March 01, 2017

28.02.2017: "Редут" транспортної блокади ОРДЛО було атаковано "тітушками"

"Редут" транспортної блокади ОРДЛО було атаковано "тітушками"
"Редут" транспортної блокади ОРДЛО було атаковано "тітушками"

Головні події і теми доби 28.02.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • "Редут" транспортної блокади ОРДЛО було атаковано "тітушками".
  • Міністр внутрішніх справ Аваков попросив надзвичайних повноважень для розгону блокади.
  • Успішно завершено переговори Ради ЄС, Європарламенту та Єврокомісії про надання Україні "безвізового режиму".

В Україні

  • Глава Національного агентства з питань запобігання корупції Корчак повідомила, що на модернізацію системи електронного декларування не вистачає 61 млн грн. Корчак очікує, що в рамках другої хвилі декларування доходів чиновників, депутатів і пов'язаних осіб буде подано більш ніж 1,5 млн декларацій.
  • Віце-прем'єр-міністр Розенко доручив Міністерству соціальної політики та Пенсійному фонду розрахувати витрати на "осучаснення" пенсій.
  • Генеральний прокурор Луценко повідомив про закриття Верховним судом усіх кримінальних справ проти бізнес-партнера колишнього президента Януковича – кримінального авторитета Іванющенка (Юри Єнакіївського).
  • Державна служба статистики повідомила про зростання середньої заробітної плати в січні 2017 року на 21,4 % – до 6008 грн, порівняно з аналогічним періодом 2016 року. При цьому, порівняно з груднем, середня зарплата знизилася на 8,3 %.
  • За підрахунками Держказначейства, профіцит держбюджету в січні становив близько 16 млрд грн, місцевих бюджетів – понад 9 млрд грн.
  • НБУ визнав новою банківською групою інвестиційну компанію "ICU" та банк "Авангард". Компанія ICU керує бізнес-активами президента Порошенка, її колишня глава Гонтарева призначена главою НБУ. Під контролем колишніх менеджерів компанії перебувають найбільші фінансові потоки держави.
  • В останній день лютого Держказначейство відшкодувало експортерам ПДВ на суму 8,56 млрд грн. Із початку року загальна сума виплаченого відшкодування становила 17 млрд грн.
  • Падіння курсу гривні на міжбанківському ринку продовжилося: 27,16 ₴/$ (+0,11 грн), 28,79 ₴/€ (+0,14 грн), 4,69 ₴/10₽ (+0,02 грн). Фінансові аналітики констатують, що зниження курсу відбулося після відшкодування ПДВ експортерам. Це дозволило їм обійтися наявними гривневими ресурсами й не продавати 35 % валютної виручки, що залишається в їх розрядженні.

Війна

  • Бойовики знову посилили обстріли позицій українських військ і населених пунктів, у тому числі із важкої артилерії і танків. Тільки за офіційними даними, загинуло 2 військовослужбовців, ще 2 – поранено та 1 – травмовано.
  • Місія ОБСЄ вимагає від сторін "конфлікту" термінового розмінування території навколо Донецької фільтрувальної станції для проведення моніторингу у цьому районі. Ситуація в Авдіївці спокійна, МВС прийняло рішення про виведення з міста спецпідрозділу КОРД. Водопостачання Авдіївки здійснюється за графіком із міського резервуара.
  • "Редут" учасників транспортної блокади на станції Кривий Торець було атаковано невідомими, які, за словами активістів, мали військові навички. Активісти підозрюють, що атаку "тітушок" було інспіровано поліцією та керівництвом МВС для отримання можливості розгону блокади в разі застосування вогнепальної зброї. У результаті постраждало троє блокувальників, одного з яких доставлено до шпиталю із ножовим пораненням. Блокада триває. Поліція повідомила про затримання 37 осіб із числа нападників.
    Міністр внутрішніх справ Аваков закликав Антитерористичний центр при СБУ прийняти рішення про деблокування транспортних магістралей у зоні проведення "антитерористичної операції". Він заявив, що міністерство готове виконати таке рішення.
    Прем'єр-міністр Гройсман оголосив про намір уряду 1 березня затвердити правила ввезення та вивезення товарів на "непідконтрольні території". За його словами, список складатиметься тільки із "критичних позицій, необхідних для забезпечення енергетичної незалежності".
    Бойовики "ДНР" заблокували роботу гуманітарного фонду Ахметова, що базується на стадіоні "Донбас-Арена" у Донецьку.
    Генеральний директор ДТЕК Тимченко заявив, що підприємства компанії працюватимуть на "неконтрольованих територіях" відповідно до українського законодавства.
  • СБУ має намір допитати депутата Савченко, яка несанкціоновано відвідувала Донецьк і проводила переговори про обмін полоненими та заручниками. Савченко заявила, що проникла на окуповану територію стежкою, яка використовується контрабандистами. За її словами, бойовики ДНР утримують 6 військовослужбовців, які не включені українською стороною до списків на обмін.
  • Ще один російський "гуманітарний конвой" у складі 25 вантажівок вторгся на Донбас.

Україна і світ

  • МВФ спростував чутки про перенесення розгляду питання щодо видачі четвертого траншу кредиту розширеного фінансування через відставку глави НБУ Гонтаревої. Чиновники фонду заявили про "досягнення значного прогресу у прийнятті рішень", які були умовою завершення чергового перегляду програми співпраці з Україною.
  • Нафтогаз заявив про чергову провокацію Газпрому, яка мала на меті зірвати транзит газу до Європи шляхом різкого зниження тиску на вході до української газогонної системи.
  • Представник США при ООН на засіданні Ради Безпеки закликала Росію та підтримуваних нею "бойовиків" припинити вогонь на Донбасі, відвести важке озброєння та забезпечити доступ спостерігачів ОБСЄ для проведення моніторингу.
  • Президент Порошенко затвердив угоду про співпрацю у сфері оборони між Україною та Індонезією.
  • Рада ЄС, Європарламент та Єврокомісія провели переговори про надання візової лібералізації для України. У четвер це рішення має затвердити рада постійних представників країн ЄС. Далі за нього має проголосувати Європарламент, а потім – остаточно затвердити Рада ЄС. Деякі експерти вважають, що Україна може отримати "безвізовий режим" до літа нинішнього року.
  • У Женеві у рамках 34-ї сесії Ради ООН із прав людини відбулася конференція щодо ситуації в окупованому Росією Криму. Учасники конференції закликали посилити тиск на РФ з метою примусу її до дотримання прав людини, у тому числі, щодо політв'язнів і кримських татар.

Тренди

  • >Українська влада активізувалася після оголошення "лідерами" донбаських "республік" ультиматуму про припинення транспортної блокаду. В українських ЗМІ і соціальних мережах почалася кампанія з дискредитації блокувальників. "Лідери громадської думки" та журналісти наводять аргументи "безальтернативності" економічних зв'язків із "неконтрольованими територіями". "Влада республік" намагається впливати на блокувальників за допомогою тиску на олігарха Ахметова. Бойовики загрожують введенням "зовнішнього управління" на металургійних і вуглевидобувних підприємствах, що належать Ахметову, розраховуючи на його тісний контакт з українськими вищими посадовими особами.
    Коментатори в соцмережах звернули увагу на синхронність дій українських чиновників, лідерів бойовиків "ДНР" і "ЛНР", а також російських офіційних осіб, які в один голос заявляють про проблеми, створювані блокадою, для життєдіяльності регіону та енергетичної безпеки України.
    На один із "редутів", що перегороджує залізницю, якою здійснювався товарообмін з ОРДЛО, було здійснено напад загону напівкримінальних елементів – "тітушок". За словами активістів, метою нападу було змусити учасників блокади застосувати вогнепальну зброю, що дало б підставу МВС і СБУ використовувати силові методи для деблокування залізниці. Учасники блокади зазначають, що поява організованої банди біля лінії фронту була б неможливою без підтримки силових структур.
    Міністр внутрішніх справ Аваков зажадав від Кабміну та керівництва СБУ надзвичайних повноважень для розгону блокувальників. За його словами, якщо не припинити блокаду, то "кожен матиме право перекривати залізничні магістралі". Однак Аваков і захисники "нещасних шахтарів і металургів" замовчують те, що ці транспортні коридори проходять через лінію фронту, де щодня гинуть і дістають поранень українські військовослужбовці та місцеві жителі.
    Характерно, що президент Порошенко та його адміністрація зберігають демонстративне мовчання з приводу блокади, перекладаючи розв’язання проблеми на Кабінет міністрів.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment