May 10, 2017

09.05.2017: На акціях у честь 9 травня затримано кілька десятків активістів

На акціях у честь 9 травня затримано кілька десятків активістів
На акціях у честь 9 травня затримано кілька десятків активістів

Головні події і теми доби 09.05.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • На акціях у честь 9 травня поліція затримала кілька десятків активістів.
  • У Донецьку та Луганську донбаські "республіки" провели військові паради.
  • Відбувся перший півфінал Євробачення.

В Україні

  • У великих містах України та Києві відбулися маніфестації на честь свята перемоги над нацистською Німеччиною, у ході яких відбулися численні сутички. Поліція затримала кілька десятків людей, в основному, патріотично налаштованих активістів, які протестували проти пропагандистських акцій "Безсмертний полк", учасники яких несли "георгіївські стрічки", транспаранти із забороненими комуністичними гаслами та припускалися провокаційних висловлювань.
  • Депутат від фракції Блоку Порошенка, представник президента в парламенті Луценко повідомила, що із 10 травня функції глави НБУ замість Гонтаревої, що подала у відставку, виконуватиме її перший заступник Смолій. Луценко заявила, що Гонтарєва "звітуватиме перед Верховною Радою, якщо виникне така необхідність". Кандидатуру нового голови НБУ буде внесено до парламенту президентом після завершення консультацій із фракціями.
  • Відбувся перший півфінал конкурсу Євробачення.

Війна

  • В окупованих Донецьку й Луганську "ДНР" і "ЛНР" провели військові паради, незважаючи на протести української делегації на мінських перемовинах. Президент Порошенко заявив, що демонстрація військ порушує мінські домовленості. Усією лінією фронту тривають позиційні бої. Бойовики обстрілюють позицій українських військ з усіх видів озброєнь та артилерії, включаючи РСЗВ "Град". За офіційними даними, за попередню добу один військовослужбовець загинув, ще двоє – дістали поранень.

Україна 1 світ

  • У Москві на військовому параді на честь 9 травня єдиним іноземним гостем вищого рангу був президент Молдови Додон.
  • Естонія, Латвія та Литва оголосили про відмову від електропостачання з Росії і мають намір для зменшення енергетичної залежності від неї підключитися до енергосистеми ЄС через Польщу. На даний момент мережі країн Балтії підключено до РАО ЄС, крім того, енергопостачання Калінінградської області здійснюється їхньою територією.
  • Єврокомісар із закордонних справ Могеріні оголосила, що візову лібералізацію для громадян України буде введено "найближчим часом". Остаточне схвалення "безвізового режиму" має відбутися 11 травня на сесії Ради ЄС.

Тренди

  • Акції на честь Дня перемоги 9 травня проросійські політичні сили використовували для провокацій, головними з яких стали проведення маніфестацій під транспарантами "Безсмертний полк" із портретами ветеранів Другої світової війни. Незважаючи на явно деструктивний і провокаційний характер маніфестацій, а також проведення подібних заходів у донбаських "республіках", влада їх не заборонила, що призвело до численних сутичок. У Дніпрі боевікі-"тітушки" Опозиційного блоку побили ветеранів бойових дій на Донбасі, при цьому поліція їх фактично підтримала. У Києві поліцейські затримали кілька десятків бійців-добровольців ОУН, які намагалися перешкоджати проросійським демонстрантам.
    За заявою спікера МВС Шевченка, "заходи пройшли без істотних порушень", хоча в Інтернет викладено багато відео із травмами активістів унаслідок дій поліції і "тітушок".
    Порошенко назвав акцію "Безсмертний полк" у Москві "зразком політичної спекуляції на почуттях людей". При цьому він фактично брав участь в одній із них. Закон про скасування свята 9 травня та оголошенні 8 травня Днем пам'яті й примирення, що відзначається у всіх європейських країнах, так і не було проголосовано парламентом.
    Правозахисна організація Amnesty International засудила затримання демонстрантів "за радянську символіку" та закликала владу "забезпечити свободу слова та мирних зібрань для всіх категорій громадян". Такі висловлювання підкреслюють, що міжнародні організації вважають війну на Донбасі внутрішньоукраїнським конфліктом.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment