April 26, 2017

25.04.2017: 31-а річниця катастрофи на ЧАЕС

31-а річниця катастрофи на ЧАЕС
31-а річниця катастрофи на ЧАЕС

Головні події і теми доби 25.04.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • 31-а річниця катастрофи на ЧАЕС.
  • НАБУ допитало лідера Радикальної партії Ляшка.
  • "ЛНР" підключено до російської енергосистеми.

В Україні

  • 31 рік тому, у ніч з 25 на 26 квітня 1986 року, на Чорнобильській АЕС вибухнув реактор 4-го енергоблоку, що призвело до найбільшого за всю історію людства викиду радіоактивності у довкілля. Наслідки катастрофи Україна відчуває й досі.
  • Українська аграрна конфедерація підрахувала, що ціна "борщового набору" за останній місяць збільшилася більш ніж на третину, продукти продовжують дорожчати.
  • Слідчі НАБУ допитали депутата Ляшка, лідера Радикальної партії, у рамках розслідування справи про незаконне збагачення. Ляшко після допиту заявив про тиск на нього та його партію з боку президента та його адміністрації, оскільки його політична сила перебуває у різкій опозиції до влади.
  • Віце-прем'єр-міністр Розенко повідомив, що реальна кількість безробітних в Україні становить понад 1,9 млн осіб, хоча у службі зайнятості зареєстровано всього 400 тис.
  • Агентство Standard & Poor's підтвердило довготерміновий кредитний рейтинг Укрзалізниці на рівні SD (вибірковий дефолт).
  • Міжнародний інвестиційний банк, що належить президенту Порошенку та його бізнес-партнерам – депутату Кононенку та голові Укроборонпрому Гладковському, виконав установлені НБУ норми докапіталізації і збільшив капітал на 46 млн грн.
  • На думку фінансових аналітиків, зміцнення курсу гривні, пов'язане із бюджетними платежами, практично припинилося: 26,63 ₴/$ (-0,04), 29,00 ₴/€ (+0,07 грн), 4,77 ₴/10 ₽ (+0,01 грн). Національний банк встиг купити на аукціоні ще $44,9 млн. На курс гривні тиснутимуть і виплати із Фонду гарантування вкладів вкладникам визнаного неплатоспроможним Діамантбанку.

Київ

  • Київський метрополітен програв апеляцію компанії Укррослізинг про повернення майже 2 млрд грн за поставлені ще 2009 року 100 вагонів. Сума самого боргу становить лише 478,0 млн грн, а 1,19 млрд грн – валютна різниця від коригування курсу закупівлі. Рахунки метрополітену заарештовано із 16 березня. Представник підприємства заявив, що метро може зупинитися у будь-який момент.

Війна

  • Ситуація на Донбасі знову загострилася. За минулу добу, згідно із повідомленням штабу антитерористичної операції, загинуло 3 військовослужбовців, ще 4 – поранено. Переговори в Мінську підгрупи з безпеки перенесено через загибель спостерігача ОБСЄ у Луганській області. Після відвідин зони конфлікту главою місії Апаканом, спостерігачі частково відновили патрулювання.

Україна й світ

  • Колишній посол США в Україні Гербст вважає, що Конгрес може заблокувати скорочення на 2/3 фінансування України та інших розвиткових країн, анонсоване адміністрацією президента Трампа. Посольство України у США заявило, що 2017 року у зв'язку зі зміцненням фінансової стабільності країні не будуть потрібні додаткові фінансові гарантії від США (2016 року такі гарантії отримано на суму $1 млрд). У зв'язку з цим реальне скорочення фінансування становитиме близько 30 %, що дозволить продовжити реалізацію більшості діючих програм.
  • Після підписання угоди з консорціумом європейських компаній про фінансування будівництва газогону "Північний потік-2" глава Газпрому Міллер заявив, що по закінченні контракту із Нафтогазом у 2020 році транзит газу територією України може зменшитися у 6 разів.

Тренди

  • У ніч з 25 на 26 квітня 1986 року на 4-у енергоблоці Чорнобильської АЕС сталася важка техногенна катастрофа із викидом величезної кількості радіоактивних матеріалів у довкілля. Кілька десятків тисяч людей було відселено із "зони відчуження". У листопаді 2016 року над зруйнованим енергоблоком споруджено укриття, яке, за словами проектантів, може утримувати викиди протягом 100 років. Особливо важкими наслідки катастрофи виявилися для України та Білорусі. Крім економічних втрат, десятки тисяч людей піддалися впливу радіоактивного опромінення, багато захворіли на променеву хворобу та інші пов'язані захворювання. Детальна інформація щодо хворих відсутня, на системні дослідження наслідків радіоактивного зараження в Україні грошей немає. Проблема врегулювання соціальних виплат громадянам, які постраждали внаслідок катастрофи, стоїть дуже гостро. Більшості ліквідаторів аварії виплат не вистачає навіть на лікування, з іншого боку, соціальну допомогу із бюджету отримує величезну кількість людей, що жодним чином не пов'язані з евакуацією та ліквідацією наслідків катастрофи.
  • Відключення електроенергії на окупованій території Луганської області компанією ЛЕО, що належить олігарху Григоришину, бізнес-партнеру президента Порошенка, "збіглося" із підключенням енергопостачання до російської енергосистеми. Деякі експерти вважають, що ці дії було узгоджено. Міністр енергетики Насалик заявив, що припинення енергопостачання "ЛНР" має "економічне обґрунтування". За його словами, борги "ДНР" – набагато менші, проте не пояснив, чому до нинішнього часу не електроенергія постачалася без оплати. Насалик стверджує, що електропостачання "ЛНР" може бути відновлено після погашення боргів. Електроживлення окупованої території із Росії свідчить про те, що борги не буде погашено, а збитки покриватимуться за рахунок українських платників податків.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment