April 30, 2017

29.04.2017: У зоні відчуження ЧАЕС будують сонячну електростанцію

У зоні відчуження ЧАЕС будують сонячну електростанцію
У зоні відчуження ЧАЕС будують сонячну електростанцію

Головні події і теми доби 29.04.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • У зоні відчуження ЧАЕС будують сонячну електростанцію.
  • Fitch погіршив прогноз зростання ВВП України.
  • На Донбасі загинули ще 3 військових.

В Україні

  • Прем'єр-міністр Гройсман повідомив, що в зоні відчуження Чорнобильської АЕС уже будують першу сонячну електростанцію. Міністр екології Семерак не сказав, хто здійснює будівництво, проте, за його словами, це приватна українська компанія. Семерак стверджує, що надійшло вже 50 заявок на подібні проекти, і перший із них буде запущено вже цього літа. Основними інвесторами, судячи з усього, будуть китайські компанії. Загальна встановлена ​​потужність найбільшої у світі "сонячної ферми" становитиме близько 2,5 ГВт.
  • Рейтингове агентство Fitch погіршило прогноз зростання ВВП України 2017 року з 2,5 % до 2,0 % через блокаду ОРДЛО. Агентство прогнозує зниження інфляції поточного року до 11,2 %, порівняно із 14,9 % – минулого. Довготерміновий рейтинг емітента у національній та іноземній валюті підтверджено на рівні В-.
  • Командування військово-морського флоту України попередило про можливе застосування зброї у разі провокацій або неадекватних дій проти військових об'єктів у переддень річниці подій на Куликовому полі в Одесі 2 травня 2014 року. На під'їздах до Одеси виставлено посилені наряди поліції.
  • Міністр фінансів Данилюк поскаржився, що чиновники, які входять до Національної ради реформ, протидіють прийняттю закону про службу фінансових розслідувань, яку планується створити замість "випадково" ліквідованої податкової міліції.
  • НБУ повідомив про збільшення у березні дефіциту поточного рахунку до $783 млн через виплату дивідендів з реструктуризованих єврооблігацій. У лютому дефіцит становив $344 млн.

Київ

  • До Києва прибули перші учасники пісенного конкурсу Євробачення. На Хрещатику монтують "містечко" – фан-зону зі сценою, на якій виступатимуть учасники та українські виконавці.

Війна

  • Під Волновахою збито БПЛА російського виробництва. У Попасній під обстріл РСЗВ "Град" потрапило міське кладовище у безпосередній близькості від житлових кварталів. У Луганській області обстріляно патруль ОБСЄ. Упродовж минулої доби знову загинули 2 військовослужбовців, ще 5 – дістали поранень і травм. У шпиталі Авдіївки помер боєць, поранений напередодні.

Україна й світ

  • Узгоджено порядок денний і принципи переговорів про вихід Великої Британії з ЄС. За словами президента Євроради Туска, мета переговорів – забезпечення гарантій прав громадян ЄС і їх сімей, а після Brexit – будівництво нових "міцних і сильних" взаємини із Великою Британією.
  • Молодший брат київського мера Кличка програв у поєдинку на звання чемпіона світу з боксу британському спортсмену Джошуа.
  • У Росії під час акцій протесту проти висунення президента Путіна у президенти 2018 року під девізом "Набрид" затримано більше 100 осіб.
  • Президент Туреччини Ердоган, після отримання потрібних йому результатів референдуму та розширення повноважень, вирішив, прикриваючись режимом надзвичайного стану, остаточно придушити будь-який спротив його авторитарному правлінню. Одномоментно звільнено понад 4 тис. держслужбовців – противників режиму. Правозахисники повідомили про блокування доступу турецьких користувачів до Інтернет-енциклопедії "Вікіпедія". Єврокомісар із закордонних справ Могеріні заявила про готовність визнати результати референдуму в Туреччині й продовжити з нею діалог про членство в ЄС, незважаючи на різку заяву канцлера Німеччини Меркель, яка переконана, що введення в Туреччині страти покладе край діалогу з ЄС.

Тренди

  • Слідчий комітет РФ на підставі відомостей, вибитих під тортурами з українських політв'язнів Клиха та Карпюка, продовжує стверджувати, що колишній прем'єр-міністр України Яценюк воював на боці бойовиків у першій чеченській війні. Міністр внутрішніх справ Аваков повідомив, що Інтерпол відмовився оголошувати його в міжнародний розшук. Інформація про участь Яценюка у чеченській війні з самого початку була грубою фальсифікацією, яка могла переслідувати дві мети – мобілізацію російського суспільства проти "злочинної української хунти" та розкрутку політичної сили, вигідної Кремлю, задля дестабілізації ситуації в Україні.
  • Прес-секретар президента РФ Пєсков після появи інформації про телефонні перемовини глав України і Росії на початку квітня з ініціативи президента Порошенка, заявив, що "далеко не всі такі переговори стають темою для відповідних повідомлень прес-служб". Таким чином, незважаючи на спростування адміністрації Порошенко, розмова, мабуть, відбулася, проте про її тему й змісті нічого не відомо. Під час зарубіжних візитів Порошенко заявляє, що Росія є агресором, при цьому веде таємні переговори з Путіним за спиною української громадськості та європейських партнерів з "нормандського формату".
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment