July 06, 2017

05.07.2017: Справу щодо авіакатастрофи MH17 розглядатиме суд Гааги

Справу щодо авіакатастрофи MH17 розглядатиме суд Гааги
Справу щодо авіакатастрофи MH17 розглядатиме суд Гааги

Головні події і теми доби 05.07.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Справу щодо авіакатастрофи MH17 розглядатиме суд Гааги.
  • Регламентний комітет Верховної Ради визнав недостатніми обґрунтування для позбавлення недоторканності депутата Лозового.
  • Янукович відмовився брати участь у судовому процесі за звинуваченням його у державній зраді.
  • Аеропорт Бориспіль підписав угоду з Ryanair.

В Україні

  • Профільний комітет Верховної Ради визнав недостатньо обґрунтованим подання прокуратури про позбавлення недоторканності та притягнення до кримінальної відповідальності через несплату податків щодо ще одного депутата – Лозового від Радикальної партії. При цьому комітет надав право винесення подання на голосування голові Верховної Ради Парубію. Генпрокурор Луценко заявив, що дії депутатів роблять електронне декларування доходів безглуздим.
  • Кабінет міністрів не має наміру в черговий раз подовжувати після 17 липня режим надзвичайного стану в енергетиці, введений після транспортної блокади ОРДЛО.
  • За перші 5 місяців поточного року Україна наростила продажі сільгосппродукції на $1,8 млрд – до $7,5 млрд, що майже на третину вище за торішній показник. У грошовому вираженні найбільші обсяги експорту припали на зернові, олію та насіння соняшнику.
  • Експорт чорних металів за перше півріччя зріс більш ніж на 20 %, порівняно з аналогічним періодом минулого року й перевищив $4,0 млрд.
  • Колишній президент Янукович відмовився від участі в судовому процесі проти нього за звинуваченням у державній зраді та відкликав своїх адвокатів.
  • Держфіскальная служба після перевірки доходів депутата Верховної Ради від Опозиційного блоку Вілкула заявила про несплату ним майже 20 млн грн податків.
  • Рада НБУ визнала недостатньою роботу регулятора щодо забезпечення нагляду над діяльністю Приватбанку та констатувала, що витрати бюджету на докапіталізацію банку виросли до 7 % ВВП із врахуванням додаткових 38,5 млрд грн, виділених урядом у червні.
  • НБУ повідомив, що станом на 1 липня золотовалютні резерви зросли майже до $18 млрд.
  • Курс гривні різко знизився на тлі стрибка попиту, для задоволення якого НБУ був змушений продати на аукціоні $34,9 млн: 26,12 ₴/$ (+0,11 грн), 29,59 ₴/€ (+0,05 грн) , 4,38 ₴/10₽ (-0,01 грн). За твердженням учасників ринку, попит виріс через великі обсяги покупки валюти іноземними інвесторами для репатріації дивідендів.

Війна

  • Штаб антитерористичної операції повідомив про зниження кількості зіткнень та обстрілів, проте 2 українських військовослужбовців дістали поранень. На переговорах тристоронньої контактної групи в Мінську представники "бойовиків" відмовилися обмінювати 38 осіб, які, за їх твердженням, "замішані у військових злочинах" і блокують процес звільнення заручників. Оліфер, прес-секретар українського представника на переговорах Кучми, повідомила, що українська делегація вимагає повернення території, захопленої бойовиками після 19 вересня 2014 року.

Україна й світ

  • Учасники міжнародної групи із розслідування катастрофи авіалайнера рейсу MH17 прийняли рішення про проведення процесу та притягнення винних до відповідальності  місцевим судом Гааги, який має право розглядати міжнародні злочини. Експерти-юристи переконані, що Росія відмовиться від участі в цьому процесі й не видасть підозрюваних.
  • Канцлер Німеччини Меркель заявила, що в ході нинішнього саміту "великої двадцятки" вона разом із президентом Франції Макроном має намір обговорити врегулювання на Донбасі із президентом РФ Путіним. У телефонній розмові вона запевнила президента Порошенка, що без участі України рішення з цього приводу прийнято не буде.
  • Найбільший український аеропорт Бориспіль підписав угоду з авіакомпанією-лоукостером Ryanair. Крім того, аеропортом розроблено програму здешевлення авіаквитків за рахунок надання знижок на аеропортові збори. Ryanair планує запустити із Борисполя 15 рейсів на тиждень до Великої Британії, Нідерландів і Швеції, а зі Львова – до Нідерландів, Німеччини, Польщі та Угорщини. Компанія збирається перевозити щорічно 250 тис. пасажирів.
  • США ще не визначилися зі стратегією врегулювання в Україні. Держдепартамент поки збирає інформацію щодо ситуації в країні та можливості участі у реалізації мінських домовленостей.
  • Україна не допустила участі у засіданні Парламентської асамблеї Чорноморського економічного співробітництва російського представника, обраного в Держдуму РФ від окупованого Севастополя.
  • Росія подовжила до кінця 2018 року заборону на імпорт сільгосппродукції і продовольства щодо України та країн Заходу, які приєдналися до санкцій проти РФ.

Тренди

  • Міністр фінансів Данилюк заявив, що пенсійні закони Верховна Рада прийме вже на наступній сесії, після повернення депутатів із відпусток. Їхнє неприйняття він пояснює "складністю" документів. Данилюк стверджує, що МВФ виділить черговий, п'ятий транш, кредиту після прийняття законопроектів про пенсійну реформу. При цьому прем'єр-міністр Гройсман запевняє, що співпраця з фондом "іде за планом" і жодних складнощів не виникає. Однак функціонери МВФ неодноразово заявляли, що ще однією головною умовою для виділення коштів є скасування парламентом мораторію на продаж земель сільгосппризначення. Якщо гроші від МВФ отримано не буде, то плани уряду щодо залучення позик на світових ринках залишаться прожектами, а НБУ доведеться скорегувати прогноз зростання валютних резервів. Наступні два роки будуть украй важкими для українського бюджету, оскільки на них припадає основне навантаження з погашення реструктуризованих боргових зобов'язань.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment