April 07, 2017

06.04.2017: Європарламент проголосував за надання "безвізового режиму" для України

Європарламент проголосував за надання "безвізового режиму" для України
Європарламент проголосував за надання "безвізового режиму" для України

Головні події і теми доби 06.04.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Європарламент проголосував за надання "безвізового режиму" для України.
  • Верховна Рада підвищила виплати сім'ям загиблих і поранених військовослужбовців.
  • Центри адміністративних послуг призупинили оформлення біометричних паспортів.

В Україні

  • Верховна Рада відправила на повторне друге читання закон про ринок електроенергії, прибравши із нього кілька принципових положень, а також виключивши оплату виробництва електроенергії від спалювання сміття із переліку "зеленого тарифу".
    Підвищено виплати сім'ям військовослужбовців, які загинули під час виконання обов'язків, від 500 до 750 прожиткових мінімумів, за винятком тих, хто загинув на навчаннях або внаслідок нещасного випадку. Для тих, що отримали інвалідність І групи, виплати збільшуються від 250 до 375 прожиткових мінімумів, ІІ групи – від 200 до 300, ІІІ групи – від 150 до 225 мінімумів. Такі самі виплати передбачено для співробітників поліції, які беруть участь в антитерористичній операції.
  • Центри адміністративних послуг призупинили роботу із паспортами та ID-картами у всій країні. Державна міграційна служба повідомила про слідчі дії, що проводить СБУ, через несанкціоноване втручання комерційної фірми до роботи телекомунікаційних мереж ДМС. У СБУ пояснили, що фірма після проведення робіт залишила для себе входи доступу до інформаційної системи ДМС.
  • Віце-прем'єр-міністр Розенко повідомив про підвищення прожиткового мінімуму та мінімального розміру пенсій у два етапи. Із 1 травня мінімальна пенсія становитиме 1312 грн, а з 1 грудня – 1372 грн.
  • Четверо із п'яти членів наглядової ради Нафтогазу пригрозили піти у відставку через невиконання плану дій із переведення на корпоративне управління, кризу із платежами та реакцію уряду на звільнення директора Укртрансгазу.
  • Згідно зі звітом бізнес-омбудсмена за 2016 рік, майже половина скарг бізнесу припала на дії податкової служби, за рік відсоток скарг зріс з 36 % до 49 %. 8 % підприємців скаржилися на недоліки нормативно-правової бази. Крім фіскальної служби, бізнес активно скаржиться на дії органів місцевого самоврядування, поліції, прокуратури та Мін'юсту.
  • Глава НБУ Гонтарева не спростовує інформацію про готовність піти у відставку.
  • Офіційний курс гривні незначно зміцнився: 27,10 ₴/$ (-0,06), 29,91 ₴/€ (-0,09 грн), 4,80 ₴/10₽ (-0,06 грн). Нацбанк на торги не виходив.

Київ

  • Депутати Київради звернулися до президента Порошенка з проханням про скасування "абонплати" за підключення до газорозподільних мереж.

Війна

  • За попередню добу, за офіційними даними, унаслідок обстрілів поранено 5 військовослужбовців. Бої тривають в околицях Донецька, Маріуполя та Горлівки, українські війська відкривають вогонь у відповідь на провокації бойовиків.

Україна й світ

  • Європарламент переважною більшістю голосів проголосував за надання громадянам України безвізового в'їзду до ЄС із туристичною метою. Остаточне затвердження очікується в травні, а введення "безвізового режиму" – у червні 2017 року. Крім країн ЄС, українці зможуть відвідувати Ісландію, Норвегію, Швейцарію та Ліхтенштейн, що приєдналися до Шенгенської угоди. Візи, як і раніше, будуть необхідні для поїздок до Великої Британії та Ірландії.

Тренди

  • Колишній прем'єр-міністр Яценюк, лідер партії "Народний фронт", заявив, що його парламентська фракція не голосуватиме за відставку уряду Гройсмана, на відміну від подібних дій партнерів з коаліції минулого році. У разі відставки уряду позачергові парламентські вибори стають практично неминучими. Рейтинг Народного фронту близький до нуля, тому партія не має ані найменшого шансу потрапити до нового складу парламенту, що й змушує її керівництво "триматися зубами" за нинішню правлячу коаліцію. Проте, влада розглядає дострокові вибори як резервний варіант. Глава Верховної Ради Парубій повідомив, що вже в травні може бути обраний новий склад Центральної виборчої комісії, якщо президент подасть оновлений список кандидатів з урахуванням пропозицій депутатських фракцій.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment