March 22, 2017

21.03.2017: Верховна Рада не змогла призначити аудитора НАБУ

Верховна Рада не змогла призначити аудитора НАБУ
Верховна Рада не змогла призначити аудитора НАБУ

Головні події і теми доби 21.03.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Верховна Рада не змогла призначити аудитора НАБУ.
  • НБУ погіршив прогноз зростання ВВП з урахуванням блокади ОРДЛО.

В Україні

  • Верховна Рада не змогла призначити аудитора для НАБУ. Коаліція не змогла знайти достатньої кількості голосів для призначення кандидата, що просувається партіями коаліції. Голосування було проведено, незважаючи на порушення регламенту при висуненні кандидатури в парламентському комітеті.
    Призначення нових членів Рахункової палати відкладено в зв'язку з тим, що фракції не дійшли згоди щодо кандидатур.
    Прийнято закони про використання "доріг оборонного призначення" в умовах воєнного стану та про розвиток річкового судноплавства.
  • За даними OpenDataBot, масове закриття підприємців припинилося. Із моменту введення в грудні вимог до виплати підприємцями єдиного соціального внеску, навіть за відсутності доходу, припинили діяльність більше 250 тис. підприємців.
  • За даними Держстату, ВВП за 2016 рік зріс на 2,3 %. Міністерство економічного розвитку оцінило зростання на 0,1 % менше – у 2,2%.
  • НБУ погіршив прогноз зростання ВВП на 2017 рік з 2,8 % до 1,9 % з урахуванням наслідків блокади ОРДЛО, однак вважає, що вона не матиме значного впливу на курс гривні та рівень інфляції.
  • Заступник глави НБУ Рожкова вважає, що санкції щодо банків із російським державним капіталом не зможуть зашкодити українським компаніями та громадянам, оскільки стосуються операцій на користь пов'язаних осіб і материнських банків.
  • Міністр фінансів Данилюк сподівається на отримання траншу МВФ ще до кінця березня.
  • Ринок утримує від падіння необхідність продажу валюти експортерами для здійснення податкових платежів. НБУ валютний аукціон не проводив, але викупив у 20 уповноважених банків надлишки валюти за механізмом "найкращого курсу". Це дозволило трохи зміцнити офіційний курс гривні до 26,85 ₴/$ (-0,03 грн), 29,00 ₴/€ (+0,09 грн), 4.69 ₴/10₽. На "чорному ринку" долар дорожчає через невизначеність у видачі кредиту МВФ і погіршення прогнозів НБУ.

Війна

  • Бойовики не припиняють обстрілів позицій українських військ усією лінією фронту на Донбасі з мінометів, важкої артилерії і танків. Знов обстріляно Мар'їнку, Новотроїцьке, Авдіївку, Зайцеве. За офіційними даними, у ході боїв поранено військовослужбовця.

Україна й світ

  • Саміт керівників країн НАТО відбудеться в Брюсселі 25 травня. Головними темами названо адаптацію НАТО до нових умов безпеки, роль Альянсу у боротьбі з тероризмом та узгодження зростання витрат на оборону. Зустріч міністрів закордонних справ країн Альянсу намічено на 5-6 квітня. Державний секретар США Тіллерсон закликав учасників саміту ратифікувати вступ Чорногорії до НАТО.
  • У Москві поліцією було затримано журналістів телеканалу "1 + 1" та агентства "Уніан", які знімали інтерв'ю з аспірантом МГУ, що вивісив український прапор на день річниці анексії Криму. Журналістів відпущено після втручання консула.

Тренди


  • За 2014-2016 роки з ринку виведено 84 страхові компанії, причому за останні три квартали 2016 року – 43. Це пов'язано із жорсткістю вимог регулятора – Національної комісії з фінансових послуг. Крім того, діяльність низки компаній було припинено або згорнуто після банкрутства банків, в яких було розміщено їхні кошти.
    На початку 2015 року активи страховиків становили близько 70 млрд грн. На думку експертів, суттєва їх частина була "сміттєвої", що не забезпечена реальними грошима. Наприкінці жовтня 2016 року обсяг активів скоротився до 54 млрд грн, із яких, на думку чиновників регулятора, ліквідними є лише 30 млрд грн.
    Чиновники скаржаться на неможливість перевірки компаній через введений урядом мораторій і відсутність засобів впливу на порушників законодавства. Експерти констатують концентрацію бізнесу у цьому секторі за рахунок відходу з ринку дрібних страховиків у сегменті ризикового страхування та збереження позицій великих гравців у сегменті страхування життя. На ринку реально працюють не більше 100 компаній, близько 200 інших – займаються "схемним" страхуванням і відмиванням грошей. У разі переходу управління ринку під контроль НБУ або посилення вимог Нацкомфінпослуг відхід таких компаній вирішений.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment