March 19, 2017

18.03.2017: Росія вважає окупований Крим посильною ношею для бюджету.

Росія вважає окупований Крим посильною ношею для бюджету.
Росія вважає окупований Крим посильною ношею для бюджету.

Головні події і теми доби 18.03.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Росія вважає окупований Крим посильною ношею для бюджету.
  • Замість зниження цін на електроенергію з 1 квітня, НКРЕКП їх підвищує.
  • Садовий вважає, що без активістів не було б рішення РНБО про блокаду ОРДЛО.

В Україні

  • Міністерство фінансів заявило, що бюджет 2016 року зведений із дефіцитом у 2,9 % і відповідає показникам, що узгоджені з МВФ.
  • У Рівненській області "чорні старателі" бурштину перекривали трасу Київ–Ковель. Вони вимагали звільнення місцевого жителя, якого затримано за опір поліції.
  • Глава НКРЕКП Вовк оголосив, що замість зниження оптової ціни на електроенергію з 1 квітня на 6 %, вона підвищиться на 1 % "у зв'язку з необхідністю забезпечення стабільної роботи енергосистеми, що потребують імпорту енергетичного вугілля".

Війна

  • За офіційними даними, за попередню добу поранено 5 військовослужбовців. Під обстріл потрапили житлові квартали Авдіївки та Красногорівки. Місія ОБСЄ заявила про незначне зменшення кількості обстрілів, проте місцеві жителі на окупованій території заявляють про протилежне – фіксується посилення протистояння всією лінією фронту та масове застосування бойовиками важкої артилерії і танків.
  • Глава партії "Самопоміч" Садовий стверджує, що якби активісти не організували транспортну блокаду ОРДЛО, не було б рішення РНБО про припинення товарообміну з окупованими територіями. За словами Садового, таке рішення потрібно було приймати вже давно, хоча він не впевнений, що воно беззаперечно виконуватиметься.
Він вважає, що серед учасників блокади могли бути провокатори, і всі ці випадки мають бути ретельно досліджені журналістами.

Україна й світ

  • 18 березня – третя річниця незаконного приєднання Криму до Росії. Більшість держав не визнали "референдум" про створення "республіки Крим" і входження її до складу Росії. Прес-секретар президента РФ Пєсков заявив, що анексія стала причиною безлічі труднощів в економіці країни. Однак, за його словами, ця ціна є посильною, а західні санкції дозволили запровадити імпортозаміщення.
    Про невизнання результатів "референдуму" та на підтримку територіальної цілісності виступили країни Заходу й Туреччина, які назвали захоплення Криму порушенням міжнародного права.
    Посол України при ЄС Точицький закликав створити міжнародний механізм деокупації півострова. Міністр закордонних справ Клімкін заявив, що жителям Криму буде повернено свободу, відібрану Росією.
  • У підсумковій декларації зустрічі міністрів фінансів G20 американська делегація відмовилася підтримати положення про захист вільної торгівлі, а також про політику захисту клімату. Глава Єврокомісії Юнкер застеріг президента США Трампа від торгової війни з ЄС і закликав країни Європи готуватися до протекціоністських заходів американської адміністрації.
  • Президент США Трамп на зустрічі із канцлером Меркель заявив, що Німеччина винна НАТО та США "величезну суму за потужну й дуже дорогу оборону".
  • Глава розвідки Німеччини Каль вважає, що збільшення військової присутності Росії на західному кордоні не слід розглядати як суто оборонну стратегію. Він вважає, що Росія намагатиметься вплинути на процес і результати виборів у Німеччині.

Тренди

  • На думку львівського мера Садового, президентський законопроект про виключення подвійного громадянства – популістський і не враховує реалій. Він стверджує, що у Закарпатті більше третини населення мають по два або три паспорти, і після набуття чинності закону може виявитися, що громадян України в цьому регіоні менше, ніж іноземців. Садовій закликав владу використовувати ресурс діаспори, для якої український паспорт може стати стимулом для підтримки країни.
  • Міністерство закордонних справ України заявило, що Росія не виконала жодного пункту Мінських домовленостей. При цьому влада РФ не вважає країну учасником конфлікту в Україні, оскільки вона сама так  і не визнала факт окупації Донбасу. Представники Росії заявляють, що вона є лише гарантом "домовленостей", таким самим, як і Німеччина та Франція, і не зобов'язана виконувати досягнуті угоди.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment