May 23, 2017

22.05.2017: Ліквідовано Держсанепідслужбу

Ліквідовано Держсанепідслужбу

Головні події і теми доби 22.05.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Ліквідовано Держсанепідслужбу.
  • Пенсії і допомоги виплачуватимуть за місцем фактичного проживання одержувачів.
  • З України видворено шеф-редактора служби новин телеканалу "Інтер".

В Україні

  • Кабмін прийняв рішення про ліквідацію Державної санітарно-епідеміологічної служби, оскільки її функції виконують Міністерство охорони здоров'я, Державний комітет з питань праці, а також Держслужба із безпеки харчових продуктів і захисту прав споживачів.
  • Пенсії пенсіонерам і допомогу пільговикам виплачуватимуть за місцем фактичного проживання одержувачів.
  • Національне агентство із питань запобігання корупції надало НАБУ повний доступ до всієї бази електронних декларацій без можливості внесення до неї змін. Міністр юстиції Петренко наполягає на відставці всього керівництва НАЗК через зрив введення автоматизованої повноцінної перевірки електронних декларацій.
  • Генеральний прокурор Луценко повідомив, що підозру олігарху Фірташу через розкрадання державних коштів та ухиленням від сплати податків поки не оголошено, однак проводяться перевірки діяльності підприємств, що йому належать.
  • Суд дозволив Генпрокуратурі проведення заочного розслідування щодо колишнього президента Януковича та його оточення про розкрадання 220 млн грн у процесі створення системи спецзв'язку під час приватизації Укртелекому.
  • СБУ видворила з України шеф-редактора служби новин телеканалу "Інтер", російського політтехнолога Шувалова. Йому заборонено в'їзд до України на 5 років. Шувалова 2014 року вже намагалися видворити, однак під тиском власників каналу рішення було скасовано. Шувалов назвав рішення української влади "міжвидовою сваркою українських політиків".
  • Курс гривні залишається стабільним на тлі незначного перевищення пропозиції валюти над попитом і невеликого обсягу торгів: 26,34 ₴/$ (-0,03 грн), 29,62 ₴/€ (+0,14 грн), 4,66 ₴/10₽ (+0,05 грн). НБУ не оголошував аукціон з купівлі надлишків валюти, вважаючи за краще скуповувати її, як звичайно, "нишком" у двадцятки уповноважених банків через механізм "запиту кращого курсу".

Київ

  • Борг київських споживачів за електроенергію зріс за місяць на 83 млн грн і перевищив 1 млрд грн. Населення має 373 млрд грн, підприємства життєзабезпечення міста – 404 млрд. За повідомленням прес-служби Київенерго, основними боржниками є водоканал і метрополітен.

Війна

  • Обстановка на Донбасі знову загострилася. Бойовики обстріляли позиції українських військ із РСЗВ "Град" в околицях Донецька, повсюдно застосовують важкі міномети. За попередню добу, за офіційними даними, дістали поранень 4 військовослужбовців, 1 – загинув.

Україна й світ

  • Із 20 травня пропуск вантажів з України на територію невизнаної Придністровської республіки здійснюватиметься тільки з дозволу урядових органів Молдови.
  • "Безвізовий режим" для громадян України буде введено з 11 червня.

Тренди


  • Введення візового режиму з Росією, про можливість якого заявив президент Порошенко, безсумнівно, торкнеться мільйони українських "заробітчан", які працюють у РФ, через відповідні дії російської влади, яка також планує введення віз. Прес-секретар президента Путіна Пєсков стверджує, що від цього рішення більше постраждають громадяни України, до того ж, для прийняття відповідного законопроекту у Верховній Раді не вистачає голосів. Депутати Блоку Порошенка заявляють про наявність більшості з питання введення віз із РФ, проте офіційну позицію фракції ще не озвучено. Глава Верховної Ради Парубій повідомив, що питання буде винесено на голосування тільки за стійкої більшості у залі, необхідної для прийняття рішення. Деякі експерти вважають, що питання про введення візового режиму з Росією може бути використано владою "у пакеті" із законами про зняття мораторію на продаж земель сільгосппризначення та змін до пенсійного законодавства, що вкрай негативно сприймаються суспільством.
  • Замість створення спеціалізованого антикорупційного суду, що є однією із вимог МВФ до України, генеральний прокурор Луценко запропонував створити окрему антикорупційну палату у Вищому спеціалізованому суді із господарських і кримінальних справ. Він стверджує, що така палата працюватиме ефективніше за окремий суд. Глава НАБУ Ситник вважає, що якщо не буде створено спеціалізованого суду, то існуючі суди розслідуватимуть корупційні справи топ-чиновників роками.
  • Заступник глави адміністрації президента Шимків визнав неможливість 100-відсоткового обмеження доступу до російських соцмереж. Метою заборони було максимальне обмеження обсягу аудиторії російських соцмереж серед українських громадян. РНБО повідомила про те, що користувачів і провайдерів не каратимуть за обхід блокування соцмереж, які потрапили під санкції.
  • На думку юристів та експертів із міжнародної політики, вимога Росії про розгляд СОТ "порушень Україною правил організації і дискримінації російських товарів" пов'язані із фактичною відсутністю визнання Україною російської агресії і продовженням звичайних господарських відносин. У такому випадку дія положень про скасування дій правил СОТ при загрозі національній безпеці не застосовується.
  • Міжнародна правозахисна організація Freedom House закликала українських парламентарів провести широке обговорення кандидатур на посаду представника Верховної Ради із прав людини (омбудсмена). За повідомленнями правозахисників, профільний комітет парламенту на засіданні 24 травня має намір розглянути кандидатури на посаду омбудсмена, відібрані без обговорення із громадянським суспільством, що створює потенційну загрозу незалежності цього інституту захисту цивільних прав.

No comments:

Post a Comment