May 04, 2017

03.05.2017: Інтерпол зняв із розшуку колишнього президента Януковича

Інтерпол зняв із розшуку колишнього президента Януковича
Інтерпол зняв із розшуку колишнього президента Януковича

Головні події і теми доби 03.05.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Інтерпол зняв із розшуку колишнього президента Януковича.
  • На Донбасі загинуло ще 4 військовослужбовців.
  • Із 1 травня субсидії на комунальні послуги не буде нараховано за наявності двомісячної заборгованості.

В Україні

  • Президент Порошенко змінив голів управлінь СБУ у 6 областях.
  • У І кварталі 2017 року 57,2 % усієї електроенергії в Україні вироблено атомними електростанціями. Їх обсяг виробництва становить на 20 % менше від запланованого "через відсутність попиту".
  • Інтерпол підтвердив інформацію про зняття із розшуку колишнього президента Януковича, його сина, колишнього глави президентської адміністрації, секретаря РНБО Клюєва та колишнього міністра енергетики Ставицького. Також відмовлено у розшуку депутата Онищенка, якого Генпрокуратура та НАБУ звинувачують у розкраданні державних коштів в особливо великих розмірах.
  • Судові засідання у справі колишнього депутата Мартиненка та першого заступника глави Нафтогазу Переломи, яких генпрокуратура звинувачує у розкраданні державних коштів в особливо великих розмірах, перенесено.
  • Борги населення за спожиті комунальні послуги стрімко зростають. За опалення та гаряче водопостачання за І квартал заборгованість зросла на 8,8 % – до 10,4 млрд грн, заборгованість за газ збільшилася на 16,7 % – до 7,1 млрд грн. Рівень оплати за послуги в середньому по країні становить 85 %.
  • Із 1 травня змінено порядок нарахування субсидій на комунальні послуги. Субсидії не буде призначено й нараховано, якщо споживач має двомісячну заборгованість.
  • Міністр фінансів Данилюк стверджує, що США продовжать надання грошової допомоги Україні, незважаючи на прийняте адміністрацією президента Трампа рішення про скорочення на 2/3 підтримки розвитковим країнам.
  • Довгі вихідні спровокували надлишок валюти на міжбанківському ринку, що привело до зміцнення гривні: 26,52 ₴/$ (-0,04), 28,96 ₴/€ (-0,07 грн), 4,64 ₴/10₽ (-0,02 грн). Частину валюти знову "нишком" викупив НБУ через механізм "запиту кращого курсу" у 20 уповноважених банків. У найближчі тижні фінансові експерти прогнозують подальше зміцнення гривні через відвідування України великою кількістю туристів, що приїхали на конкурс Євробачення.

Київ

  • Київгаз припинив газопостачання 40 котелень, що призвело до відключення гарячого водопостачання 225 об'єктів, у тому числі шкіл, дитячих садів і лікарень. За опалювальний сезон борг Київенерго за газ зріс з 1,4 до 4,5 млрд грн.
  • У Києві почалось встановлення підземних контейнерів для сміття великої місткості.
  • Київська адміністрація планує обладнати сенсорним освітленням 29 наземних нерегульованих пішохідних переходів. Завдяки датчику руху освітлення включатиметься при наближенні пішоходів або автомобілів.

Війна

  • Ситуація на Донбасі ускладнюється із кожним днем, армія продовжує зазнавати важких втрат. У районі Світлодарська загинули 3 військовослужбовців, 9 осіб дістали поранень унаслідок обстрілів. Ситуація в Авдіївці також ускладнюється. Ще один військовослужбовець загинув під час занять із бойової підготовки.

Україна та світ

  • Держсекретар США Тіллерсон вважає, що довіри у відносинах із Росією наразі немає, особливо з питань обмеження озброєнь і щодо ситуації в Україні.
  • Російські митні органи припинили постачання до України скрапленого газу. Федеральна служба з технологічного та експортного контролю РФ вимагає позитивного висновку на кожну партію експортованого до України газу. Російські залізні дороги призупинили постачання ще наприкінці квітня. Під дію цих обмежень підпадає також постачання газу із Білорусі, оскільки країна є учасницею Митного союзу. Українські імпортери заявили, що завчасно підготувалися до таких обмежень. Наявні ємності повністю заповнено газом, велика його кількість знаходиться у залізничних цистернах.
  • Конгрес США прийняв бюджет на наступний рік, в якому окремим розділом прописано фінансування протидії впливу РФ. Бюджет набуде чинності після затвердження Сенатом і президентом Трампом. Глава ФБР США Комі на парламентських слуханнях у Сенаті заявив, що РФ є найбільшою загрозою для США та, як і раніше втручається, до американської політики.
  • Світовий банк ухвалив рішення про виділення $150 млн для підтримки експортно-орієнтованих малих і середніх підприємств України. Кошти буде зараховано до бюджету, проект реалізовуватиме Укрексімбанк.
  • Комітет міністрів Ради Європи у рішенні з приводу ситуації у Криму висунув Росії вимоги про відновлення діяльності Меджлісу кримськотатарського народу та дозвіл на в'їзд для його лідерів на півострів.
  • За I квартал 2017 року транзит російського газу українською газотранспортною системою виріс майже на третину, порівняно з аналогічним періодом минулого року.
  • Президент Порошенко та прем'єр-міністр Ізраїлю Нетаньяху заявили, що переговори про введення зони вільної торгівлі між двома країнами буде завершено до кінця поточного року.

Тренди

  • Політичні сили розгортають підготовку до можливих позачергових виборів. Колишній член Партії регіонів Макеєнко, що виконував обов'язки голови Київської міської адміністрації у період подій на Майдані, зосередив у своїх руках 100 % акцій невеликого телеканалу "Тоніс". Основною мішенню президента Порошенка є партія "Народний фронт", рейтинг якої майже дорівнює нулю, однак вона є партнером президентської політичної сили у парламентській коаліції. Від Народного фронту призначено главу Верховної Ради Парубія та ключових міністрів – внутрішніх справ Аваков та юстиції Петренка. Проти однієї із головних осіб, які фінансують партію, колишнього депутата Мартиненка, триває судове слідство. Ще одним ударом по фінансовим потокам, що підживлюють "Народний фронт", можна вважати розслідування журналістів програми "Наші гроші" про серйозні фінансові порушення в обмінних пунктах, які належать особам із найближчого оточення секретаря РНБО Турчинова. За підрахунками журналістів, кількість таких обмінних пунктів становить більше третини від подібних установ в Україні. Генеральна прокуратура проводить перевірку за фактом заяви начальника Генштабу Муженка про операцію зі звільнення Криму, що нібито планувалася, але була скасована через протидію керівництва армії, чиновників РНБО та Адміністрації президента. На той момент виконувачем обов'язків президента був Турчинов.
  • Президент Порошенко вважає, що $1,1 млрд "грошей Януковича", що конфісковані судом, зміцнять гривню. НБУ заявив, що після зарахування цих грошей до бюджету, золотовалютні резерви країни зростуть до $18,4 млрд. Інформація про конфіскацію коштів компанії, що належить олігарху Курченку (а не особисто Януковичу) дивним чином збіглася із рішенням Інтерполу про зняття з розшуку самого Януковича, його сина, чиновників його адміністрації і уряду.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment