March 25, 2017

24.03.2017: Захід незадоволений змінами до закону про електронне декларування

Захід незадоволений змінами до закону про електронне декларування
Захід незадоволений змінами до закону про електронне декларування

Головні події і теми доби 24.03.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Захід незадоволений змінами до закону про електронне декларування.
  • Пожежу на артилерійському складі у Балаклії локалізовано.

В Україні

  • Верховна Рада знизила ставку податку з доходів фізичних осіб на виплату дивідендів з 18 до 9 %. За словами глави комітету з питань податкової і митної політики, рішення було прийнято ще в грудні, проте "через технічну помилку в тексті змін до Податкового кодексу” його не можна було реалізувати.
  • Пенсійний фонд припинив виплату пенсій через відділення дочірніх російських банків і запропонував пенсіонерам вибрати альтернативні варіанти отримання коштів.
  • НБУ повідомив про погіршення динаміки внутрішнього споживання в IV кварталі 2016 року до 0,9 % в умовах підвищення комунальних тарифів, що набагато гірше від прогнозу.
  • Нацбанк спростив процедуру залучення валютних кредитів від нерезидентів – спрощено реєстрацію таких кредитів і механізм заміни кредитора.
  • Курс гривні продовжує падіння: 27,12 ₴/$ (+0,07 грн), 29,31 ₴/€ (+0,12 грн), 4.72 ₴/10₽ (+0,02 грн). Фінансові аналітики вважають, що в умовах перенесення розгляду українського питання радою директорів МВФ ринок перебуває у нестабільному стані, і навіть невеликі операції із купівлі-продажу валюти на $10-15 млн здатні його розгойдати.

Війна

  • За минулу добу армія знову зазнала втрат. За офіційними даними штабу антитерористичної операції, загинуло 2 військовослужбовців, ще 2 – поранено.
  • Харківська облдержадміністрація заявила про повну локалізацію пожежі на артилерійських складах у Балаклії, однак вибухи тривають. За офіційними даними, серед місцевих жителів є жертви – одна жінка загинула, ще двох людей поранено. Усім містом розкидано боєприпаси, що не розірвалися, пошкоджено велику кількість будівель, відсутні газ і електропостачання. Повітряний простір у радіусі 40 км від місця вибуху перекрито.

Україна й світ

  • Західні політики та посольства низки країн висловили невдоволення діям депутатів, які прийняли поправки до закону про електронне декларування, що розширили перелік декларантів за рахунок представників громадянського суспільства.
  • За повідомленням агентства "Українські новини", Україна та МВФ практично узгодили питання перегляду меморандуму про співпрацю з урахуванням зміни макроекономічних показників через блокаду ОРДЛО.
  • Рада Безпеки ООН прийняла резолюцію про захист культурної спадщини в умовах збройних конфліктів. Резолюція засуджує знищення культурних цінностей, їх розграбування та вивезення з територій, на яких відбуваються військові конфлікти, а також підтверджує, що подібні дії можуть бути названі військовими злочинами.
  • Глава Парламентської асамблеї Ради Європи Аграмунт виступив за повернення Росії права голосу в організації без попередніх умов.

Тренди

  • На думку експертів, причинами вибуху на артилерійському складі у Балаклії могли бути терористичний акт і службова недбалість. За свідченнями очевидців, склад був переповнений боєприпасами, які зберігалися в неналежних умовах, не було забезпечено охорону, у тому числі й із повітря. Юристи вважають, що за трагедію мають понести покарання вищі армійські чини – міністр оборони та начальник Генштабу, на яких лежить відповідальність за забезпечення безпечного зберігання боєприпасів. Однак за нинішніх умов президент Порошенко не піде на заміну повністю підконтрольного йому керівництва Збройними силами.
  • Глава Ради НБУ Данилишин вважає криптовалюти "грошовими сурогатами", що не мають забезпечення реальної вартості. На його думку, вони не мають використовуватися на території України як платіжний засіб, оскільки це суперечить нормам законодавства. Данилишин ігнорує світові тенденції – національні банки розглядають технології Blockchain як один із магістральних напрямків розвитку грошового обігу. Слід зазначити, що технології Blockchain активно розвивають Приватбанк та Ощадбанк, а в деяких країнах (наприклад, в Люксембурзі) банки успішно створюють Blockchain-консорціуми для випуску регіональних криптовалют.
  • Російське видання "Комерсант" повідомило про зрив переговорів щодо продажу дочірнього державного російського "Сбербанку" через спроби української сторони пов'язати продаж банку із продажем фабрики "Рошен" у Липецьку. Переговори про покупку проводила інвестиційна компанія ICU, що здійснює фінансові операції підприємств, які належать президенту Порошенку. Серед покупців називають структури, близькі до олігарха Ярославського та міністра внутрішніх справ Авакова. Посадові особи ICU намагаються спростувати повідомлення російських ЗМІ, однак не заперечують факт участі у переговорах із продажу "дочок" російських банків.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment