June 03, 2017

02.06.2017: НБУ заборонив банкам обслуговувати російські компаній з санкційного списку

НБУ заборонив банкам обслуговувати російські компаній з санкційного списку
НБУ заборонив банкам обслуговувати російські компаній з санкційного списку

Головні події і теми доби 02.06.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • НБУ заборонив банкам обслуговувати російські компаній з санкційного списку.
  • Із початку року держборг України зріс ще на $3,3 млрд.
  • Єврокомісар Ган пообіцяв ще €50 млн від ЄС на відновлення Донбасу.

В Україні

  • Глава парламенту Парубій стверджує, що євроатлантичний безпековий рух України потрібно закріпити законодавчо як пріоритет державної зовнішньої політики. Законопроект про намір вступу України до НАТО внесено до Верховної Ради.
  • Президент Порошенко закликав Верховну Раду затвердити медичну реформу уряду до кінця поточної сесії, яка завершується в липні. Представник президента у парламенті вважає, що законопроекти буде прийнято у цілому до 22 червня.
  • Міністерство фінансів повідомило про зростання держборгу України за перші чотири місяці 2017 року на $3,3 млрд – до $74,3 млрд.
  • НБУ заборонив банкам обслуговувати російські компанії зі списку санкцій.
  • Нові російські власники українського дочірнього "Сбербанку Росії" впевнені, що отримають дозвіл НБУ й повністю закриють угоду протягом 2 місяців. За повідомленнями ЗМІ Нацбанк відхилив уже 2 заявки на покупку дочірнього російського державного банку "ВТБ".
  • Нацбанк розробив законопроект про єдиний електронний банківській підпис задля максимально можливої ​​відмови від паперових документів при обслуговуванні клієнтів.
  • Перед черговими "довгими вихідними" сталася невелика корекція курсу гривні: 26,28 ₴/$ (+0,01 грн), 29,48 ₴/€ (+0,01 грн), 4,64 ₴/10₽ (-0 , 01 грн).

Війна

  • За попередню добу на Донбасі внаслідок бойових дій загинуло 2 військовослужбовців, ще 5 – поранено. Щонайменше 2 місцевих жителів постраждали під час обстрілу бойовиками житлових кварталів Мар'їнки. Штаб антитерористичної операції повідомив, що українські війська не ведуть активних наступальних дій, а лише передислокують підрозділи та переносять опорні й спостережні пункти для забезпечення безпеки, хоча прес-служба 93-й бригади підтвердила заняття позицій у "сірій зоні" у районі Бахмутськой траси.
  • Глава Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Жебрівський стверджує, що 8 населених пунктів області, які зазнали обстрілів, уже не підлягають відновленню, а головною проблемою залишається мінування території. Єврокомісар Ган у ході поїздки на Донбас повідомив, що ЄС планує виділити на відновлення інфраструктури регіону та реалізацію гуманітарних проектів ще €50 млн. За останні роки Україна отримала вже €400 млн європейської допомоги.
  • Міністерство оборони оголосило, що примусово не відправлятиме до зони бойових дій призваних офіцерів запасу із числа випускників ВНЗ.

Україна й світ

  • Посол США в Україні Йованович заявила, що ситуація на сході України є важливою частиною політики США, тому держсекретар Тіллерсон розглядає різні варіанти участі США у врегулюванні конфлікту. Президент РФ Путін вважає відносини зі США наразі найгіршими із часів холодної війни.
  • Путін стверджує, що Росія не може виконувати мінські домовленості в односторонньому порядку та звинувачує в їх зриві та саботажі українську владу й особисто президента Порошенка.

Тренди


  • Кіберполіція роз'яснила провайдерам, що вони мають блокувати веб-сайти, які потрапили під санкції, за ip-адресами, а також за доменними іменами та URL. Для такого блокування не потрібно додаткового обладнання, однак його можна легко обійти за допомогою застосування спеціалізованих браузерів, зокрема, браузера "Tor" і спеціалізованого продукту від Яндекс. Кіберполіцейські стверджують, що ці продукти отримують повний доступ до операційної системи та персональних даних, однак користувачі в переважній більшості випадків ігнорують ці загрози заради продовження спілкування в російських соцмережах.
  • Митна служба підтвердила виявлення із початку року лише одного поштового відправлення із контрафактною продукцією. Таким чином, має підтвердження версія про використання митниці "офіційними імпортерами" для отримання антиконкурентних монопольних переваг для отримання додаткового прибутку.

No comments:

Post a Comment