March 24, 2017

23.03.2017: У центрі Києва вбито колишнього депутата Держдуми РФ Вороненкова

У центрі Києва вбито колишнього депутата Держдуми РФ Вороненкова
У центрі Києва вбито колишнього депутата Держдуми РФ Вороненкова

Головні події і теми доби 23.03.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • У центрі Києва вбито колишнього депутата Держдуми РФ.
  • Вибухи на артилерійських складах у Балаклії не припиняються.
  • Прийнято скандальні поправки до закону про електронне декларування.

В Україні

  • Верховна Рада прийняла закон про спрощення процедур докапіталізації і реорганізації банків, що дозволить скоротити терміни розгляду документів. Закон також надасть можливість банкам припиняти діяльність при невиконанні вимог НБУ щодо капіталізації без ліквідації юридичної особи, що знизить навантаження на Фонд гарантування вкладів фізосіб.
    Прийнято закон про скасування обов'язкового використання печаток юридичним особами та підприємцями та введення адміністративної відповідальності за вимогу державними структурами або органами місцевого самоврядування відбитків печаток на офіційних документах. Виготовлення печаток не потребує дозвільної процедури.
    Депутати прийняли скандальні доповнення до закону про електронне декларування, проти яких виступив антикорупційний комітет, у тому числі, і внесені "з голосу" у сесійній залі. Зокрема, зі списку декларантів виключено військовослужбовців контрактної служби та мобілізованих. Декларації зобов’язали подавати керівників та представників громадських організацій, які займаються боротьбою із корупцією. Зі списку декларантів виключено головних редакторів і власників ЗМІ, на чому спочатку наполягала депутат від Народного фронту Чорновіл. Посольство США висловило незадоволення прийнятим законом.
  • Глава парламентської фракції "Блок Петра Порошенка" Гринів вирішив залишити посаду й стати радником президента "зі стратегічних питань".
  • У центрі Києва вбито колишнього депутата Державної Думи РФ Вороненкова, що отримав українське громадянство й давав свідчення прокуратурі у справі про державну зраду колишнього президента Януковича та агресію Росії. Охоронець Вороненкова встиг вистрілити у кілера, який помер у лікарні. У вбивці виявлено український паспорт, прокуратура ідентифікувала його як колишнього співробітника Нацгвардії, учасника бойових дій на Донбасі. Президент Порошенко назвав убивство Вороненкова "актом державного тероризму спецслужб РФ".
  • СБУ провела обшуки у приміщеннях компанії YouControl, а також у квартирах її керівників. YouControl сформувала досьє із відкритих державних реєстрів і надає інформацію про підприємства України. СБУ підозрює компанію в незаконному використанні даних з обмеженим доступом.
  • Національне агентство із питань запобігання корупції перевіряє переказ спонсорами 7,5 млн грн партії "Батьківщина". Якщо буде доведено, що названі особи не вносили гроші, то партію буде оштрафовано й позбавлено державного фінансування.
  • За повідомленням Держстату, у лютому, після 7 місяців безперервного підйому, зафіксовано спад промислового виробництва на 4,6 %.
  • Голова Нацкомісії із регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг Вовк заявив, що з 1 квітня оптові ціни на електроенергію не підвищуватимуться.
  • Міністерство фінансів не вбачає юридичної можливості звільнити главу Державної фіскальної служби Насірова, якому оголошено підозру у перевищенні повноважень і завданні державі збитків у 2 млрд грн.
  • В Україні почала роботу технічна місія МВФ, яка разом із Мінфіном розроблятиме середньотермінову концепцію реформи Державної фіскальної служби, яка є одним із головних пріоритетів міністерства.
  • Курс гривні продовжує падати: 27,06 ₴/$ (+0,14 грн), 29,18 ₴/€ (+0,09 грн), 4.70 ₴/10₽ (+0,03 грн). Попит на валюту помітно перевищує пропозицію, незважаючи на те, що НБУ "нишком" брав участь в торгах, продаючи валюту 20 уповноваженим банкам через механізм "запиту найкращого курсу". За оцінками експертів, 23 березня таким чином було продано не менше $40 млн, які не включені до офіційної статистики.

Київ

  • Мер Києва Кличко повідомив, що столичний метрополітен може зупинити роботу через арешт його рахунків і вагонів. Суд наклав арешт на рахунки Київського метрополітену через невиплату боргу в 2 млрд грн компанії "Укррослізинг", яка поставила 100 вагонів на умовах лізингу. Фірму пов'язують із російською державною компанією ВЕБ-лізинг і колишнім депутатом Іванющенком (кримінальним авторитетом "Юрою Єнакіївським"). У Києві поширюються чутки про підвищення вартості проїзду в трамваї, тролейбусі та автобусі до 5 грн, у метро – до 7-8 грн.

Війна

  • За офіційними даними, унаслідок бойових дій на Донбасі за попередню добу поранено 3 військовослужбовців. Українські війська неодноразово відкривали вогонь у відповідь на обстріли із важкої артилерії і танків. Як і раніше, гарячими точками залишаються населені пункти в околицях Маріуполя, Донецька, а також Авдіївка та Зайцеве. Поблизу населеного пункту Золоте диверсійною групою бойовиків підірвано автомобільний міст.
  • Пожежу на складі боєприпасів у Балаклії не погашено, вибухи тривають. До ліквідації наслідків залучено понад 1300 осіб і більше 200 одиниць техніки. Зупинено роботу найбільшого Шебелинського газопереробного заводу, що розташований поблизу. У прилеглих районах тривають евакуаційні заходи, із міста виїхало понад 20 тис. осіб. Прикордонна служба РФ перекрила один із пунктів пропуску на кордоні з Чернігівською областю під приводом оголошення в Україні "бойової тривоги".
    СБУ повідомила, що склади були підірвані із повітря шляхом скидання вибухових пристроїв з БПЛА. Міністр оборони Полторак стверджує, що диверсія в Балаклії не вплинула на обороноздатність країни.

Україна й світ

  • Директор департаменту комунікацій МВФ Райс повідомив, що засідання з питання надання Україні чергового траншу кредиту розширеного фінансування відбудеться "незабаром", однак не уточнив, чи пов'язано перенесення засідання із наслідками блокади ОРДЛО.
  • Суд в окупованому Криму подовжив до 8 липня термін арешту заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу Чийгозу.
  • Білоруський КДБ затримав активістів молодіжних організацій "Білий легіон" і "Молодий фронт", в яких виявлено зброю, атрибутику батальйону "Азов", УНА-УНСО, а також посібник із ведення бойових дій.

Тренди


  • На думку більшості коментаторів соцмереж і політичних оглядачів, Росія завдала серйозного удару по обороноздатності України. Спецслужби РФ продемонстрували, що можуть легко здійснити теракт навіть у центрі Києва, а українські силові структури недостатньо ефективні для запобігання таких дій. Незважаючи на третій рік війни, до подібних подій країна не готова. Президент Порошенко, який відповідає за Конституцією за безпеку країни, так і не прокоментував резонансні події.

No comments:

Post a Comment