May 25, 2017

24.05.2017: Генпрокуратура та МВС провели показові затримання колишніх чиновників Міндоході

Генпрокуратура та МВС провели показові затримання колишніх чиновників Міндоходів
Генпрокуратура та МВС провели  затримання колишніх чиновників Міндоходів

Головні події і теми доби 24.05.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Генпрокуратура та МВС провели показові затримання колишніх чиновників Міндоходів.
  • Кабмін прийняв стратегію розвитку вугільної галузі до 2020 року.
  • Росія ігнорує всі пропозиції на перемовинах у Мінську.

В Україні

  • Генпрокуратура спільно з МВС під час виступу генпрокурора у Верховній Раді провела показові затримання колишніх топ-чиновників Міністерства доходів і зборів, доставила їх і вилучені в них кошти гелікоптерами до Києва. Після проведення слідчих дій частину із них було випущено під заставу. Головний військовий прокурор Матіос повідомив про затримання "смотрящего" за бізнесом в Україні олігарха Курченка. Крім того, Матіос стверджує, що затримання було проведено завдяки свідченням глави Держфіскальної служби Насірова.
    Слідчі також провели обшуки у колишніх керівників Приватбанку та на підприємствах, що мають максимальну суму заборгованості перед банком. Прес-служба Генпрокуратури заявила, що більшість цих підприємств – фіктивні й не розташовані за адресою реєстрації.
  • Генпрокурор Луценко назвав трьома "китами" корупції в Україні вугільну галузь, митну службу та держпідприємства. Він заявив, що їх прискорена приватизація дозволить знизити рівень корупції у державних органах.
  • Кабмін прийняв пакет постанов у рамках реалізації стратегії розвитку малого й середнього бізнесу до 2020 року, у тому числі, про порядок проведення перевірок органами нагляду. Чиновники Мінекономрозвитку заявили, що кількість перевірок бізнесу скоротиться до 15-30 %, крім того, буде запущено публічну інтегровану базу перевірок. Міністерство планує розробити критерії ризику, на основі яких призначатимуться перевірки.
    Уряд також ухвалив концепцію реформування вугільної галузі. Міністр енергетики Насалик стверджує, що державні шахти стануть беззбитковими за рік і два місяці, а вже до кінця поточного року 50 % шахт покажуть прибуток. Він запевнив, що Україна за два роки повністю відмовиться від антрациту для теплових електростанцій, замінивши його вугіллям газової групи, яке видобувається на неокупованій території.
  • Міністерство економічного розвитку назвало транспортну блокаду ОРДЛО причиною падіння рівня промислового виробництва у квітні 2017 року, порівняно з аналогічним періодом минулого року.
  • Укрзалізниця має намір підвищити з червня майже на чверть тарифи на вантажні перевезення.
  • Генпрокуратура повідомила про підозру депутату Грановському через ухилення від сплати податків компанії "Тедіс-Україна", монопольного дистриб'ютора тютюнових виробів, співвласником якої він нібито є.
  • Міністерство фінансів повідомило, що в проекті бюджетної резолюції на наступний рік докапіталізацію держбанків із бюджету не передбачено.
  • Курс гривні залишається стабільним завдяки "тихій" скупівлі Нацбанком надлишків валюти у двадцятки уповноважених банків за "методом запиту найкращого курсу": 26,27 ₴/$ (-0,04 грн), 29,40 ₴/€ (-0,10 грн), 4,67 ₴/10₽ (+0,02 грн).

Київ

  • Керівництво метрополітену вже до липня має намір вивести з обігу жетони для сплати проїзду. Київські чиновники стверджують, що внаслідок підвищення мінімальної заробітної плати, тарифів на електроенергію та цін на пальне "економічно обґрунтований тариф" становить для метро 6,6 грн, для автобусів – 6,9 грн. Влада має намір із 15 липня підняти ціни на проїзд у комунальному транспорті. Ціна поїздки у метро становитиме 5 грн, на автобусі, трамваї і тролейбусі – 4 грн.
  • "Київгаз" припинив постачання газу на дві великі котельні "Київенерго" за заборгованість. Київенерго наполягає на тому, що не може оплачувати рахунки через борги населення та муніципальних підприємств. Київська мерія після закінчення договору із "Київенерго" на початку 2018 року має намір протягом півтора року передати теплотраси у концесію.

Війна

  • Бойовики знову обстріляли передмістя Авдіївки із РСЗВ "Град". На щастя, ніхто із місцевих жителів не постраждав. Артилерійським обстрілу також піддано Мар'їнку, Широкине, Невельське. У ході бойових дій поранено 2 військовослужбовців.
  • На черговому етапі переговорів у Мінську, за повідомленням прес-секретаря керівника української делегації Оліфер, російська сторона проігнорувала всі пропозиції, у тому числі про створення робочої групи щодо кордону, скасування указів президента Путіна про визнання документів ОРДЛО, про відмову від введення рублевої зони на цій території, а також про повернення захоплених підприємств. Наступну зустріч контактної групи намічено на 7 червня. Член української делегації на переговорах Геращенко стверджує, що бойовики наполягають на веденні переговорів про обмін заручниками та полоненими тільки з колишнім главою адміністрації президента, проросійським політиком Медведчуком, кумом президента РФ Путіна.
  • За даними Федеральної митної служби Росії, на металургійні комбінати в "ЛНР" і "ДНР" компанія "Внешторгсервіс", контрольована "гаманцем родини" колишнього президента Януковича олігархом Курченком, поставила близько 140 тис.т залізної руди, нібито видобутої у Південній Осетії.

Україна та світ

  • Президент США Трамп у ході переговорів із керівництвом Італії підтвердив єдність позиції країн НАТО щодо санкцій проти Росії за невиконання мінських домовленостей і наголосив на важливості переконання російського керівництва у необхідності їх імплементації. Канцлер Германії Меркель має намір організувати вже найближчим часом нараду лідерів "нормандської четвірки" з метою врегулювання ситуації у східній Україні.
  • Прес-служба президента Порошенка повідомила, що черговий саміт Україна–ЄС відбудеться 13 липня в Києві.
  • Держсекретар США Тіллерсон заявив, що Росія може повернути собі місце у "великій сімці" G7 розвинених країн тільки після повного виконання мінських домовленостей і повернення захоплених територій України.

Тренди


  • Обшуки й затримання колишніх чиновників Міністерства податків і зборів, на думку експертів, є інформаційним прикриттям неефективної роботи прокуратури. Частину затриманих уже випущено судами під заставу. Українській владі необхідно продемонструвати "перемоги" у боротьбі з корупцією керівництву МВФ для отримання чергового траншу кредиту. Однак дві головні вимоги фонду – скасування мораторію на продаж земель сільгосппризначення та зміна пенсійного законодавства, – як і раніше, залишаються каменем спотикання для президента. Велика частина депутатів виступає проти проведення цих реформ. Для тиску на них Порошенка та його оточення задіяно Генпрокуратуру, яка пред'явила підозри кільком депутатам різних фракцій (крім президентської).

No comments:

Post a Comment