February 27, 2017

26.02.2017: На Майдані відбувся марш солідарності з кримськими татарами

На Майдані відбувся марш солідарності з кримськими татарами
На Майдані відбувся марш солідарності з кримськими татарами

Головні події і теми доби 26.02.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • На Майдані відбувся марш солідарності з кримськими татарами.
  • Бойовики знову обстріляли патруль ОБСЄ та СЦКК.

В Україні

  • На Майдані відбувся марш солідарності з кримськотатарським народом, присвячений третій річниці окупації Криму Росією. Його учасники вшанували пам'ять загиблих українців і кримських татар. Активісти закликали міжнародне співтовариство й українську владу посилити тиск на РФ з метою деокупації півострова та звільнення політв'язнів, а також розв’язати проблеми внутрішньо переміщених осіб.

Війна

  • Напруження на Донбасі не знижується. Бойовики обстріляли із танків Водяне, Павлопіль і Авдіївку, усією лінією фронту позиції українських військ піддалися обстрілам із мінометів і стрілецької зброї. Біля Попасної під обстріл зі станкових гранатометів і мінометів потрапив патруль місії ОБСЄ та українського контингенту "Спільного центру з контролю та координації". Співробітники місії та офіцери СЦКК не постраждали, пошкоджено автомобіль. За офіційними даними штабу антитерористичної операції, за минулу добу загинули 2 військовослужбовців, 2 – поранені, ще 2 – травмовані.
    Гуманітарна ситуація в Авдіївці залишається складною. Російські "спостерігачі" в СЦКК відмовилися гарантувати безпеку ремонтних бригад, які відновлюють електропостачання міста й Донецької фільтрувальної станції. МВС направило до Авдіївки на посилення поліції спецпідрозділ "КОРД".

Україна й світ

  • Окупаційна влада Криму звільнила 4 із 10 кримських татар, яких було затримано 21 лютого за участь у "несанкціонованому масовому заході" на підтримку активіста Мустафаєва, якого звинувачують в участі у терористичній організації "Хізб ут-Тахір".

Тренди

  • Заступник міністра у справах окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Куркчі заявив, що українському керівництву потрібно розробити пакет документів з деокупації Криму "вже сьогодні". За три роки з моменту окупації півострова російськими військами президент та уряд так і не запропонували суспільству план повернення Криму та відклали розв'язання проблеми на віддалене майбутнє. Усі пропозиції громадських організацій щодо методів і стратегії повернення окупованих територій проігноровано. Заяви президента та МЗС про захист прав громадян, які відмовилися отримувати російське громадянство, і кримськотатарських активістів – суто декларативні. Жодного з українських політв'язнів, що були захоплені окупаційною владою, досі не звільнено.
  • Колишній заступник глави СБУ Трепак заявив, що, відповідно до прийнятого закону, Державне бюро розслідувань, незважаючи на задекларовану незалежність, буде у фактичному підпорядкуванні президента. Більш того, новій структурі планується передати частину функцій НАБУ. Усі три кандидати на посаду глави нового ДБР демонструють лояльність президенту та його оточенню. Трепак констатує, що парламент приймає законодавчі акти, за якими президент наділяється додатковими повноваженнями, не передбаченими Конституцією.
  • Колишній президент Янукович у черговий раз звинуватив керівників своєї адміністрації Клюєва та Льовочкіна у розгоні мітингу студентів на Майдані 30 листопада 2013 року. Янукович стверджує, що його оточення надавало йому дозовану інформацію, і він не бачив реальної картини того, що відбувається. Він заявив, що сценаристами Майдану були Льовочкін та олігарх Фірташ. Тому вкрай показовим є факт таємної зустрічі у Відні в квітні 2014 року Фірташа, Льовочкіна, кандидата в президенти Порошенка та лідера партії УДАР Кличка, після якої в ЗМІ і на телебаченні почалася кампанія підвищення рейтингу "безальтернативного кандидата" Порошенка за допомогою "соціологічних опитувань". На події 2013-2014 років можуть пролити світло допити Фірташа, якщо американській прокуратурі вдасться добитися його екстрадиції з Австрії до США.
  • Схоже, що президент Порошенко  має намір перекласти на уряд всю відповідальність за наслідки блокади окупованих територій. Спроба прем'єр-міністра Гройсмана домовитися з активістами про "спільні заходи контролю за переміщенням контрабанди" успіху не мала. Блокада транспортних магістралей розростається та має серйозну підтримку в суспільстві та військових частинах на передовій. Міністр внутрішніх справ Аваков заявив, що Кабмін на найближчому засіданні розгляне постанову про товарообіг з "окремими районами Донецької і Луганської областей" (ОРДЛО). Однак будь-яке рішення може наштовхнутися на протидію з боку Порошенка, його найближчого оточення та контрольованих ним спецслужб, включаючи СБУ. Дозволи на переміщення товарів через лінію фронту видає тільки СБУ. Колишній менеджер корпорації "Рошен", що належить президенту,  очолює "незалежну" Комісію з питань регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг. Саме НКРЕКП ввела в дію схему "Роттердам +" із постачання на електростанції вугілля, видобутого на окупованих територіях, за ціною, яка передбачає його закупівлю в порту Роттердама та подальшу доставку в Україну. За оцінками експертів, ця схема за останні півроку дозволила олігарху Ахметову додатково отримати понад 10 млрд грн.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment