May 20, 2017

19.05.2017: Конституційний суд не зміг обрати голову

Конституційний суд не зміг обрати голову
Конституційний суд не зміг обрати голову

Головні події і теми доби 19.05.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Конституційний суд не зміг обрати голову.
  • В.о. глави НБУ заявив, що має право підписувати меморандум з МВФ.
  • Суд зупинив виплату боргу компанії Фірташа Одеським припортовим заводом.

В Україні

  • Судді Конституційного суду не змогли обрати голову замість судді Бауліна, чиї повноваження закінчилися у березні. Баулін може виконувати обов'язки глави до моменту виходу на пенсію за віком на початку червня.
  • Вищий спеціалізований суд із цивільних і кримінальних справ зупинив виконання рішення про виплату Одеським припортовим заводом заборгованості компанії Ostchem олігарха Фірташа, що могло спричинити банкрутство підприємства. Уряд має намір продати ОПЗ поточного року.
  • Український олігарх Ярославський оголосив про намір купити у державного російського Зовнішекономбанку його український дочірній Промінвестбанк, що входить до десятки найбільших. ВЕБ оголосив про намір закрити операцію до 1 липня. Російський банк перебуває в українському та міжнародному санкційних списках і шукає шляхи виведення активів і грошей з-під удару.
  • Із наглядової ради "Укрнафти" виведено власників групи "Приват" олігархів Коломойського та Боголюбова, а також їх представників Кіпермана та Палицю.
  • Міністр юстиції Петренко заявив, що українська влада проводить пошук активів Газпрому для примусового стягнення 172 млрд грн, які російський газовий монополіст зобов'язаний оплатити за рішенням суду за монопольні дії на ринку транзиту природного газу.
  • Укрзалізниця веде із кредиторами перемовини про переведення у національну валюту $500 млн боргу, що спричинило оголошення держкомпанією технічного дефолту.
  • Кабмін і НБУ домовилися завершити процедуру реструктуризації державних облігацій внутрішньої позики до початку червня. За словами чиновників, це дозволить звільнити 15 млрд грн, які уряд має намір спрямувати на ремонт доріг.
  • Виконувач обов'язків глави НБУ Смолій заявив, що має право підписувати меморандум про співпрацю з МВФ, якщо буде досягнуто домовленості про виділення Україні наступного траншу кредиту.
  • Настання періоду бюджетних платежів дозволяє Нацбанку скуповувати валюту в експортерів у п'ятницю на аукціоні банк придбав $38,1 млн, що дозволило утримати курс на минулому рівні: 26,37 ₴/$ (-0,02 грн), 29,48 ₴/€ (+0,11 грн), 4,61 ₴/10₽ (+0,02 грн).

Київ

  • Київська міська адміністрація підписала меморандум про співпрацю щодо будівництва гілки метрополітену на Троєщину із китайським фінансово-будівельним консорціумом.
  • Будівництво біля Патріаршого собору УГКЦ загрожує його конструкціям. Забудовник компанія "Укрбуд", скориставшись проведенням пісенного конкурсу Євробачення, відновила зведення комплексу багатоповерхівок у безпосередній близькості від собору.

Війна

  • За минулу добу, за офіційними даними, поранено ще 4 українських військовослужбовців на Донбасі. У районі Авдіївки, передмістях Донецька та на Світлодарській дузі йдуть безперервні позиційні бої, бойовики постійно застосовують важку артилерію, РСЗВ "Град" і танки.
  • Міністерство у справах окупованих територій заявило, що постачання води до "ЛНР" Попаснянським водоканалом неможливе до погашення заборгованості за спожиті ресурси, у тому числі, електроенергію.
  • Українські представники Спільного центру з контролю та комунікації (СЦКК) заявили, що бойовики блокують проведення відновлювальних робіт на екологічно небезпечних об'єктах інфраструктури, що може призвести до незворотних наслідків у разі прориву дамб шламонакопичувачів і потрапляння відходів у річку Сіверський Донець.

Україна та світ

  • Федеральна вантажна компанія, дочірнє підприємство Російських залізниць, має намір протягом двох тижнів вивести з України весь рухомий склад через введені проти неї санкції.
  • Польська газова компанія PGNiG вимагає від Єврокомісії продовжити антимонопольне розслідування проти Газпрому, а також відібрати належні йому частки в газогонах і підземних сховищах газу на території ЄС для виконання вимог Третього енергетичного пакету.
  • Віце-прем'єр-міністр з євроатлантичної інтеграції Клімпуш-Цинцадзе заявила, що Україна поки не готова подати заявку про членство в НАТО, хоча така стратегічна мета залишається. Головним, за її словами, є досягнення Україною критеріїв і стандартів НАТО.
  • Представники ЄС вважають введення санкцій проти російських софтверних компаній і соцмереж прерогативою українського уряду й питанням безпеки, однак зазначають недостатньою аргументацію такого рішення. Офіційні особи Держдепартаменту США відмежувалися від коментаря свого співробітника виданню "Голос Америки" про те, що санкції проти соцмереж підривають конституційні засади.

Тренди

  • Генеральна прокуратура звернулася до Верховної Ради з пропозицією про зняття недоторканності з депутатів від Радикальної партії Лозового та Народного Фронту Дейдея, щодо яких НАБУ розслідує справи про незаконне збагачення та несплату податків. При цьому найбільш одіозні депутати від Опозиційного блоку залишилися поза зоною уваги правоохоронних органів, що може свідчити про наміри президента та його оточення використовувати їхні голоси для продавлювання потрібних їм рішень у Верховній Раді. Зокрема, може йтися про зміни до пенсійного законодавства та скасування мораторію на продаж земель сільгосппризначення. Виконувач обов'язків глави НБУ Смолій переконаний, що Україна отримає всі заплановані на цей рік транші кредиту МВФ, умовою яких є прийняття змін до законодавства Верховною Радою.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment