June 08, 2017

07.06.2017: На Донбасі – знову загострення: загинуло 2 вояків, поранено – 11

На Донбасі – знову загострення: загинуло 2 вояків, поранено – 11
На Донбасі – знову загострення: загинуло 2 вояків, поранено – 11

Головні події і теми доби 07.06.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • На Донбасі – знову загострення: загинуло 2 вояків, поранено – 11.
  • У Мінську бойовики "погодилися" частково оплатити борги за воду.
  • На хабарі в $5 млн затримано чиновницю Фонду гарантування вкладів фізосіб.

В Україні

  • Президент Порошенко призначив заступником командувача Національної гвардії її начальника штабу Бондаря.
    Закон про приватну детективну діяльність ветовано  та повернено до парламенту з пропозиціями президента. Підписано закон про збільшення розміру аліментів на одну дитину із 30 до 50 % прожиткового мінімуму.
  • Глава парламенту Парубій достроково закрив засідання через відсутність кворуму. Депутати відверто ігнорують роботу та не з'являються до сесійної зали.
    Профільний комітет Верховної Ради не схвалив урядові законопроекти про медичну реформу. Комітет з питань запобігання корупції не зміг прийняти рішення про правила проведення конкурсу на аудитора НАБУ за квотою парламенту. Комітет із питань нацбезпеки та оборони планує розглянути контракт із Газпромом, підписаний 2009 року прем'єр-міністром Тимошенко, головою партії "Батьківщина", на наявність ознак державної зради.
  • Кабінет міністрів має намір проводити "земельну реформу" нишком. Для цього підготовлено проект розпорядження про призначення Госгеокадастра органом, що відповідальний за передавання в оренду державних земель сільгосппризначення шляхом проведення аукціонів.
  • Звіт керівництва Укрзалізниці буде заслухано на засіданні Кабміну найближчими тижнями, після чого буде прийнято відповідні кадрові рішення. Міністр інфраструктури Омелян стверджує, що нинішній глава залізничного відомства не впорався зі своїми обов'язками.
  • Генеральна прокуратура відкликала подання на притягнення до кримінальної відповідальності депутата від фракції "Відродження" Бобкова.
  • ГПУ та СБУ затримали ліквідаційного управляючого банку "Форум" Приходько – співробітницю Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на хабарі в $5 млн.
  • Гривня на міжбанківському ринку знову зміцнилася: 26,21 ₴/$ (-0,04 грн), 29,39 ₴/€ (-0,15 грн), 4,63 ₴/10₽. Нацбанку, за помітного перевищення пропозиції валюти над попитом, удалося купити у комерційних банків на аукціоні $50 млн.

Війна

  • У Мінську відбувся черговий раунд переговорів тристоронньої контактної групи. Прес-секретар представника України Оліфер повідомила, що "вдалося домовитися з бойовиками" про часткову оплату боргів за воду, поставлену Попаснянським водоканалом на окуповану територію, проте механізм оплати не було розкрито. Вода поставляється без оплати вже три роки.
    Обстановка на Донбасі різко загострилася. Під обстріл потрапила школа в Красногорівці. Спроба бойовиків прориву лінії фронту в с. Жолобок, Новотошківському та Кримському на трасі "Бахмутка" у Луганській області провалилася. У ході бойових дій загинули 2 військовослужбовців, ще 11 – дістали поранень.
  • Міністр закордонних справ Австрії Курц, виконувач функцій голови ОБСЄ, заявив про намір збільшити контингент спостерігачів на Донбасі із 700 до 1000 осіб. Президент Порошенко закликав ОБСЄ впритул зайнятися питанням про введення поліцейської місії на Донбас.
  • Представники компанії ДТЕК олігарха Ахметова стверджують, що бойовики намагаються продавати вугілля із захоплених шахт через російські підприємства-прокладки до Туреччини та Іспанії за ціною, удвічі нижчою від ринкової.

Україна й світ

  • Україна та Швейцарія підписали угоду про спрощення візового режиму. Лібералізацію буде введено 11 червня, одночасно із введенням "безвізового режиму" з ЄС.
  • НБУ та центробанк Туреччини підписали меморандум про співпрацю.

Тренди

  • Влада не збирається відмовлятися від згортання антикорупційної реформи. Після прийняття поправок до закону про боротьбу із корупцією, відповідно до якого цивільних активістів зобов'язали подавати електронні декларації поряд із чиновниками, наступним кроком стало витіснення активістів із процесу шляхом призову. Главі "Центру протидії корупції" Шабуніну вручено повістку про призов.
  • >Трирічне президентство Порошенка ознаменувалося найнижчим рейтингом серед усіх президентів. У разі проведення дострокових виборів він поступається головному противнику – голові партії "Батьківщина" Тимошенко та має майже рівний рейтинг зі ще п'ятьма політиками. На думку деяких експертів, саме це й є основною причиною тиску на партії "Самопоміч" і "Батьківщина" та їх лідерів з боку силових і контролюючих структур.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment