінтеграцію Донбасу".
  • Лідер кримських татар Чубаров повідомив про створення Громадської ради з питань Криму. Відразу ж після його створення активісти провели акцію під будівлею представника президента в Криму Попович з вимогою її відставки через бездіяльність протягом трьох із половиною років.

Україна й світ

  • У Криму розпочалися навчання російського військово-морського флоту, який був піднятий по тривозі "для перевірки боєготовності". У північно-західній частині акваторії Чорного моря наразі проводяться міжнародні навчання Sea Breeze-2017 року за участі України та кораблів країн НАТО.

Тренди


  • Депутатами від Народного фронту Вінником, Тимчуком і Чорновіл до парламенту внесено законопроект "з протидії загрозам нацбезпеці в інформаційній сфері", відповідно до якого співробітники СБУ без рішення суду за допомогою провайдера можуть блокувати доступ до будь-якого інформаційного ресурсу на підставі постанови слідчого, прокурора або рішення РНБО. Деякі депутати та громадські діячі заявляють, що такий документ є введенням цензури й дозволить блокувати будь-які сайти та ЗМІ, що висвітлюють резонансні події, як було зроблено "диктаторським законам Януковича" 16 січня 2014 року. Секретар РНБО Турчинов звинуватив парламентаріїв, які виступають проти прийняття цих документів, у співучасті в кіберзлочині проти власної країни. Уряд Яценюка вже намагався "проштовхнути" подібний закон, однак він дістав негативного висновку парламентського комітету з питань свободи слова та не був винесений на голосування.
  • Відповідно до програми НБУ, дрібні банки мають до 11 липня провести докапіталізацію мінімум до 200 млн грн. Однак власники близько 20 банків із 89, присутніх на ринку, так і не змогли знайти для цього кошти. Для таких фінустанов є три шляхи: злиття кількох банків до одного великого (для полегшення цього процесу Верховною Радою прийнято відповідний закон), перереєстрація банку у фінансову компанію та ліквідація. У будь-якому випадку, на ринку залишиться всього близько 70 банків за повного домінування держбанків.
  • У тексті законопроекту про "реінтеграцію Донбасу", що являє собою декларацію із відсиланням на міжнародні документи, фактично зроблено спробу легалізувати мінські домовленості без їх затвердження парламентом і перекласти відповідальність за військові дії на сході країни на створюваний військовий оперативний штаб управління. У тексті документу записано, що його начальник матиме право прийняття як військових, так і адміністративних рішень, що дає можливість використання корупційних схем. Крім того, законопроект прямо суперечить Конституції, за якою обов'язки з деокупації покладаються на Верховного головнокомандувача – президента. Порошенко та його оточення, а також секретар РНБО Турчинов так і не змогли узгодити остаточний варіант документу, тому його планують подати на розгляд парламенту не раніше осені, "після проведення консультацій із західними партнерами".

No comments:

Post a Comment