May 03, 2017

02.05.2017: Річниця подій в одеському Будинку профспілок відбулася без ексцесів

Річниця подій в одеському Будинку профспілок відбулася без ексцесів
Річниця подій в одеському Будинку профспілок відбулася без ексцесів

Головні події і теми доби 02.05.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Річниця подій в одеському Будинку профспілок відбулася без ексцесів.
  • Меркель і Путін підтвердили безальтернативність мінських домовленостей.
  • На Донбасі загинули військовослужбовець і мирний житель.

В Україні

  • Завдяки зусиллям силових структур, удалося уникнути заворушень в Одесі на річницю подій у Будинку профспілок, де 2 травня 2014 року загинуло понад 40 осіб. Громадський порядок охороняли близько 3000 поліцейських. На кордоні із молдавським Придністров'ям було затримано автомобіль із боєприпасами. Прикордонники не пропустили до України 8 іноземців, що прямували до Одеси, яких запросила громадська організація "для участі у траурних заходах". У місці проведення акції на Куликовому полі було виявлено рюкзак із вибухівкою, ще одне повідомлення про мінування будівлі Будинку профспілок виявилося неправдивим. Лідери "Опозиційного блоку" провели жалобний молебень у пам'ять за загиблими. Поліція затримала 14 осіб за дрібне хуліганство та незаконне носіння холодної зброї.
  • Укртрансгаз повідомив про збільшення закачування газу до підземних сховищ до 41 млн м3 на добу. Майже 90 % газу (35,3 млн м3) імпортується з Європи.
  • СБУ повідомила, що слідство про "замах" на колишнього генерального прокурора Шокіна триває. Інформацію про результати розслідування служба надати відмовилася.
  • Україна піднялася на 24 місце у щорічному рейтингу відкритості державних даних Global Open Data Index. 2014 року Україна посідала 68 місце, 2015 – 58, 2016 – 54.

Війна

  • Під потужний обстріл бойовиків знову потрапила Авдіївка та її околиці, знову знеструмлено Донецьку фільтрувальну станцію. Запасів води в місті залишилося на кілька днів. У ході бойових дій та обстрілів загинув ще один український військовослужбовець, 7 – поранено. У Луганській області на розтяжці підірвалися двоє місцевих жителів, один з яких загинув.

Україна й світ

  • Одним з основних питань зустрічі канцлера Німеччини Меркель і президента РФ Путіна у Сочі було врегулювання на Донбасі. Меркель заявила, що Україна має відновити контроль над державним кордоном. Вона вважає безальтернативним мінський мирний процес і не вбачає можливості заміни місії ОБСЄ збройним контингентом ООН. За заявою прес-служб глав держав, питання скасування або пом'якшення санкцій не обговорювалося.
  • Відбулися телефонні перемовини між президентами США Трампом і РФ Путіним, у ході яких, за заявою прес-служб, обговорювалися ситуації у Сирії і Північній Кореї. Путін і Трамп планують зустрітися в липні у ході саміту G20. Держсекретар Тіллерсон назвав переговори "позитивними". Зустріч держсекретаря Тіллерсона і міністра закордонних справ РФ Лаврова відбудеться за тиждень на Алясці на саміті Арктичної ради.
  • Комітет Сенату США у закордонних справах вирішив не вводити нових санкцій проти РФ через підтримку сирійського президента Асада, проте не виключає можливості їх введення у майбутньому.
  • Конституційний суд Молдови визнав незаконним перебування російського військового контингенту у Придністров'ї.
  • Британська прикордонна служба затримала 7 громадян України за нелегальний перетин кордону.
  • Командувач сил НАТО в Європі Скапарротті вважає за необхідне збільшення військового контингенту для стримування російської загрози.
  • Колишня глава Національної поліції Деканоїдзе знову отримала грузинське громадянство за згодою Міністерства юстиції та президента Грузії. 2015 року вона втратила грузинське громадянство після набуття громадянства України.
  • Президент Ердоган закликав європейські країни продовжити переговори про вступ Туреччини до ЄС.
  • Авіакомпанія Alitalia відновлює регулярні рейси до Києва, перервані 2014 року.

Тренди

  • Блок Петра Порошенка заявляє про перемогу на місцевих виборах в об'єднаних територіальних громадах. У 26 із 47 громад главами обрано представників, які висунені блоком або підтримані їм. Представники Опозиційного блоку виграли у 3 округах, Батьківщини – у 2. У ході голосування Комітет виборців України зафіксував масштабні порушення, в основному – прямий і непрямий підкуп виборців. Деякі експерти вважають, що на цих виборах партія влади успішно "відкатала" можливі варіанти дій. Порошенко та його оточення, скоріше за все, ведуть підготовку до позачергових виборів, хоча публічно заперечують можливість їх проведення.

No comments:

Post a Comment