March 28, 2017

27.03.2017: Порошенко підписав зміни до закону про електронне декларування

Порошенко підписав зміни до закону про електронне декларування
Порошенко підписав зміни до закону про електронне декларування

Головні події і теми доби 27.03.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Порошенко підписав зміни до закону про електронне декларування.
  • Російський Сбербанк оголосив про продаж української "дочки" фінансовому консорціуму.
  • Генерала Назарова засуджено на 7 років позбавлення волі за злочинну недбалість.

В Україні

  • Президент Порошенко підписав скандальні зміни до закону про електронне декларування, якими введено обов'язкове подання декларацій членами громадських організацій, пов'язаних із боротьбою з корупцією. На зустрічі з активістами Порошенко заявив, що закон не можна ветувати через те, що зміни стосуються декларування військовослужбовців. Над новим законом працюватиме робоча група, Порошенко пообіцяв внести його до парламенту як невідкладний.
  • Російський "Сбербанк" оголосив про продаж свого дочірнього банку в Україні "консорціуму інвесторів". Операцію буде закрито після схвалення Нацбанком. Проти "Сбербанку" та інших банків із російським державним капіталом указом президента Порошенка введено санкції, відповідно до яких заборонено виведення коштів з України.
  • Фонд гарантування вкладів фізичних осіб виставив на продаж активи ліквідованих банків на загальну суму 4,03 млрд грн, із яких 3,6 млрд грн – вимоги з кредитів. Минулого тижня ФГВФО вдалося продати активи на суму 63 млн грн.
  • Ставки за депозитами продовжують знижуватися практично у всіх банках. Середній рівень прибутковості 12-місячних депозитів становить 14,9 %, 3-місячних – 13,5 %, безстрокових – 8,7 % річних.
  • Із 1 квітня "Укрпошті" доручено виплату пенсій пенсіонерам, які отримували виплати в російських дочірніх банках.
  • НБУ скасує вимогу надання печаток при відкритті й закриття рахунків у банках, відповідно до закону, прийнятого Верховною Радою.
  • Гривня продовжує дешевшати: 27,15 ₴/$ (+0,03 грн), 29,57 ₴/€ (+0,26 грн), 4.76 ₴/10₽ (+0,04 грн). Ринок збалансовано, обсяг угод досить великий – більш ніж $270 млн, НБУ на торги не виходив.

Київ

  • Навколо "відремонтованої" до конкурсу Євробачення станції метро "Лівобережна" розгорається скандал. Кияни вказують на низьку якість ремонту, невідповідність проекту кінцевому результату та закликають мерію не платити виконавцю, доки не буде усунено всі недоробки.

Війна

  • За попередню добу у ході бойових дій загинуло 2 військовослужбовців, що підірвалися на фугасі, ще 5 солдатів – поранено й травмовано. Українські війська відкривали вогонь у відповідь на обстріли бойовиків із важкої артилерії і мінометів вздовж усієї лінії фронту.
  • Із початку року внаслідок обстрілів загинуло 5 жителів Авдіївки, поранено – ще 18, пошкоджено та знищено десятки будинків, в основному, у приватному секторі поблизу промзони, де йдуть важкі щоденні бої.
  • Міністерство оборони повідомило, що боєприпаси на артилерійських складах у Балаклії продовжують вибухати із періодичністю приблизно раз на 2-3 години, однак розмінування міста вже закінчено, абонентів підключено до електро- й теплопостачання. Харківська облдержадміністрація повідомила про пошкодження та руйнування понад 200 житлових будинків й об'єктів інфраструктури.
  • Павлоградський суд засудив генерала Назарова до 7 років позбавлення волі за злочинну недбалість, яка призвела до знищення диверсійною групою бойовиків транспортного літака Іл-76 в Луганському аеропорту із 40 десантниками та 9 членами екіпажу на борту 14 червня 2014 року.

Україна й світ

  • У ході маніфестацій у Білорусі на "День Волі" затримано українського громадянина. Білоруський суд заарештував його на 15 діб за участь у несанкціонованому мітингу.
  • США, Китай, Росія, Велика Британія, Франція, а також 30 інших країн, що володіють ядерною зброєю або використовують ядерні технології, відмовилися від участі у переговорах, що проводить ООН, про відмову від ядерної зброї. Представник США при ООН Хейлі заявила, що США виступають за без'ядерний світ, проте за нинішніх умов скорочення ядерних озброєнь нереалістично, тим більше, що з 70-х років, коли було підписано договір про нерозповсюдження ядерної зброї, США скоротили свій ядерний потенціал на 85 %.
  • Адміністрація президента повідомила після зустрічі Порошенка з послами держав "великої сімки", що країни Заходу розуміють неможливість проведення в даний момент виборів в ОРДЛО. МЗС повідомив про досягнення взаєморозуміння в питанні залучення США до переговорів щодо врегулювання конфлікту на Донбасі.
  • Прес-секретар президента РФ Пєсков повідомив, що Путін не вбачає передумов для проведення нової зустрічі у "нормандському форматі" через "бездіяльність української сторони щодо імплементації мінських домовленостей".
  • Завершився двотижневий візит до України експертів МВФ з питань податкової політики й реформ у податковій системі. Місія представила рекомендації з регулювання трансфертного ціноутворення, удосконалення спрощеної системи оподаткування, запровадження правил BEPS (протидія розмиттю податкової бази), а також податку на виведений капітал.
  • У Парижі розпочався розгляд позову "Ощадбанку" до РФ з приводу втрати активів в окупованому Криму. Сума позову, поданого на підставі двостороннього договору про захист інвестицій, становить $1 млрд.
  • Російський суд в Єсентуках прийняв рішення про заочний арешт колишнього прем'єр-міністра України Яценюка. Йому інкримінують участь в озброєному угрупованні, умисному вбивстві та підготовці злочину. Із 21 лютого його оголошено у міжнародний розшук.

Тренди

  • На думку деяких політичних аналітиків, зміни до закону про електронне декларування готувалися спільно двома фракціями правлячої коаліції, а включення до списку декларантів громадських активістів і журналістів було спробою корупціонерів поставити під контроль "цивільних контролерів". Для прикриття таких дій зміни були внесені разом із безумовно необхідним скасуванням декларування для молодшого командного складу Збройних сил, щоб дати підстави главі парламенту та президенту підписати цей закон. Чи буде зі списку декларантів виключено громадських активістів, пов'язаних із боротьбою з корупцією, покаже вже найближчий час. Однак більшість країн Заходу, з ініціативи яких було прийнято закон про електронне декларування, украй негативно поставилися до прийнятих змін. Закон може стати перешкодою для виділення Україні нових траншів кредиту МВФ і фінансової допомоги від ЄС і міжнародних організацій.
  • Партія "Національний корпус" заявила про тимчасове припинення блокування філій російського "Сбербанку", проте не відмовилася від тиску на російські банки та закликів до населення відмовитися від розміщення у них коштів. Ця заява збіглася з оголошенням про продаж дочірнього українського "Сбербанку" "групі інвесторів". Характерно, що активісти "Національного фронту" не блокують роботу одного із найбільших російських дочірніх банків – "Альфа-банку", власника якого – Фрідмана, пов'язують із президентом РФ Путіним. Деякі експерти вважають дії "громадських активістів" замовними й такими, що спрямовані на "віджимання" дочірніх російських банків представниками української влади – президентом і його союзниками з партії "Народний фронт".
  • На думку фінансових аналітиків, "продаж" дочірнього "Сбербанку" є просто зміною вивіски – під нею продовжить роботу фінансова структура, близька до президента РФ Путіна. "Консорціум інвесторів", який збирається купити "Сбербанк", складається із латвійського "Норвік банку" та "білоруської приватної фінансової компанії". Власником "Норвік банку" є росіянин із британським громадянством Гусельников, що раніше очолював російський "БІН банк". "Білоруську компанію" очолює син бізнесмена Гуцерієва, власника групи "БІН" і компанії Русснефть.
  • Кошти "вкладників" банку сина колишнього президента Януковича в сумі 313,0 млн грн перераховано з ліквідованого банку "ВБР" до "Міжнародного інвестиційного банку", що належить президенту Порошенку. У результаті бездіяльності Генеральної прокуратури та МВС арешт з них було знято, а кошти зараховано на поточний рахунок, що дозволяє банку вкладати їх у покупку держоблігацій із прибутковістю 14 % річних.
  • Набув чинності закон про оподаткування спадщини та подарунків. До переліку осіб, які мають право не платити податки при оформленні такого майна, включено родичів другого ступеня споріднення (брати, сестри, бабусі, дідусі та онуки). На думку фінансових експертів, мета закону – захист від "надмірного" оподаткування корупціонерів, які оформили своє майно на родичів другого ступеня споріднення.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment