March 23, 2017

22.03.2017: На Харківщині вибухнув склад боєприпасів

На Харківщині вибухнув склад боєприпасів
На Харківщині вибухнув склад боєприпасів

Головні події і теми доби 22.03.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • На Харківщині вибухнув склад боєприпасів.
  • СБУ заборонила в'їзд до України російської учасниці Євробачення.
  • Кабмін схвалив законопроект про службу фінансових розслідувань.
  • Комерційний директор Нафтогазу не виключає програшу справи Газпрому у Стокгольмському арбітражі.
  • Україна не отримає в березні транш від МВФ.

В Україні

  • Верховна Рада звернулася до Конгресу США із проханням про укладення двосторонньої оборонної угоди та присвоєння статусу "основного союзника поза НАТО".
    Депутати провалили поправку депутата від Народного фронту Чорновіл до закону про електронне декларування, що передбачала обов'язкове подання декларацій журналістами та членами громадських рад при міністерствах і центральних органах виконавчої влади.
    Комітет парламенту із правоохоронної діяльності рекомендує прийняти закон про присвоєння індивідуальних номерів співробітникам міліції і Нацгвадіі, а також ввести процедуру ідентифікації при виконанні ними службових обов'язків.
  • На засіданні Ради з питань судової реформи президент Порошенко заявив, що очікує від Верховної Ради якнайшвидшого прийняття необхідних змін до законодавства, що дозволять почати роботу нового Верховного суду.
  • Кабінет міністрів схвалив законопроект про створення служби фінансових розслідувань.
  • Національне агентство з питань запобігання корупції розпочало повну перевірку декларацій 11 вищих посадових осіб, серед яких 7 депутатів Верховної Ради.
  • Кабмін подовжив до квітня 2018 року спеціальні зобов'язання із продажу населенню природного газу "на пільгових умовах".
  • "Укравтодор" має намір 2017 року побудувати 700 км автодоріг, виходячи із виділеної мінімальної суми в 5 млрд грн. 3,5 млрд грн буде витрачено на "ямковий ремонт".
  • НБУ із 23 березня вводить санкції проти дочірніх російських державних банків, відповідно до указу президента Порошенка від 16 березня, яким затверджено рішення РНБО з питання блокади торгово-економічних відносин з ОРДЛО після захоплення бойовиками підприємств під українською юрисдикцією.
  • Нацбанк повідомив, що валовий зовнішній борг України на 1 січня 2017 року скоротився на 4,4 %, порівняно з 1 січня 2016 року, і становить $113,5 млрд.
  • Гривня незначно подешевшала на міжбанківському ринку, НБУ не виходив на аукціон. Офіційний курс: 26,92 ₴/$ (+0,07 грн), 29,09 ₴/€ (+0,08 грн), 4,67 ₴/10₽ (-0,02 грн). На думку багатьох фінансових аналітиків, гривня дешевшатиме навіть без урахування наслідків блокади ОРДЛО через відсутність реформ в економіці та інституційних перетворень у державі. У песимістичному прогнозі міністерства фінансів, з урахуванням наслідків блокади, озвучено курс на рівні 30 ₴/$ на кінець 2017 року.

Київ

  • Майно та рахунки Національного спортивного комплексу "Олімпійський" заарештовано за борг у 2,0 млрд грн, що був накопичений у 2012-2016 рр. Державний аудит підтвердив збитковість комплексу, який було повністю реконструйовано під проведення футбольного чемпіонату Євро-2012.
  • Генеральна прокуратура та СБУ провели слідчі дії з виїмкою документів у комунальному підприємстві "Київавтодор". Прес-служба СБУ заявила, що керівників "Київатодору" спіймано на розкраданні сотень мільйонів гривень. У компанії заявили, що СБУ продемонструвала фальшиві фотографії та інші докази.

Війна

  • За офіційними даними штабу антитерористичної операції, українські війська знову зазнали втрат, 1 військовослужбовець загинув, ще 1 – поранений. Бойовики не припиняють спроби прориву української лінії оборони в околицях Маріуполя під прикриттям артобстрілів із важкої артилерії і РСЗВ "Град". Обстрілам бойовиків із танків, артилерії і мінометів піддаються укріплення та населені пункти всією лінією фронту на Донбасі.
  • На складі боєприпасів у Балаклії Харківської області стався потужний вибух. Головний військовий прокурор Матіос стверджує, що причиною детонації артилерійських снарядів стала диверсія. Навколо складу організовано зону безпеки, почалася евакуація жителів. Прикордонні війська посилили охорону східної ділянки кордону. Офіційних даних про жертви немає.
  • Росія готується відправити на окупований Донбас ще один "гуманітарний конвой" із 40 фур через неконтрольовану Україною ділянку державного кордону.
  • СБУ оголосила про заочну підозру за ввезення російських найманців і військової техніки на Донбас залізничним транспортом, із використанням захопленої в України інфраструктури, "першому заступнику міністра транспорту" ДНР і "генеральному директору підприємства Донецька залізниця".
  • Головне управління розвідки стверджує, що "влада ДНР" збирається "націоналізувати" квартири переселенців, що відсутні протягом більше трьох місяців, для розселення в них російських найманців і військовослужбовців.

Україна й світ

  • На порядку денному засідань МВФ на березень розгляд питання про подовження кредитування України так і не з'явилося, незважаючи на оптимістичні заяви міністра фінансів.
  • СБУ оголосила про заборону в'їзду до України російської учасниці пісенного конкурсу Євробачення-2017 Самойлової за участь у заходах на території окупованого Криму. Росія не збирається міняти свого учасника. Організатор конкурсу, Європейський мовний союз, висловив розчарування рішенням СБУ та заявив, що продовжить переговори із цього питання з українською владою. При цьому керівництво ЄМС підкреслило, що поважатиме рішення України.
  • Міністр закордонних справ Клімкін заявив, що Росія відмовилася від участі у зустрічі заступників глав МЗС "нормандської четвірки", однак інші учасники мають намір провести консультації навіть за відсутності представників РФ.
  • Біля парламенту Великої Британії стався теракт, унаслідок якого загинуло 5 осіб, ще 40 – поранено. Прем'єр-міністр Мей і члени парламенту були евакуйовані. Уряд країни поки не має наміру змінювати рівень терористичної загрози. Президент Порошенко засудив теракт і висловив співчуття його жертвам.
  • Глава МЗС України Клімкін заявив, що анонсовану зустріч президента Порошенка з президентом США Трампом перенесено через ”необхідність серйозної підготовки та незавершеність формування американської адміністрації”.
  • Міністерство закордонних справ висловило здивування з приводу закликів віце-прем'єр-міністра Угорщини Шемьєна до створення угорських національних автономій у сусідніх країнах, у тому числі, в Україні.

Тренди

  • Комерційний директор "Нафтогазу" Вітренко не виключає програшу справи Газпрому у Стокгольмському арбітражі за контрактом постачання газу за формулою "бери або плати", однак стверджує, що в цьому випадку Україна не зазнає істотних збитків.
  • Після закінчення повноважень глави Конституційного суду, новий глава має бути обраний протягом 2 місяців – до 18 травня. Із 18 членів суду призначено тільки 15, що не дозволяє президенту або самим суддям обрати потрібну кандидатуру. Адміністрація президента хотіла б бачити на чолі суду свого ставленика, проте має у своєму розпорядженні лише 6 голосів суддів, призначених Порошенком і Турчиновим. 5 суддів, разом із нинішнім головою, брали участь у "конституційному перевороті" Януковича, однак їх так і не було люстровано.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment