June 09, 2017

08.06.2017 : Парламент визначив пріоритетом вступ країни до НАТО

Парламент визначив пріоритетом вступ країни до НАТО
Парламент визначив пріоритетом вступ країни до НАТО

Головні події і теми доби 08.06.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Парламент визначив пріоритетом вступ країни до НАТО.
  • Бойовики обстріляли Сартану.
  • Медичну реформу уряду прийнято лише частково.

В Україні

  • Президент Порошенко підписав закон "Про ринок електроенергії".
  • Верховна Рада прийняла закон про вступ до НАТО як пріоритет зовнішньополітичного курсу.
    Медичну реформу уряду фактично провалено – у першому читанні прийнято лише один законопроект із двох запропонованих. Закон про фінансування медицини депутати відхилили. В.о. міністра Супрун заявила, що новий законопроект змін до Бюджетного кодексу буде підготовлено та повторно внесено до парламенту найближчим часом.
    Прийнято закон про фонд енергоефективності для підтримки запровадження технологій енергозберігання, у тому числі, у житлово-комунальному господарстві.
    Подовжено дію експортного мита на металобрухт.
    Ввезення старих автомобілів з Європи за стандартом Євро-6 відкладено з 1 січня 2018 до 1 січня 2020 р.
    Закон про Конституційний суд не набрав достатньої кількості голосів і відправлений на доопрацювання.
  • Кабінет міністрів остаточно скасував державне регулювання цін на продукти харчування.
  • НАБУ на підставі журналістського розслідування відкрило кримінальне провадження проти мера Києва Кличка, який не вніс до декларації нерухомість у Гамбурзі та Лос-Анджелесі.
  • Суд відмовився стягувати до бюджету 100 млн грн застави, внесені за главу Дерфіскальной служби Насірова, незважаючи на його відмову здавати британський паспорт, наявність якого підтвердило посольство Великої Британії.
  • Національне агентство із запобігання корупції призначило повну перевірку електронних декларацій глави НБУ Гонтаревої за 2015-2016 роки.
  • Держстат повідомив, що інфляція в травні виросла на 1,3 %, порівняно із 0,9 % у квітні. Із початку року інфляція становила 6,2 %.
  • НБУ переказав до бюджету ще один транш прибутку за 2016 рік у сумі 5,0 млрд грн. Разом до бюджету переказано 20,0 млрд із запланованих 44,4 млрд грн.
  • Недостатня ліквідність банківської системи визначає перевищення пропозиції валюти над попитом на міжбанківському ринку та зміцнення гривні: 26,15 ₴/$ (-0,06 грн), 29,36 ₴/€ (-0,03 грн), 4,59 ₴/10₽ (-0,04 грн). НБУ офіційно на торги не виходив, проте поведінка учасників ринку свідчить про те, що НБУ продовжує скуповувати валюту "нишком" за допомогою механізму "запиту кращого курсу" в уповноважених банків.

Війна

  • Унаслідок обстрілу бойовиками із важкої артилерії селища Сартана у передмістях Маріуполя пошкоджено кілька будівель. Під обстріл потрапили житлові квартали Мар'їнки та Кам'янки, поранено 2 місцевих жителів. Разом за минулу добу, за офіційними даними, загинув 1 військовослужбовець, 6 – дістали поранень, 7 – контужено. Донецька обласна військово-цивільна адміністрація ввела обмеження на переміщення громадян, автомобілів, зареєстрованої зброї, а також використання безпілотних літальних апаратів і радіостанцій поблизу лінії бойових дій. Крім того, у прифронтових районах вводиться комендантська година з 22:00 до 6:00.

Україна та світ

  • Міністр закордонних справ Клімкін стверджує, що міністерство готове до введення візового режиму з РФ, проте вважає, що процес слід розтягнути у часі з урахуванням розуміння того, яким чином Росія протидіятиме цьому процесу.
  • Газпром збільшив транзит газу до Європи через українську газотранспортну систему до рекордного за останні 5 років рівня. Порівняно із минулим роком, обсяги прокачування зросли майже на чверть.
  • Прес-секретар президента РФ Пєсков заявив, що російська влада вкрай стурбована розширенням НАТО, у тому числі, прийняттям Верховною Радою закону про євроатлантичний вибір.
  • Керівництво Нафтогазу заявило про неможливість проведення переговорів із Газпромом у Москві та запропонувало провести їх у будь-який нейтральній країні.

Тренди


  • Між групами впливу прем'єр-міністра Гройсмана та бізнес-оточення президента Порошенка розгорнулася боротьба за керівництво Держфіскальною службою. Фактично на час проведення слідства щодо Насірова службою керує його заступник – Продан, якого експерти вважають партнером Гройсмана. Однак президентські сили не дають Гройсману повністю підпорядкувати собі ДФС і блокують призначення заступників Продана. До того ж, перепідпорядкування ДФС Кабміну, за варіантом "Укрзалізниці", протидіють міністр фінансів Данилюк і частина депутатів, які вважають, що податкове відомство має виконувати політику, що проводиться Мінфіном. Крім того, ЗМІ стало відомо про невдоволення Порошенка та його оточення зближенням Гройсмана із колишнім прем'єр-міністром Яценюком, що не дозволяє президенту відправити Кабмін у відставку через протидію "Народного фронту". Таким чином, чутки про підготовку Порошенка до позачергових виборів для заміни Гройсмана, що вийшов з-під контролю, та усунення партнерів із "Народного фронту" мають обґрунтування. Якщо це станеться, Порошенко буде змушений йти на вибори в блоці із колишніми "регіоналами" із партії "Відродження". Порошенко всіляко намагається знизити рейтинг конкурентів, зокрема, він заявив, що "ті, хто підписував 2009 року газовий контракт, мають нести політичну відповідальність", маючи на увазі лідера "Батьківщини" Тимошенко.

No comments:

Post a Comment