March 08, 2017

07.03.2017: Росія в суді ООН стверджує, що в Україні йде "громадянська війна"

Росія в суді ООН стверджує, що в Україні йде "громадянська війна"
Росія в суді ООН стверджує, що в Україні йде "громадянська війна"

Головні події і теми доби 07.03.2017 від Digests & Analytics Ukraine


Теми ЗМІ та соцмереж

  • Росія в суді ООН стверджує, що в Україні йде "громадянська війна".
  • Вартість електроенергії, виробленої на ТЕС Ахметова, злетіла в лютому на 25 %.
  • Насіров залишиться під вартою до розгляду апеляції.

В Україні

  • Адвокати голови Державної фіскальної служби Насірова повідомили, що не мають наміру вносити за нього заставу до розгляду апеляції на арешт, який намічено на наступний тиждень. Спеціальна антикорупційна прокуратура також збирається подавати апеляцію з вимогою збільшення застави до 2 млрд грн. Посольства США та ЄС висловили задоволення діями українських антикорупційних органів.
  • Державне підприємство "Енергоринок" опублікувало тарифи на генерацію електроенергії на теплових електростанціях, більшість з яких належать олігарху Ахметову. Вартість електроенергії у лютому виросла до 1,83 грн/кВт•год, порівняно із 1,39 грн/кВт•год у січні, у той час як для АЕС тариф становить 0,46 грн/кВт•год, а для гідроелектростанцій – 0,56 грн/кВт•год.
  • Рахункова палата України повідомила про зростання податкового боргу за 2014-2016 роки в 4 рази – до майже 59 млрд грн. У звіті Рахункової палати констатовано, що заходи, які проводить Державна фіскальна служба, виявилися неефективними. 88 % цієї заборгованості сформовано за рахунок ПДВ, податку на прибуток підприємств і рентних платежів.
  • Фонд гарантування вкладів заявив, що за 5 днів вкладникам Платинум Банку виплачено понад 50 % від запланованої суми – близько 2,5 млрд грн.
  • Керівництво НБУ вирішило централізувати ліцензування різних послуг, для чого прийняло рішення про перетворення на департамент управління реєстрації і ліцензування.
  • У передсвятковий день пропозиція валюти на міжбанківському ринку перевищувала попит, що викликало незначне зміцнення гривні: 26,96 ₴/$ (-0,06 грн), 28,51 ₴/€ (-0,11 грн), 4,63 ₴/10₽. Обсяг проданої валюти був доволі великий – майже $316 млн. НБУ на ринок не виходив. Національний банк повідомив, що за лютий українці продали валюти на третину більше, ніж купили – на $86 млн.

Війна

  • За минулу добу, за офіційними даними, 4 військовослужбовців поранено, ще 3 – травмовано. 6 березня загинув боєць "Правого сектора". Бойовики у черговий раз зірвали процес розведення військ у районі Станиці Луганської – протягом 7 діб до моменту оголошеного розведення вони вели регулярні обстріли позицій українських військ.

Україна й світ

  • Верхня палата канадського парламенту підтримала угоду про Зону вільної торгівлі з Україною. Вона набуде чинності після підписання генерал-губернатором Канади та ратифікації Верховною Радою.
  • Міністр закордонних справ Клімкін виступив на слуханнях у Сенаті США. Він закликав посилити санкції щодо Росії, яка не виконує підписані домовленості. Клімкін повідомив, що РФ перекинула на Донбас понад 100 танків, 200 систем залпового вогню, 800 бронемашин, 1000 артсистем, на українській території постійно перебуває більше 4000 російських військовослужбовців. Міністр закликав законодавців США надати Україні оборонну летальну зброю.
    Держсекретар Тіллерсон підтвердив Климкіну, що США не мають наміру вирішувати питання України "у пакеті" з іншими проблемами. За словами Клімкіна, питання підтримки України є "фундаментально важливим" для США.
  • "Сбербанк Росії" збирається обслуговувати осіб із паспортами невизнаних "республік" "ДНР" і "ЛНР". НБУ повідомив, що в разі підтвердження цієї інформації ініціюватиме застосування санкцій до дочірнього Ощадбанку в Україні. Банк продовжує працювати в Україні, незважаючи на застосування до нього з 2014 року західних санкцій.
  • У Міжнародному суді ООН Росія озвучила весь набір пропагандистських штампів у відповідь на позов України про введення тимчасових заходів за агресію на Донбасі та порушення прав людини в Криму. Представники російського Мін'юсту заявили, що позов України перебуває поза юрисдикцією ООН, а "громадянська війна" на Донбасі стала наслідком "повалення законної влади" в Києві в лютому 2014 року. За твердженням російських юристів, зброю "повстанці" отримали не із Росії, а "з шахт Донбасу", де вона зберігалася із часів СРСР. Російські представники також відкинули факт поставки зенітно-ракетного комплексу "Бук" із Росії і заявили, що "бойовики" планували збивати з нього військові літаки, а не цивільний авіалайнер.
    Прес-секретар МЗС України Беца заявила, що у виступах російських юристів "відчувається страх відповідальності". Слухання подовжаться 8 і 9 березня. Суд винесе остаточне рішення протягом кількох тижнів, однак навіть у разі позитивного для України вердикту, Росія виконувати його не збирається.

Тренди

  • Текст меморандуму, підписаного урядом з МВФ, досі не оприлюднено. Чиновники роблять суперечливі заяви, які свідчать про те, що більшість пропозицій МВФ, болючих для суспільства, прийнято. За словами прем'єр-міністра Гройсмана, МВФ рекомендує ввести в Україні ринок землі, тобто уряд погодився без обговорення із законодавцями внести питання про продаж землі сільгосппризначення до тексту меморандуму. Міністр фінансів Данилюк проговорився, що текст документу містить "маяки" з пенсійної і банківської реформ, які також не обговорювалися ні в експертному середовищі, ні із законодавцями. Деякі експерти називають затримання глави ДФС Насірова демонстрацією "ефективної боротьби з корупцією", яку влада хоче продемонструвати перед отриманням чергового траншу. Особливо показовим є це твердження у зв'язку із витоком інформації зі Спеціальної антикорупційної прокуратури про те, що арешт Насірова міг бути проведений ще в грудні 2016 року.
  • За 3,5 роки неплатоспроможні банки погасили 12,5 млрд грн заборгованості перед Фондом гарантування вкладів фізичних осіб, що становить 13 % від суми кредиторських вимог. За 16 років банки – учасники системи гарантування вкладів погасили лише 6 % від суми вимог Фонду. Кошти, що залишилися для виплати вкладникам ліквідованих банків, було взято із бюджету у вигляді позик від випуску державних облігацій або кредитів НБУ. 2015 року банки-банкрути повернули НБУ лише 1,1 млрд грн, 2016 – близько 4,0 млрд грн. Загальна сума заборгованості неплатоспроможних банків перед НБУ на початок 2017 року становить 51,8 млрд грн. Таким чином, система, що була задумана для виключення державних виплат на фінансування зобов'язань банків-банкрутів перед вкладниками, фактично перетворилася на засіб "доїння" бюджету.
  • Поліція відкрила кримінальну справу за фактом "нападу на депутата" Чорновіл і її помічника журналіста Дзіндзю зі сторони учасників транспортної блокади ОРДЛО. Прем'єр-міністр Гройсман стверджує, що Україна щомісяця втрачає від блокади від 2 до 4 млрд грн (днем раніше він стверджував, що втрати можуть становити $3,5 млрд або 95 млрд грн). Учасниця переговорів у Мінську Айвазовська вкрай негативно ставиться до блокади та називає громадян, які постраждали від припинення економічних зв'язків із ОРДЛО, "заручниками ситуації". За її словами, "деякі політики, кажучи про блокаду, часто вдаються до мови ворожнечі". У соціальних мережах поширюється інспірована владою кампанія, яка формує негативне ставлення до активістів на "редутах". Однак ніхто зі "спікерів", які виступають проти блокади, не озвучив план дій у разі, якщо подібну блокаду організує "влада" самопроголошених "республік".
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment