June 25, 2017

24.06.2017: Головного редактора strana.ua Гужву заарештовано

Головного редактора strana.ua Гужву заарештовано
Головного редактора strana.ua Гужву заарештовано

Головні події і теми доби 24.06.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Головного редактора strana.ua Гужву заарештовано.
  • "Хлібне перемир'я" на Донбасі: 2 українських військових загинуло.
  • МЗС обурився приїздом Путіна до Криму.

В Україні

  • Суд заарештував головного редактора Інтернет-видання strana.ua Гужву на 2 місяці з можливістю внесення застави в 544 тис. грн. Прокуратура оприлюднила ще одне відео, яке нібито доводить провину Гужви у вимаганні хабара, і заявила, що посередник, через якого гроші передавали Гужві, пішов на угоду зі слідством і дає свідчення проти редактора strana.ua.

Війна

  • Умови так званого "хлібного перемир'я" бойовики ОРДЛО не виконують, тривають обстріли позицій українських військ і населених пунктів уздовж усієї лінії фронту, у тому числі, із застосуванням важкої артилерії. Українська армія зазнає важких втрат – тільки за суботу загинуло 2 військовослужбовців, дістали поранень і травм – ще 3. Сайти ОРДЛО повідомили про підрив на протитанковій міні в Луганській області вантажівки із мирними жителями, унаслідок чого 1 людина загинула, 2 – поранено.
  • У Луганській області на окупованій території бойовики знову обстріляли патруль ОБСЄ, ніхто зі спостерігачів не постраждав.

Україна й світ

  • МЗС України направив Росії ноту протесту через відвідування окупованого Криму президентом Путіним.
  • Секретар РНБО Турчинов запропонував знімати біометричні дані у громадян Росії, які в'їжджають до України. Російське керівництво попередило про застосування адекватних заходів у відповідь.

Тренди

  • Екологічна ситуація на Донбасі стрімко погіршується. Безпілотник ОБСЄ виявив під час контрольного обльоту велике протікання на Південно-Донбаському водогоні, яке може спричинити його відключення, унаслідок чого без води опиняться понад мільйон жителів Донецької області по обидві боки лінії фронту. У Торецькому виникла критична ситуація через підтоплення двох шахт. Метан із виробіток піднімається на поверхню та накопичується у підвалах будинків, що загрожує вибухами й людськими жертвами. Термінового укріплення потребує дамба шламонакопичувача фенольного заводу, інакше можливе її руйнування й потрапляння токсичних відходів у довкілля. Високою є ймовірність отруєння вод басейну річки Сіверський Донець, яка забезпечує водою Донецьку та Луганську області. Міжнародний Червоний Хрест запропонував створити "зони безпеки" навколо інфраструктурних об'єктів водопостачання Донбасу.
  • Заступник голови Верховної Ради Сироїд розкритикувала законодавчі ініціативи секретаря РНБО Турчинова та президентської адміністрації щодо "реінтеграції Донбасу". За її словами, законопроект лише закріпить статус конфлікту як внутрішньоукраїнського, оскільки агресора в документі явно не вказано. Крім того, статус окупованого Донбасу безпосередньо не пов'язаний із проблемою Криму, яку президент Порошенко та виконувач обов'язків президента в 2014 році Турчинов "винесли за дужки", фактично визнавши його анексію Росією. Сироїд наполягає на тому, що три з половиною роки українське керівництво намагається уникнути відповідальності за прийняття рішень, яких від них прямо вимагає Конституція. Верховний головнокомандувач не виконує свої функції, армією в стані війни з РФ керує не ставка головнокомандування, а оперативний штаб АТО. Статус "антитерористичної операції" передбачає відмову від ведення військових дій і закріплення факту втрати території, причому не в результаті зовнішньої агресії, а через дії "терористів". Створення нового "оперативного штабу" призведе до ще більшого розмивання відповідальності. Глава Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Жебрівський категорично проти передавання частини повноважень обласної влади цьому "оперативному штабу", оскільки вважає, що у такому разі проблемами людей на прифронтовій території ніхто не опікуватиметься.
  • Депутати Верховної Ради від партії "Об'єднання Самопоміч" припинили голодування під Адміністрацією президента, яку вони оголосили через "сміттєву блокаду" Львова. Заступника глави парламенту Сироїд шпиталізовано. Після досягнення домовленості з президентським оточенням про передавання процесу утилізації львівського сміття обласній владі, із міста за добу було вивезено 640 т побутових відходів із майже 11,5 тис т., що скупчилися.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment