May 15, 2017

14.05.2017: Президент Порошенко провів прес-конференцію

Президент Порошенко провів прес-конференцію
Президент Порошенко провів прес-конференцію

Головні події і теми доби 14.05.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Президент Порошенко провів прес-конференцію.
  • Хулігану, який влаштував дебош на фіналі Євробачення, загрожує 5 років ув'язнення.

В Україні

  • Президент Порошенко провів публічну прес-конференцію, приурочену до отримання Україною візової лібералізації з ЄС. Із часу попередньої подібної прес-конференції минув майже рік. Відповіді на більшість питань, поставлених журналістами, оцінюються експертами неоднозначно.
    Порошенко назвав "безвізовий режим" подоланням наслідків Переяславської Ради. Він заявив, що біометричні паспорти мають уже 3,3 млн українців, які в червні отримають можливість подорожувати без віз ще до 34 держав. Деталі "безвізового режиму" він збирається викласти у щорічному посланні до Верховної Ради у вересні. Жителі Криму й Донбасу зможуть скористатися поїздками до Європи без віз після відновлення контролю України над цими територіями, а внутрішньо переміщені особи – "після відповідної процедури".
    Агентству Bloomberg Порошенко заявив, що главу НБУ призначає Верховна Рада, але у нього вже є кандидати на цю посаду.
    Президент висловив невдоволення тим, що вбивцю журналіста Шеремета досі не знайдено та подякував журналістам за проведене розслідування. Журналісти "Української правди" назвали ганьбою те, як розслідується справа Шеремета. Порошенко запропонував повідомляти йому нові факти, однак заявив, що матеріали потрібно передавати до Генпрокуратури, а його завдання – забезпечення прозорості слідства.
    Порошенко повідомив, що у нього ще є два роки повноважень, і не сказав, чи збирається висувати свою кондидатуру на новий термін.
    На запитання "Радіо Свобода" про "порохоботів" і переслідування журналістів з боку СБУ він заявив, що "ще ніколи за всю історію Україна не мала такого рівня свободи щодо журналістів і громадських діячів" і попросив "із розумінням" ставитися до роботи СБУ.
    За словами Порошенка, у нього було кілька "блискучих" телефонних розмов із президентом США Трампом. Він заявив, що розраховує на підтримку США, у тому числі, і в переговорах у "нормандському форматі".
    Блокаду ОРДЛО буде знято тільки після припинення вогню та повернення бойовиками захоплених українських підприємств. Порошенко пообіцяв спростити отримання українських документів громадянам окупованих територій, у тому числі, автомобільних номерів.
    Президент вважає неприпустимим банкрутство Одеського припортового заводу, вихід із ситуації він вбачає у прискореній приватизації підприємства.
    Порошенко наполягає на безальтернативності мінських домовленостей і не вважає їх причиною загибелі 4 мирних жителів в Авдіївці. За його словами, евакуації жителів із "сірої зони" не буде. Він стверджує, що домовленості дають можливість Україні звертатися до міжнародних судів із позовами до Росії, оскільки під ними є підпис Путіна.
    Статус кримськотатарської автономії, на його думку, буде врегульовано "найближчим часом".
    На запитання про причини зростання майже втричі прибутку банку, який йому належить, Порошенко заявив, що не є бізнесменом, і дізнався про цей факт "від журналістів". За його твердженням, банк не може бути переданий у "сліпий траст", оскільки він перебуває в українській юрисдикції.
    Президент спробував виправдати носіння своїм сином футболки із написом "Росія" тим, що він одягнув її на Хеллоувін і заявив, що той навчається за кордоном, аби "не бути мажором". Він назвав стосунки у родині "демократичними" та не вбачає проблем у тому, що його дружина вестиме програму на каналі, що належить олігарху Ахметову.
    Він не має наміру ветувати закон про гарантії вкладникам Приватбанку та обіцяв підписати його найближчим часом. Порошенко пригрозив притягненням до відповідальності колишніх власників банку, "якщо вони не виконають своїх зобов'язань".
    Він позбавив громадянства депутата Артеменка та колишнього помічника голови Одеської обласної державної адміністрації Боровика через те, що у них було друге громадянство, Порошенко стверджує, що у нього немає громадянства іншої країни та обіцяє боротися із тим, що в парламенті є особи із подвійним або потрійним громадянством .
  • Громадянину України Седюку, що затриманий за потворну витівку на сцені під час фіналу Євробачення, загрожує 5 років позбавлення волі.

Вйна

  • За офіційними даними, унаслідок обстрілів за попередню добу поранено 6 військовиків. Незважаючи на твердження президента про скорочення кількості обстрілів, обстановка на Донбасі залишається вкрай напруженою, щодня надходять повідомлення про жертви, поранених українських військових і місцевих жителів по обидва боки лінії фронту.
  • Заступник глави парламенту Геращенко заявила, що процес верифікації списку заручників завершено. Понад 100 осіб зі списку, представленого бойовиками, відмовилися повертатися до ОРДЛО. Геращенко повідомила, що переговори з обміну "заручниками" мають відбутися в Мінську у понеділок.

Україна й світ


  • Посол ЄС в Україні Мінгареллі на святкуванні Дня Європи в Києві заявив, що Євросоюз надаватиме Україні політичну та фінансову допомогу в євроінтеграції.
  • Держсекретар США Тіллерсон заявив, що факт втручання Росії до виборів президента США задокументовано, і ця проблема – одна із головних у відносинах з Росією. Він вважає, що "не можна стерти минуле й почати відносини з РФ із чистого аркуша". Міністр закордонних справ Клімкін стверджує, що президент США Трамп і держсекретар Тіллерсон у ході переговорів "дали чіткий меседж" підтримки України й готовності продовжити тиск на Росію.
  • Міністерство економічного розвитку заявило про досягнення домовленості із Китайською корпорацією залізниць і мостів (CRBC) про будівництво моста у районі Кременчука та реконструкції шляховоду на метро "Шулявська" у Києві.
  • Міністри фінансів і глави національних банків країн "великої сімки" G7 мають намір спільно боротися із кіберзагрозами та об'єднати зусилля для швидкого виявлення вразливих місць у фінансовій системі.
  • Лідер руху "Вперед" Макрон офіційно вступив на посаду президента Франції. Українські політики мають намір продовжити переговори у “нормандському форматі”, незважаючи на прийдешні вибори у Німеччині.

No comments:

Post a Comment