May 02, 2017

01.05.2017: Із 1 травня мінімальна пенсія становить 1312 грн.

Головні події і теми доби 01.05.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Із 1 травня мінімальна пенсія становить 1312 грн.
  • Завершилася кампанія електронного декларування за 2016 рік.
  • Населення України вважає "першотравень" звичайними вихідними днями.

В Україні

  • Із 1 травня в Україні набула чинності постанова Кабміну про зниження "соціальних" нормативів на споживання електроенергії, тепла та газу, у тому числі, у багатоповерхових будинках. Нові норми є нижчими від попередніх на 10-20 %, і їх введено на підставі "розрахунків фактичного споживання".
  • Також із 1 травня підвищено розмір мінімальної пенсії до 1312 грн, наступне підвищення – до 1373 грн намічено на 1 грудня. У зв'язку зі зростанням розміру мінімальної пенсії підвищаться виплати інвалідам, ліквідаторам аварії на ЧАЕС та учасникам бойових дій. Допомога при пологах виросте на 21 грн – до 421 грн, розмір допомоги при народженні дитини залишиться без змін – 41 280 грн (10 320 грн – при народженні та 860 грн – щомісяця).
  • Завершилася кампанія подання чиновниками й депутатами електронних декларацій за 2016 рік. Національне агентство з питань запобігання корупції повідомило про внесення до бази більш 1 млн документів.
  • Громадська мережа "Опора" заявила за результатами місцевих виборів до об'єднаних територіальних громад, що найбільшою проблемою був підкуп виборців. Усе більше поширюється "легальний підкуп", що формально не має стосунку до кандидатів, який складно довести в судовому порядку.
  • Усією країною відбулися нечисленні першотравневі демонстрації. У Києві вони пройшли в кількох місцях і не супроводжувалися порушеннями громадського порядку. Більшість громадян вважає першотравневі свята звичайними додатковими вихідними.

Війна

  • За офіційними даними, за попередню добу внаслідок обстрілів поранено 4 військовослужбовців. У Мар'їнці під час обстрілів поранено 2 місцевих жителів. Під Маріуполем у військовій частині загинув військовослужбовець. Інцидент віднесено до небойових утрат, його розслідує військова прокуратура.
  • У Донецьку та Луганську відбулися першотравневі демонстрації. Луганськ відвідала депутат Європарламенту від Італії Форенца, член партії комуністичного відродження, що дало підставу "владі ЛНР" заявити про визнання "республіки" Євросоюзом.

Україна й світ

  • Сенатор від Республіканської партії США Маккейн вважає, що нова адміністрація президента Трампа набагато жорсткіше реагуватиме на факти агресивних дій Росії.
  • До Конгресу США внесено законопроект про надання додаткової військової допомоги у сумі $238 млн, яку планують направити на зміцнення українських Збройних сил і сектора безпеки.

Тренди

  • Прем'єр-міністр Гройсман стверджує, ґрунтуючись на даних Держстату, що в 2016-2017 роках зростання середньої зарплати випередило зростання цін. Економіст Дубинський вважає цю заяву маніпуляцією, оскільки Держстат публікує порівняльні дані поточного й попереднього місяців. За підрахунками Дубинського, ціни до 2017 року зросли на 86 %, а реальна зарплата у доларовому вираженні навіть знизилася.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment