July 03, 2017

02.07.2017: СБУ затримала "телефонного мінера" метрополітену.

СБУ затримала "телефонного мінера" метрополітену.
СБУ затримала "телефонного мінера" метрополітену.

Головні події і теми доби 02.07.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • СБУ затримала "телефонного мінера" метрополітену..
  • Італійська влада так і не допустила українського консула до затриманого добровольця.
  • Україною прокотилася хвиля шквалів зі зливами та градом.

В Україні

  • Україною прокотилася хвиля шквалів і гроз, що спричинили відключення електропостачання у більш ніж 750 населених пунктах. Ураган із градом викликав падіння дерев і руйнацію покрівлі будинків.
  • Держстат повідомив про різке збільшення заборгованості населення за спожитий газ. За підсумками травня вона зросла майже у 2 рази й досягла 11,3 млрд грн. Борги населення зростають і за інші комунальні послуги: за квартплату, утримання будинків і прибудинкових територій – 2,9 млрд грн, за воду й каналізацію – 1,9 млрд грн, електроенергію – 3,9 млрд грн, за опалення та гарячу воду – 8,9 млрд грн. У цілому по країні рівень оплати за комунальні послуги становить менше 3/4 від нарахувань.
  • Україна досі не подолала наслідків комп'ютерної атаки вірусу Petya.A. Кіберполіція повідомила про можливість відновлення частини даних з уражених комп'ютерів. Компанія Microsoft заявила про випуск оновлення, яке має контролювати цілісність системних файлів і не допустити потрапляння до систем вірусів, подібних Petya та WannaCry. Нацбанк виділив додаткові кредити двом банкам, що постраждали від вірусної атаки. За даними The New York Times, віруси атакують "дірку" у системі безпеки Windows, якою користувалося Агентство національної безпеки США.

Київ

  • 4 станції метро було закрито через повідомлення про мінування, проте вибухівку на них не виявлено. СБУ вдалося знайти "телефонного терориста", що проживає в одному із сіл Київської області, який зізнався, що за неправдиві повідомлення отримав оплату з Росії.

Війна

  • Незважаючи на деяке зниження інтенсивності бойових дій на Донбасі, армія продовжує зазнавати втрат. За минулу добу, за офіційними даними, дістали поранень 2 військовослужбовців. Електропостачання Донецької фільтрувальної станції досі не відновлено, запасів води в Авдіївці залишилося на 4 доби.
    ОБСЄ повідомила про порушення угоди про перемир'я бойовиками, які проводять навчання із бойовими стрільбами поблизу лінії фронту.

Україна й світ

  • Італійська влада так і не допустила консула до українського добровольцю Марківа, що затриманий за нібито вбивство італійського репортера у Слов'янську 2014 року. Журналіст разом із перекладачем з Russia Today незаконно проник на територію України та загинув унаслідок мінометного обстрілу. Українські військові стверджують, що на той момент армія не використовувала артилерійські системи й міномети. У коментарі російським ЗМІ батько репортера заявив, що Марків "знає дуже багато". Український МЗС повідомив, що тримає справу Марківа на "особливому контролі".
  • Президент РФ Путін підписав закон про включення морських вод навколо окупованого Криму до складу "вільної економічної зони".

Тренди

  • аступник міністра у справах тимчасово окупованих територій Тука заявив про необхідність відселення людей з Донбасу через погіршення екологічної ситуації. Глава Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Жебрівський стверджує, що такі висловлювання шкодять економіці Донбасу. Міністр екології Семерак назвав відновлення екологічної безпеки одним із головних пріоритетів дій влади в регіоні.
  • Колишні власники Приватбанку подали позови проти Міністерства фінансів і НБУ щодо незаконної націоналізації банку та примусової конвертації вкладів засновників до статутного капіталу. Мінфін опублікував листи, згідно з якими олігархи Коломойський і Боголюбов зобов'язалися реструктуризувати борги пов'язаних із ними компаній до середини 2017 року й не чинити перешкод новому керівництву банку. Однак експерти-юристи підкреслюють, що ці листи не мають жодної юридичної сили й не є зобов'язаннями. Таким чином, у Коломойського та Боголюбова розв'язано руки для судових позовів до української влади.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment