March 11, 2017

10.03.2017: Шахти Ахметова в ОРДЛО зупинили видобуток вугілля через транспортну блокаду

Шахти Ахметова в ОРДЛО зупинили видобуток вугілля через транспортну блокаду
Шахти Ахметова в ОРДЛО зупинили видобуток вугілля

Головні події і теми доби 10.03.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Шахти Ахметова в ОРДЛО зупинили видобуток вугілля через транспортну блокаду.
  • НАБУ провело обшуки у трьох обласних управліннях ДФС.
  • На Донбасі загинуло ще 2 військовослужбовців.

В Україні

  • Кабмін скасував близько 44 "застарілих і незаконних" нормативних актів у сфері державного контролю та критеріїв оцінки ризиків, "які обмежували діяльність бізнесу".
  • Національне агентство з питань запобігання корупції повідомило про закінчення процесу модернізації апаратного забезпечення бази електронних декларацій, необхідне через збільшення кількості декларантів майже у 10 разів.
  • НАБУ провело обшуки в трьох обласних управліннях Державної фіскальної служби. Спеціальна антикорупційна прокуратура оскаржила рішення Солом'янського суду Києва про взяття під варту голови ДФС Насірова із заставою у розмірі 100 млн грн. САП вимагає збільшення застави до 2 млрд грн, що рівносильно взяттю Насірова під варту, оскільки таку заставу ні він, ні його оточення офіційно внести не зможуть.
  • Вища рада правосуддя вважає законопроект про антикорупційні суди неконституційним, а його прийняття Верховною Радою – недоцільним.
  • Держстат повідомив про збільшення середньорічної інфляції в лютому до 14,2 %, порівняно із попереднім роком. Чиновники НБУ стверджують, що це пов'язано зі збільшенням виробничих витрат і низькою базою порівняння. При цьому НБУ наполягає на тому, що динаміка споживчої інфляції відповідає прогнозу НБУ на поточний рік – 8 ± 2 %.
  • Приватбанк виграв тендер на встановлення банкоматів у київському метро.
  • Пропозиція доларів на ринку знову ситуативно перевищила попит через накопичення непроданої у святковий день валюти. НБУ викупив на аукціоні все надлишки в сумі $12,2 млн. Офіційний курс встановлено на позначці 26,81 ₴/$ (-0,10 грн), 28,43 ₴/€ (+0,04 грн), 4.53 ₴/10 ₽ (-0,05 грн).

Війна

  • На Донбасі знову загострилася ситуація. Позиції українських військ піддалися обстрілам із танків, важкої артилерії і РСЗВ "Град". Унаслідок обстрілів та атак бойовиків, за офіційними даними штабу антитерористичної операції, 2 військовослужбовців загинуло, 9 – поранено, 7 – травмовано.
    Штаб заявив, що розвідники, зв'язок з якими було втрачено 11 лютого, перебувають у полоні бойовиків.
  • Влада "ДНР", що захопила продовольчі склади благодійного фонду Ахметова "Допоможемо" на стадіоні "Донбас-Арена", оголосила, що продовольча допомога розподілятиметься по-новому – частину її буде спрямовано на утримання бойовиків за рахунок скорочення видачі продуктів нужденним сім'ям.
  • Майже всі шахти концерну ДТЕК на окупованій території Донбасу, що належать олігарху Ахметову, зупинили видобуток і відвантаження вугілля через транспортну блокаду. Учасники блокади заявили, що готові перекрити поставки до ОРДЛО електроенергії і води, через невиконання їх вимог бойовиками.
  • Представник України на переговорах в Мінську Айвазовська стверджує, що питання про проведення виборів на Донбасі більше не піднімається, оскільки ситуація з безпекою залишається незадовільною.

Україна й світ

  • Гаазький арбітраж визнав зобов'язання Росії перед українськими інвесторами, зокрема, перед олігархом Коломойським, який вимагав компенсацію у розмірі $15 млн за "націоналізований" РФ в Криму аеропорт "Бельбек".
  • Представник Єврокомісії Косьяновіч заявила, що "націоналізація" підприємств в ОРДЛО та перехід на використання російської валюти є протиправними діями.
  • МЗС Німеччини продовжить підтримку будь-яких ініціатив, спрямованих на вирішення конфлікту на Донбасі в будь-якому форматі, у тому числі, у вигляді розширення місії ОБСЄ. Росія та Німеччина називають мінські домовленості єдиним документом для врегулювання ситуації, визнаним усіма сторонами.
  • У Брюсселі завершився черговий самміт ЄС. Польща виступила проти подовження повноважень голови Ради ЄС польського політика Туска. Проголошений Німеччиною, Францією, Італією та Іспанією курс "Європа різних швидкостей", що передбачає право країн не приєднуватися до окремих інтеграційних кроків, не влаштовує частину членів ЄС. Польща заявила, що такий план призведе до дезінтеграції Союзу. Прем'єр-міністр Угорщини Орбан категорично заперечує проти запропонованих у підсумковій резолюції заходів із регулювання незаконної міграції. У результаті підсумкову заяву самміту так і не було підписано, що демонструє наростання кризи в ЄС.

Тренди

  • Текст меморандуму про співпрацю України з МВФ, підписаний урядом і НБУ, досі не оприлюднено. Міністр соціальної політики Рева заявив, що в ньому відсутні "апокаліптичні" пункти. Він стверджує, що меморандум не є нормативним актом, а лише протоколом про наміри влади у проведенні реформ.
  • Прем'єр-міністр Гройсман стверджує, що проти дочірнього українського "Ощадбанку Росії" буде застосовано санкції, якщо з'ясується інформація про виплати "громадянам ЛНР і ДНР" в РФ. Така Інформація з'явилася після підписання президентом Путіним указу про визнання документів донбаських "республік" на території Росії. При цьому проти Ощадбанку РФ з 2014 року діють санкції ЄС і США, що не заважає функціонуванню дочірнього банку в Україні. На початок 2017 року сума депозитів, розміщених українцями в "Ощадбанку", становила 11,4 млрд грн (на початок 2016 року – 10,6 млрд грн).
  • Заступник глави адміністрації президента Єлісєєв визнав, що президенти Порошенко та Путін 2017 року двічі спілкувалися телефоном. Інформація про переговори на офіційних президентських сайтах відсутня. Єлісєєв стверджує, що переговори тривають, зокрема, "з питання звільнення українських політв'язнів", однак відмовився розкривати їх деталі, заявивши, що "переговори люблять тишу".
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment