April 11, 2017

10.04.2016: Глава НБУ Гонтарева подала у відставку

Глава НБУ Гонтарева подала у відставку
Глава НБУ Гонтарева подала у відставку

Головні події і теми доби 10.04.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Глава НБУ Гонтарева подала у відставку.
  • Головою Національної суспільної телерадіокомпанії став Аласанія.
  • НКРЕКП скасувала "абонплату" за підключення до газорозподільних мереж.
  • Глава Фонду держмайна Білоус також іде у відставку.

В Україні

  • Головою Національної суспільної телерадіокомпанії України обрано колишнього голову правління Національної телекомпанії України, на базі якої було створено НСТУ. Аласанія подав у відставку з поста голови правління НТКУ через незгоду із політикою урізання бюджетних коштів на розвиток суспільного мовлення та непрозоре фінансування Євробачення.
  • Подав у відставку голова Держмайна Білоус, за час роботи якого не було продано жодного великого державного підприємства.
  • Національна комісія з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг скасувала постанову про введення "абонплати" за підключення до газорозподільних мереж.
  • На підставі рішення НКРЕКП, прийнятого у березні, держпідприємство "Енергоринок" знов збільшило з 1,82 грн/кВт•год до 2,07 грн/кВт•год тарифи на закупівлю електроенергії у компаній теплової генерації, більшість з яких належить олігарху Ахметову.
  • НБУ ввів тимчасову адміністрацію до Фінбанку, що оголошений неплатоспроможним 7 квітня.
  • Глава НБУ Гонтарева оголосила про відставку. Вона повідомила, що подала президенту список рекомендованих нею наступників. Незважаючи на шквал критики з боку українців, а також на відкриті щодо керівництва НБУ кримінальні справи, деякі експерти й політики вважають її діяльність успішною, а посольство США навіть подякувало Гонтаревій за роботу. Глава ради НБУ Данилишин зазначив, що глава Нацбанку призначається та звільняється Верховною Радою за поданням президента. Таким чином, повідомити про відставку Гонтаревої мав президент Порошенко, а перед звільненням глави НБУ парламент мав заслухати її звіт про роботу.
  • Валютний ринок практично не відреагував на заяву Гонтаревої про відставку. Пропозиція долара була доволі великою, що дозволило НБУ викупити у комерційних банків $25,7 млн. Офіційний курс встановлено на рівні 26,93 ₴/$ (-0,04), 28,49 ₴/€ (-0,18 грн), 4,69 ₴/10₽ (-0,05 грн).
  • Через свята переносяться дні роботи системи електронних платежів НБУ із 8 травня на 13 травня (суботу) та з 25 серпня на 19 серпня (суботу).

Київ

  • Київська міська адміністрація заявила, що собівартість однієї поїздки в метро зросла до 5,6 грн, проте підвищення тарифу поки не планується.
  • Компанія Київенерго почала підготовку до нового опалювального сезону й приступила до гідравлічних випробувань теплових мереж у трьох районах столиці із відключенням кількох сотень житлових будинків, а також лікувальних установ, шкіл і дитячих садків.
  • Незважаючи на протести громадськості, влада, мабуть, вирішила відкрити одіозний театр на Андріївському узвозі, який громадяни назвали "саркофагом". Театр реконструйовано коштом корпорації Рошен, що належить президенту Порошенку. Незважаючи на петиції міській владі про перегляд проекту, незалежну технічну експертизу так і не було проведено, а архітектор проекту не з'являвся на засідання комісії Київради.

Війна

  • Армія продовжує зазнавати втрат під час оголошеного "перемир'я". За попередню добу поранено 5 військовослужбовців. Напруження зберігається всією лінією фронту, під Маріуполем позиції українських військ піддалися обстрілам із важкої артилерії.

Україна і світ

  • Згідно із рейтингом рівня корупції, що опублікований аудиторською компанією Ernst & Young, Україна опинилася на найгіршому, 41 місці, серед країн Європи, Близького Сходу та Африки (EMEA).
  • На саміті "великої сімки" в Італії міністри закордонних справ обговорять ситуацію у Сирії і на Донбасі, боротьбу із тероризмом, а також ситуацію у сфері роззброєння та кібербезпеки. Глава МЗС Великої Британії Джонсон закликав до введення нових санкцій проти Росії.
  • Міжнародний суд ООН оголосить 19 квітня постанову про тимчасові обмежувальні заходи за двома позовами України проти Росії за порушення Конвенцій про протидію фінансуванню тероризму та ліквідацію всіх форм расової дискримінації.
  • Глава ЄБРР Чакрабарті звернувся з листом до президента та прем'єр-міністра України, в якому заявив, що в разі затримки до кінця квітня затвердження статутних документів Нафтогазу та провалу Верховною Радою законопроектів про корпоратизацію газового монополіста, реформу в компанії буде зірвано. Про це саме свідчить і заява про намір піти у відставку 4 із 5 членів наглядової ради Нафтогазу.

Тренди

  • Дніпровський металургійний комбінат в Кам'янському (колишній Дніпродзержинськ) запустив доменне виробництво після заміни керівництва підприємства менеджментом "Метінвесту", що належить олігарху Ахметову. Директором комбінату став колишній директор Єнакіївського металургійного заводу (ЄМЗ). Із різних джерел надходить інформація про "обмін активів" Ахметовим, який отримав Дніпровський комбінат в обмін на ЄМЗ після захоплення його бойовиками та переходу під "зовнішнє управління". Генеральний прокурор Луценко повідомив, що президент планує винести на обговорення РНБО питання про конфіскацію вугілля, видобутого на шахтах в ОРДЛО, що поставляється до України під виглядом російського. Судячи із повідомлень співробітників металургійних підприємств Маріуполя, що належать олігарху Ахметову, саме така схема реалізована для поставки на ці комбінати – вугілля, видобуте на шахтах ОРДЛО переправляється до Маріуполя через російський порт Таганрог.
  • Мер Полтави Мамай відмовляється вести переговори з активістами, які перебувають у будівлі міськвиконкому, і скликати позачергову сесію через напад "тітушек" на громадян, які протестують проти незаконної забудови. Начальника міської поліції відправлено у відставку, проте, за заявою депутата Капліна, він просто пішов у відпустку. Голова Полтавської обласної державної адміністрації Головко оцінює ситуацію у Полтаві як "складну". Він дав указівку меру міста, начальникам обласних управлінь Національної поліції і СБУ "припинити протистояння".
  • У деклараціях президента Порошенка за 2015 рік виявилися різночитання в 77 млн ​​грн, які Адміністрація президента пояснила "технічною помилкою" Міжнародного інвестиційного банку, що належить Порошенку. НАПК не піднімає питання про відповідальність президента за подання "помилковою" декларації.
  • На засіданні фракції БПП за участі президента Порошенка та прем'єр-міністра Гройсмана питання про звіт, відставку або заміну членів Кабміну не піднімалися. Судячи із висловлювань депутатів, 14 квітня звіту уряду за підсумками роботи за рік не відбудеться. За словами представника президента у ВР Луценко, розглядалися питання про субвенції із бюджету їх мажоритарним округам і зміни до закону про електронне декларування. Порошенко заявив, що поки не визначився із кандидатурою нового глави НБУ.

No comments:

Post a Comment