April 12, 2017

11.04.2017: Верховна Рада провалила закон про Конституційний суд

Верховна Рада провалила закон про Конституційний суд
Верховна Рада провалила закон про Конституційний суд

Головні події і теми доби 11.04.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Верховна Рада провалила закон про Конституційний суд.
  • Заочний суд над Януковичем розпочнеться 4 травня.
  • G7 не домовилась про нові санкції проти Росії.

В Україні

  • Президент Порошенко підписав закон про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу у частині заочного звинувачення. Закон дозволить заочне провадження у справі колишнього президента Януковича та чиновників його режиму. Слухання справи Януковича призначено на 4 травня в Оболонському суді Києва.
  • Верховна Рада провалила закон про Конституційний суд. Голосів не знайшлося навіть для відправлення законопроекту на повторне друге читання.
  • Нафтогаз повідомив про отримання 26,5 млрд грн прибутку – уперше за 5 років. Прибуток отримано за рахунок зростання обсягу транзиту російського газу, курсової різниці, а також доходів від участі у капіталі підприємств групи, на відміну від збитків попередніх років. При цьому збиток компанії від оптової торгівлі газом становив 2,9 млрд грн.
  • Індекс споживчої інфляції у березні збільшився до 15,1 % у річному численні, порівняно із 14,2 % в лютому. Держстат повідомив, що в місячному численні зростання індексу споживчих цін становило 1,8 %. НБУ стверджує, що динаміка споживчих цін перебуває у межах діапазону 8 ± 2 % річної інфляції, що визначена за основними напрямками грошово-кредитної політики на 2017 рік.
  • Офіційний курс гривні незначно зміцнився: 26,89 ₴/$ (-0,04), 28,55 ₴/€ (+0,06 грн), 4,72 ₴/10₽ (+0,03 грн). Перевищення пропозиції валюти дозволило Нацбанку купити у банків на аукціоні $50 млн.

Війна

  • За минулу добу, за даними штабу антитерористичної операції, поранено 5 військовослужбовців. Бойовики не припиняють обстрілів усією лінією фронту, незважаючи на проголошене "перемир'я". Під час обстрілів поранено жителя Мар'їнки.

Україна й світ

  • Міністри закордонних справ країн "великої сімки" на саміті в Італії наполягали на виконанні Росією своїх зобов'язань за мінським домовленостями. У той самий час пропозицію глави МЗС Великої Британії Джонсона про посилення санкцій проти Росії через застосування президентом Сирії хімічної зброї проти мирного населення було провалено європейськими країнами, що наполягають на детальному вивченні інциденту.
  • Президент Порошенко й держсекретар США Тіллерсон обговорили телефоном питання санкцій щодо Росії. Тіллерсон проведе в Москві переговори із керівництвом РФ. Він поставив ультиматум про припинення підтримки Росією президента Сирії Асада, Ірану й терористичного угрупування "Хезболла".
  • Міністр закордонних справ Клімкін заявив, що в умовах гібридної війни з Росією можливість визнання подвійного громадянства для угорців, які проживають в Україні, принципово неприйнятна. При цьому він запевнив главу МЗС Угорщини, що громадян не притягатимуть до кримінальної відповідальності за подвійне громадянство.

Тренди

  • Прем'єр-міністр Гройсман заявив, що остаточне рішення про пенсійну реформу буде прийнято вже у травні. Він повідомив, що підвищення пенсійного віку не планується, пенсії буде "осучаснено". Заплановано їх підвищення, починаючи із вересня, на 200-1000 грн, скасування оподаткування пенсіонерів, що працюють. Крім того, з 1 травня уряд анонсував підвищення як пенсій, так і прожиткового мінімуму.
    За словами Гройсмана, пенсійна реформа за рахунок скасування "зрівнялівки" дозволить позбутися дефіциту бюджету Пенсійного фонду, який наразі перевищує 140 млрд грн.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment