July 08, 2017

07.07.2010: Трамп і Путін створять "канал зв'язку для врегулювання ситуації в Україні"

Трамп і Путін створять "канал зв'язку для врегулювання ситуації в Україні"
Трамп і Путін створять "канал зв'язку для врегулювання ситуації в Україні"

Головні події і теми доби 07.07.2010 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Трамп і Путін створять "канал зв'язку для врегулювання ситуації в Україні".
  • Профільний комітет парламенту погодився зняти недоторканність із депутата Розенблата.
  • Парламентська асамблея ОБСЄ визнала факт присутності російських військ на Донбасі.

В Україні

  • Єдиним депутатом, якого регламентний комітет парламенту рекомендував позбавити недоторканності й притягнути до кримінальної відповідальності, виявився Розенблат – депутат від Блоку Петра Порошенка. НАБУ опублікувало на сайті відеодокази провини Розенблата в "янтарний справі" та закликало Верховну Раду "розірвати кругову поруку". Глава Спеціальної антикорупційної прокуратури Холодницький побоюється втечі депутатів до позбавлення їх недоторканності та вважає, що докази із "бурштинової справи" отримано законним шляхом.
  • СБУ повідомила про затримання групи осіб, які готували провокацію у посольства Польщі на замовлення спецслужб РФ.
  • Генпрокуратура та СБУ провели обшуки в офісі підприємства "Укргазвидобування" у справі про розкрадання державних коштів при проведенні іноземними підрядниками робіт з інтенсифікації видобутку із свердловин.
  • НБУ перерахував до бюджету черговий транш прибутку за 2016 рік у розмірі 5,0 млрд грн. Залишок – 19,4 млрд із загальної суми в 44,4 млрд грн буде перераховано протягом наступних місяців за графіком, що вже узгоджений із Мінфіном.
  • Зміна курсу гривні на міжбанку була незначною: 26,03 ₴/$ (-0,04 грн), 29,70 ₴/€ (+0,03 грн), 4,31 ₴/10₽ (-0,02 грн). Нацбанк на торги не виходив.

Війна

  • "Хлібного перемир'я" на Донбасі бойовики не дотримують і ведуть обстріли позицій українських військ усією лінію фронту. За попередню добу, за офіційними даними, дістали поранень і травмовані 4 українських військовослужбовців. У прифронтовій зоні на вибуховому пристрої підірвалися двоє місцевих жителів, один з яких загинув.
  • У центрі окупованого Луганська стався теракт. Загинула місцева жителька, ще 6 осіб – поранено.
  • Президент Порошенко підписав указ про призов до Національної гвардії у серпні.

Україна й світ

  • Незважаючи на протидію Росії, Парламентська асамблея ОБСЄ в Мінську прийняла резолюцію на підтримку України, в якій зафіксовано, що "певні райони Донецької і Луганської областей перебувають під контролем російських гібридних сил". ПАРЄ звернулася до РФ із закликом припинити окупацію Донбасу й Криму, забезпечити безперешкодне пересування моніторингової місії територію півострова та виконати положення Мінського меморандуму щодо Донбасу.
  • У кулуарах саміту "великої двадцятки" відбулася зустріч президентів США Трампа та РФ Путіна, яка тривала більше 2 годин, замість запланованої півгодини. Перед її початком було озвучено головні теми – урегулювання в Україні та Сирії, а також захист від кіберзагроз. По закінченню зустрічі лідери не зробили заяв. Держсекретар США Тіллерсон повідомив, що сторони домовилися про розробку рамкової угоди із кібербезпеки та невтручання. Питання про повернення дипломатичної власності Росії на території США, конфіскованої після гучних повідомлень про діяльність російської розвідки, підняте Путіним, не було вирішене. Було досягнуто згоди про припинення вогню на південному заході Сирії із 9 липня, заявлено, що до нього приєдналися також Ізраїль і Йорданія. Глава російського МЗС Лавров повідомив, що президенти домовилися про "створення каналу між представниками РФ і США для просування врегулювання на основі Мінських домовленостей".
  • Спецпредставником США з врегулювання ситуації в Україні призначено колишнього постійного представника США при НАТО Фолкера.
  • Лідери "Великої двадцятки" G20 прийняли спільну заяву, в якій засудили терористичні атаки та підтримали заходи ООН з боротьби з тероризмом. Особливий наголос було зроблено на проблемі фінансування тероризму та використанні мережі Інтернет у терористичних цілях.
  • Послом України при НАТО призначено заступника міністра закордонних справ Пристайка.
  • Генеральна асамблея ООН схвалила договір про заборону ядерної зброї, незважаючи на протидію ядерних держав.
  • Глава МЗС Польщі Ващиковський заявив, що Росія намагається повернути собі статус наддержави та підірвати світовий порядок за допомогою шантажу й застосування військової сили.
  • Посли країн "великої сімки" в Україні закликали Верховну Раду ухвалити законопроекти про пенсійну реформу вже наступного тижня – до закінчення сесії парламенту.

Тренди

  • Вища кваліфікаційна комісія суддів у черговий раз продемонструвала, що судова система в Україні не змінилася та не збирається змінюватися самостійно, незважаючи на гучні заяви президента та його оточення про "успішну судову реформу". Чинного голову Верховного Суду Романюка, який підтримав "диктаторські закони" Януковича й щодо якого зафіксовано факти корупції, обрано до нового складу суду після того, як комісія подолала вето Громадської ради доброчесності.
  • Глава Генштабу Муженко заявляє, що на окупованій території Криму й Донбасу зосереджено 30 тис. російських військовослужбовців. За даними розвідки, два російських армійських корпуси, які включають "збройні сили ДНР і ЛНР", повністю укомплектовано за стандартами військового часу. Велику частину військ зосереджено на російській території поблизу державного кордону з Україною, тому загроза застосування військової сили Росією досить велика. Крім того, у Білорусі розгорнуто російські війська, які беруть участь у найбільших спільних військових навчаннях "Захід-2017", частина підрозділів яких націлена на український напрямок. Тому теракт у центрі окупованого Луганська, де було підірвано автомобіль, унаслідок якого загинула місцева мешканка й поранено ще 6 осіб, експерти вважають одним із можливих приводів для вторгнення російських військ в Україну "для захисту молодих республік".
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment