March 04, 2017

03.03.2017: Кабмін відсторонив Насірова з посади глави ДФС

Кабмін відсторонив Насірова з посади глави ДФС
Кабмін відсторонив Насірова з посади глави ДФС

Головні події і теми доби 03.03.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Кабмін відсторонив Насірова з посади глави ДФС.
  • НБУ оголосив неплатоспроможним Вектор-Банк.
  • Україна у 2016 році залишилося в десятці антирейтингу "нещасних країн".

В Україні

  • Кабінет міністрів відсторонив главу Державної фіскальної служби Насірова з посади на час розслідування, яке проводить НАБУ за фактами незаконної розстрочки зобов'язань компаній, пов'язаних із депутатом-втікачем Онищенком. Виконувачем обов'язків глави ДФС призначено заступника Насірова Продана, який раніше обіймав посаду заступника податкової інспекції Вінниці.
    Слідчі НАБУ стверджують, що стан здоров'я Насірова припускає транспортування до суду для вибору запобіжного заходу.
  • Центральна виборча комісія зареєструвала депутатом від Блоку Петра Порошенка колишнього менеджера корпорації Рошен Булгака, що замінив депутата Савченка, призначеного головою Миколаївської обласної державної адміністрації.
  • Національна рада з питань телебачення та радіомовлення, після чотирьох попереджень, відмовила київському "Радіо Вести" у подовженні ліцензії на мовлення. Радіокомпанія має намір оскаржити дії регулятора у суді.
  • Вищий адміністративний суд поновив на посаді підозрюваного у корупції суддю Вищого господарського суду Ємельянова.
  • НБУ визнав неплатоспроможним ще один банк. Вектор-Банк подав недостовірну звітність і не виконав норматив регулятора з ліквідності. Фонд гарантування вкладів має виплатити вкладникам банку 78 млн грн.
  • 2016 року уряд розмістив державні облігації на загальну суму 308 млрд грн ($11,4 млрд). Зовнішні запозичення становили 61,3 млрд грн ($2,3 млрд).
  • Курс гривня продовжує зниження: 27,12 ₴/$ (+0,03 грн), 28,65 ₴/€ (+0,17 грн), 4,60 ₴/10₽ (-0,03 грн). НБУ не виходить на ринок. Чиновники регулятора вважають попит і пропозицію валюти у цілому збалансованими, великих перекосів немає, ринок самостійно віднаходить рівновагу між продавцями та покупцями.

Війна

  • За офіційними даними штабу антитерористичної операції, у ході бойових дій на Донбасі поранено 2 військовослужбовців. Бойовики обстрілюють позиції українських військ і населені пункти вдовж всієї лінії фронту, у тому числі із важкої артилерії. Передмістя Авдіївки знову обстріляно із танків. Під час обстрілу контрольного пункту "Мар'їнка" поранено прикордонника. Відновлювальні роботи на Донецькій фільтрувальної станції знов зірвано, біля станції дістав пошкоджень і впав БПЛА місії ОБСЄ.

Україна й світ

  • Міністерство закордонних справ спростило порядок отримання короткочасних віз для іноземців. Із 1 квітня громадяни 23 держав, включаючи Китай, Австралію та Колумбію, зможуть оформити візи в аеропорту після прильоту. Термін дії короткочасних віз подовжено з 45 до 90 днів, установлено ​​єдину ставку збору для всіх категорій віз – $65.
  • Офіційні особи ЄС не коментують інформацію про можливість введення миротворчих сил на Донбас і радять журналістам звертатися з цього питання до ООН.
  • Рада ЄС остаточно зняла санкції із бізнес-партнера колишнього президента Януковича, кримінального авторитета Іванющенка. Уряд Швейцарії повідомив, що активи Януковича в цій країні не заморожено.
  • Відбулися перші за три роки, з моменту початку агресії Росії проти України, телефонні переговори начальника Генерального штабу РФ Герасимова та голови військового комітету НАТО Павла. За офіційними повідомленнями, метою контакту було запобігання випадкових інцидентів між арміями та "нагальні питання безпеки".
  • На думку заступника командувача об'єднаними силами НАТО в Європі Бредшоу, для протидії "гібридній війні" Росії проти Заходу, включаючи кібератаки та пропаганду, потрібно застосувати "гібридне стримування", компонентами якого мають стати альтернативні правдиві джерела інформації для російськомовного населення та ефективні санкції проти РФ.
  • Державний департамент США у щорічному звіті про права людини в світі констатував, що найбільше порушення прав людини в Україні пов'язане з окупацією Донбасу та конфліктом на сході України.
  • Україна залишилася в десятці "нещасних країн" антирейтингу, який щорічно проводить аналітичне видання Bloomberg.
  • Парламент Португалії визнав Голодомор геноцидом.

Тренди

  • Влада не знає, що робити з торговою блокадою ОРДЛО. Глава Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Жебрівський закликав учасників блокади "створити експертну групу", яка об'єднувала б її прихильників і противників для пошуку розв'язання проблеми. Він вважає "найважливішим питанням" відновлення роботи комплексу підприємств з виробництва вугілля, сталі та електроенергії як на окупованих, так і на підконтрольних Україні територіях.
    Прем'єр-міністр Гройсман стверджує, що втрати України через блокаду становитимуть $3,5 млрд, без роботи залишаться 75 тис. чол. За його словами, блокада працює в інтересах РФ.
    Міністр у справах тимчасово окупованих територій Черниш заявив про припинення всіх контактів з підприємствами, на яких бойовики ввели "зовнішнє управління". Він вважає, що власники "націоналізованих" підприємств можуть звернутися до суду із позовами до Росії.
    Із різних регіонів країни надходять повідомлення про перекидання до "редутів" частин Національної гвардії.
    Незважаючи на проголошену "керівництвом" донбаських "республік" "націоналізацію", більшість підприємств, на яких мали ввести "зовнішнє управління", поки працюють у звичайному режимі. Наприклад, на шахті ім. Засядька зарплата персоналу виплачується в гривні, на інших підприємствах також поки нічого не змінилося. Припинили роботу Укртелеком і ТриМоб – єдиний мобільний оператор, що надавав послугу 3G на окупованій території. Бойовиками захоплено стадіон "Донбас-Арена" і "гуманітарний штаб", що належать олігарху Ахметову. Одночасно ватажок бойовиків "ДНР" Захарченко оголосив "торгову блокаду" України та заявив про "припинення постачання вугілля". У влади немає відповіді на запитання, що робити в разі, якщо постачання вугілля буде заблоковано бойовиками.
  • На думку експертів, затримання голови ДФС Насірова могло бути інспіроване президентом Порошенком, який заявив, що "розслідування проводить незалежний орган". У цьому випадку можна припустити, що Насіров почав вести власну гру і перестав підкорятися вказівкам Банковій.
  • Підвищення мінімальних зарплат до 3200 грн призвело до вирівнювання зарплат фахівців і некваліфікованих працівників. Зокрема, лікарі та прибиральниці медустанов отримують на руки практично однакові суми. Міністерство охорони здоров'я пообіцяло провести диференціацію зарплат, однак проблема криється у збереженої тарифної сітки для всіх категорій працівників практично у всій бюджетній сфері. Підвищення зарплат фахівців бюджетом на 2017 рік не передбачено.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment