March 15, 2017

14.03.2017: У центрі Києва відбулися масові акції на підтримку блокади ОРДЛО

У центрі Києва відбулися масові акції на підтримку блокади ОРДЛО
У центрі Києва відбулися масові акції на підтримку блокади ОРДЛО

Головні події і теми доби 14.03.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • У центрі Києва відбулися масові акції на підтримку блокади ОРДЛО.
  • На блокпосту у Донецькій області поліція стріляла у повітря, щоб зупинити колону учасників блокади.
  • В'їзд до Туреччини та України громадян двох країн тепер можливий за внутрішніми пластиковими ID-паспортами.

В Україні

  • У центрі Києва відбулася масова акція на підтримку блокади Донбасу. Мітингувальники закидали цеглою російський Альфа-банк на Хрещатику, після чого вирушили до офісу олігарха Ахметова. Журналісти звернули увагу на те, що поліція та Національна гвардія не реагували на виступи, проте захищали фірмовий магазин "Рошен", розташований поблизу Альфа-банку.
  • Верховна Рада провалила розгляд фінансових законопроектів. Із 6 законопроектів 2 – направлені до комітетів на доопрацювання, законопроект із боротьбі з відмиванням доходів не прийнято, ще 2 – навіть не було розглянуто.
    У той самий час ратифіковано угоду з Канадою про зону вільної торгівлі.
  • Позачерговий з'їзд суддів обрав двох членів Вищої ради правосуддя за своєю квотою. Ще четверо членів Ради буде обрано у середу, 15 березня.
  • Генеральна прокуратура передала до суду справу про державну зраду колишнього президента Януковича.
  • Прес-служба дочірнього російського Ощадбанку заявила про введення тимчасового обмеження на зняття готівки у банкоматах і касах банку в сумі до 30 тис. грн або еквіваленту цієї суми в іноземній валюті.
  • Заступник глави НБУ Смолій анонсував різке скорочення валютних обмежень уже найближчим часом. Зокрема, він повідомив про готовність регулятора поступового зменшення до 50 % обсягів обов'язкового продажу валютної виручки із наступною повною відміною такого продажу. Крім того, Смолій заявив про намір підвищити ліміт покупки громадянами валюти в 12 разів і дозволити приватним особам інвестування коштів за кордон.
  • Офіційний курс гривні стабільний: 26,90 ₴/$ (+0,01 грн), 28,60 ₴/€ (-0,08 грн), 4.56 ₴/10₽ (+0,02 грн). Обсяг торгів був незначним, НБУ на ринок не виходив. На думку фінансових аналітиків, ринок перебуває у "підвішеному стані", очікуючи рішення Ради директорів МВФ про виділення Україні четвертого траншу кредиту розширеного фінансування.

Війна

  • Ситуація у зоні бойових дій на Донбасі продовжує ускладнюватися, бойовики збільшили кількість обстрілів. За офіційними даними, 6 військовослужбовців дістали поранень, ще 1 – травмовано. У селищі Луганському Донецької області у ході обстрілу поранено місцеву мешканку.
  • Поліція затримала поблизу Краматорська на блокпосту автоколону учасників транспортної блокади. Під час затримання були проведені попереджувальні постріли у повітря. Під час прориву через блокпост під Слов'янськом активісти, очолювані депутатом Парасюком, "завдали травм співробітникам поліції". Парасюк повідомив, що у ході інциденту йому в очі поліцейськими було розпорошено сльозогінний газ. Генеральний прокурор Луценко заявив, що під час затримання учасників блокади під Торецьком порушень закону не зафіксовано. Глава СБУ Грицак стверджує, що силового розгону "редуту" взагалі не було. Представник президента у Верховній Раді Герасимов заявив, що серед затриманих активістів "було багато раніше судимих ​​осіб".
  • Набув чинності новий порядок переміщення товарів через "лінію розмежування". Місцеві жителі повідомляють, що після розблокування залізниці у районі Торецька через лінію фронту в обох напрямках пройшли десятки потягів. Фактично українська влада виконала вимоги Кремля та підконтрольних йому бойовиків про розгін блокади й відновлення економічних зв'язків з окупованими територіями.
  • "Влада ДНР" заявила про заборону діяльності благодійного фонду Ахметова "Допоможемо"через “порушення умов зберігання продуктів".
  • "Лідер ДНР" Захарченко визнав, що вугілля із шахт української юрисдикції вивозиться на територію Росії.

Україна й світ

  • Прем'єр-міністр Гройсман підписав з урядом Туреччини угоду про безвізовий в'їзд на територію обох країн за внутрішніми пластиковими ID-паспортами. Громадянам дозволено перебування на території іншої держави протягом 90 із кожних 180 діб.
  • Обидві палати британського парламенту підтримали вихід країни з ЄС, що дозволяє прем'єр-міністру країни Мей запустити механізм переговорів про майбутні взаємини з Євросоюзом. Оголошення про офіційний запуск Brexit обвалило курс національної валюти.
  • Московський суд подовжив до 13 червня арешт ліпецкой фабрики "Рошен", що належить президенту Порошенку.
  • Проросійському кандидату в президенти Франції Фійону офіційно висунено звинувачення у розкраданні державних коштів. На думку експертів, це повністю позбавляє його шансів на перемогу у виборах.
  • Адміністрація "Євробачення" заявила, що Україна має право самостійно визначати можливість в'їзду на свою територію представника Росії, співачки Самойлової, що потрапила під санкції через проведення концертів в окупованому Криму.

Тренди

  • Влада продовжує тиск на партію Самопоміч, що очолила допомогу блокаді транспортного сполучення з ОРДЛО. Генеральний прокурор оголосив про можливе вручення її лідеру, Садовому, підозри і відсторонення від посади мера Львова через загибель співробітника служби із надзвичайних ситуацій під час пожежі на міському звалищі.
    Видання "Українська правда" опублікувало "темники", розіслані Адміністрацією президента депутатам від блоку Петра Порошенка, в яких дано вказівку критикувати лідера Самопомочі Садового та хвалити Порошенка за закон про виключення подвійного громадянства. Експерти громадянського суспільства констатують, що Порошенко швидко скочується до методів, якими користувався колишній президент Янукович.

  • У Павлограді триває суд над генералом Назаровим, якого військова прокуратура звинувачує у халатності при плануванні перекидання військ до Луганського аеропорту у червні 2014 року. Бойовики збили транспортний літак із ПЗРК, унаслідок загинули 40 десантників і членів екіпажу. Захист просити винести генералу виправдувальний вирок, наполягаючи на тому, що розвіддані про підготовку бойовиками до знищення літака не є офіційними документами, і генерал не зобов'язаний був з ними ознайомлюватися. Лейтмотивом процесу стала колізія в оцінці ситуації – проводилися у цьому районі "антитерористичні заходи" або йшли військові дії.

No comments:

Post a Comment