June 02, 2017

01.06.2017: У Києві скоєно замах на чеченського добровольця

У Києві скоєно замах на чеченського добровольця
У Києві скоєно замах на чеченського добровольця

Головні події і теми доби 01.06.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • У Києві скоєно замах на чеченського добровольця.
  • СБУ провела обшуки у двох великих Інтернет-провайдерів.
  • США вийшли із Паризької угоди з клімату.
  • Україна готова до введення візового режиму з РФ.

В Україні

  • Прем'єр-міністр Гройсман готовий подати найближчими днями до Національної ради реформ дві ключові реформи – медичну та пенсійну.
  • У Києві скоєно замах на одного з іноземних "легіонерів", що воювали на Донбасі, – чеченця Осмаєва. Від смерті його врятувала дружина, яка поранила кілера.
  • Печерський суд заарештував колишнього главу податкової адміністрації Луганської області Антипова із правом виходу під заставу в 100 млн грн. При затриманні у нього було вилучено $3,8 млн.
  • СБУ провела обшуки із вилученням обладнання в одного із найбільших провайдерів широкосмугового доступу – компанії WNET. Чиновники стверджують, що компанія здійснювала незаконну маршрутизацію Інтернет-трафіку до окупованого Криму в інтересах російських спецслужб. Обшуки було проведено і в офісі провайдера Оллі-Транс, керівництво якої стверджує, що вони пов'язані із вилученням матеріалів сервісу "Відеопробки" за період подій на Майдані в 2013-2014 роках.
  • Президент компанії "Мотор-Січ" Богуслаєв сконцентрував у власності 100 % акцій "Мотор-банку".
  • У перший день місяця курс гривні незначно зміцнився: 26,27 ₴/$ (-0,04 грн), 29,47 ₴/€ (-0,05 грн), 4,65 ₴/10₽ (+0,01 грн ). Нацбанк офіційно на торги не виходив, хоча, за оцінками учасників ринку, купив у банків близько $25 млн за "механізмом запиту кращого курсу".

Київ

  • У Київраді під час обговорення питання про надання офіційного статусу добровольцям, які воювали на Донбасі, сталася бійка. Рішення про дорівнювання їх статусу до статусу учасників антитерористичної операції було прийнято.
  • Фракція "Свобода" заблокувала розгляд питання про подовження угоди із компанією "Київенерго" про користування тепловими мережами до кінця наступного опалювального сезону.
    Мер Києва Кличко вважає, що компанія "Київенерго" зобов'язана компенсувати збитки особам, які постраждали під час пориву магістрального трубопроводу гарячої води. За оцінкою одного із депутатів Київради, тільки на поточний терміновий ремонт інженерних комунікацій потрібно від 2 до 4 млрд грн.
  • Проспект генерала Ватутіна перейменовано на проспект Шухевича.

Війна

  • Штаб антитерористичної операції повідомив про зниження інтенсивності бойових дій на Донбасі, хоча бойовики не припиняють обстрілів позицій українських військ із мінометів і стрілецької зброї усією лінією фронту. За офіційними даними, за минулу добу серед українських військовослужбовців загиблих і поранених немає. У шпиталі Дніпра помер солдат, поранений 30 квітня під Авдіївкою.
    Місія ОБСЄ повідомила, що за останній тиждень кількість порушень "режиму тиші" на Донбасі збільшилася, поранено 9 мирних жителів.

Україна та світ

  • Президент США Трамп оголосив про вихід із Паризької угоди з викидів парникових газів. Глави Франції, Німеччини та Італії заявили, що не збираються проводити нові перемовини за угодою, яку вже підписано. Американський підприємець Маск, один із лідерів космічних програм США, оголосив про вихід зі всіх консультаційних рад при президентові Трампі у відповідь на відмову від угоди. Маск вважає проблему глобального потепління однією із найважливіших серед тих, що стоять перед людством.
  • Міністр юстиції Петренко повідомив про передавання до ЄСПЛ списку посадових осіб Російської Федерації, які керували окупацією Криму. Крім того, він стверджує, що юридичні механізми для введення візового режиму з РФ вже готові й для його імплементації потрібно лише політичне рішення керівництва України.
  • Канада завершила процес ратифікації угоди про зону вільної торгівлі з Україною.
  • Єврокомісар з питань політики сусідства Хан заявив, що розмови про нові перемовини з Україною щодо розширення умов асоціації поки не актуальні. Він зажадав від української влади скасувати зміни до закону про електронне декларування, які зобов'язують подавати декларації громадських активістів.
  • Європарламент розширив перелік безмитних квот на імпорт товарів з України, за винятком деяких видів сільгосппродукції, поставивши умовою посилення боротьби із корупцією в країні.

Тренди

  • Глава Газпрому Міллер заявив, що юристи компанії вивчають проміжне рішення Стокгольмського арбітражу у справі про суперечку із Нафтогазом і повідомив, що коментарі буде надано після отримання остаточного варіанту рішення, приблизно, наприкінці червня. Міллер погрожує заходами щодо України, якщо вона спробує відібрати газ за рахунок сплати штрафу з антимонопольного процесу. Міністр юстиції Петренко має намір скористатися допомогою іноземних партнерів для стягнення штрафу з Газпрому, оскільки на території України активів на таку суму у російського газового монополіста немає. Він повідомив, що за газ, спожитий 2014 року, Україна заплатить за чинними на той момент європейськими цінами, а не за тими, що виставлені Газпромом.
  • Згідно із рейтингом Міжнародного інституту управлінського розвитку, Україна посіла 60 місце за конкурентоспроможністю економік. 2016 року вона посіла 59 місце. Очолюють рейтинг Гонконг, Швейцарія та Сінгапур.
    У рейтингу глобального індексу миру Британського інституту економіки Україна посіла 154 місце серед 163 країн світу.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment