June 11, 2017

10.06.2017: Набув чинності безвізовий режим з ЄС

Набув чинності безвізовий режим з ЄС
Набув чинності безвізовий режим з ЄС

Головні події і теми доби 10.06.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Набув чинності безвізовий режим з ЄС.
  • Затверджено проект будівництва сховища відпрацьованого ядерного пального.
  • Єфремову подовжили термін арешту ще на 2 місяці.
  • На Донбасі загинуло ще 4 військовослужбовців.

В Україні

  • Кабмін затвердив проект будівництва сховища відпрацьованого ядерного пального у зоні відчуження Чорнобильської АЕС ціною понад $1,4 млрд, із яких понад $1,2 млрд становитимуть закупівлі обладнання.
  • Начальник Національної поліції Князєв оголосив про початок патрулювання автомагістралей підрозділами дорожньої поліції. Князєв заявив, що нова дорожня поліція повністю замінить систему ДАІ.
  • До Ізмаїлу введено додаткові підрозділи Нацгвардії для підтримки громадського порядку через загрозу дестабілізації обстановки в районах, що межують із Придністров'ям, хоча, за твердженням міністра внутрішніх справ Авакова, обстановка у регіоні спокійна та контрольована.
  • Старобільський районний суд залишив під вартою колишнього главу фракції Партії регіонів Єфремова, якого звинувачують у замаху на суверенітет і територіальну цілісність України.
  • Набули чинності нові правила кредитування, відповідно до закону, що прийнятий у листопаді 2016 року. Відповідно до нього фізичні особи не можуть отримувати позики в іноземній валюті, а кредиторам заборонено відмовляти позичальникам у достроковому погашенні боргу. Обмежено подвійною обліковою ставкою НБУ розмір пені за невиконання зобов'язань з кредитів, а штрафні санкції не можуть перевищувати 15 % від простроченого платежу. Крім того, деталізовано перелік інформації, що надається банками позичальникам до укладання договору, і заборонено рекламу "безвідсоткових" кредитів.
  • НБУ спростив процедуру реорганізації банків шляхом злиття.

Київ

  • Київська влада почала переговори із фінською державною енергетичною компанією Fortum про передавання в управління енергокомлексу Києва у зв'язку із завершенням договору про обслуговування інженерних мереж із компанією "Київенерго", яку контролює олігарх Ахметов.

Війна

  • Напруження на фронті зростає із кожним днем, армія зазнає важких втрат. За попередню добу загинуло 4 військовослужбовців, ще 7 – поранено й травмовано. Після обстрілів Сартани блокпости на території області посилено додатковим контингентом поліції. Заступник голови Верховної Ради Геращенко закликала міжнародні організації до більш жорсткої реакції на ескалацію військових дій на Донбасі.

Україна й світ


  • Із 11 червня набуває чинності "безвізовий режим" з Євросоюзом. Громадяни України можуть здійснювати поїздки до країн Шенгенської зони без віз терміном до 90 діб із кожних 180. Безвізовий режим не поширюється на працевлаштування та постійне проживання на території країн ЄС. Держприкордонслужба заявила про повну готовність до введення візової лібералізації. Департамент консульської служби МЗС оприлюднив інформацію із координатами дипломатичних представництв України в країнах Євросоюзу  для осіб, що виїжджають.
    Залізниця планує розширення прикордонного сполучення з країнами ЄС. У вересні буде запущено потяг із Мукачева до угорського Дебрецена із перспективою подовження маршруту до Будапешту. Із 1 липня планується відкриття маршруту залізничного "рейкового автобусу" із Ковеля до польського Хелму.
    На заходах, присвячених введенню "безвізового режиму", президент Порошенко заявив, що Україна остаточно попрощалася зі спадщиною російської імперії. Він повідомив, що уряд веде перемовини із мобільними операторами ЄС про скасування плати за роумінг. Міністр закордонних справ Клімкін закликав ЄС до амбітніших цілей щодо України.
    Журналісти зазначили, що на мітинг за участі Порошенка були зібрані педагоги навчальних закладів Києва та курсанти військового інституту Київського національного університету за рознарядкою для створення масовки.
  • Міністр закордонних справ Польщі Ващиковський заявив, що Захід потребуватиме нових рішень для захисту від російської агресивної політики в разі нарощування нею військового потенціалу.
  • Міністерство юстиції України оголосило про намір подати до 23 червня апеляцію на рішення Лондонського Високого суду, за яким суперечка з РФ про повернення "боргу Януковича" в сумі $3 млрд має розглядатися у прискореному режимі.

No comments:

Post a Comment