February 25, 2017

24.02.2017: Депутат Савченко відвідала окупований Донецьк

Депутат Савченко відвідала окупований Донецьк
Депутат Савченко відвідала окупований Донецьк

Головні події і теми доби 24.02.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Депутат Савченко відвідала окупований Донецьк.
  • Олігарха Фірташа знову відпустили під заставу.
  • Авдіївка знов зазнала потужних обстрілів бойовиків.

В Україні

  • Прем'єр-міністр Гройсман стверджує, що зростання ВВП 2017 року становитиме 3 %. За даними Держстату промислове виробництво у січні зросло на 5,6 %, порівняно з аналогічним періодом минулого року, проте, порівняно із груднем 2016 року, – впало на 17,5 % за рахунок великої кількості вихідних.
  • Вибори громадської ради при Міністерстві оборони завершилися скандалом. До ради були "обрані" нікому не невідомі "громадські об'єднання", проте не потрапили відомі волонтерські організації і представники громадянського суспільства, що активно підтримували армію останні три роки.
  • Міністерство економічного розвитку відновило ліцензії кількома імпортерам зрідженого газу, яких СБУ підозрювала у фінансуванні тероризму. Експерти пов'язують дії чиновників із широким суспільним резонансом після повідомлень ЗМІ про намір оточення президента Порошенка усунути конкурентів та посісти монопольне становище на цьому ринку.
  • НБУ дозволив громадянам України без отримання індивідуальної ліцензії розміщувати на зарубіжних рахунках валюту, що отримана за межами країни у вигляді зарплати, дивідендів, пенсій, аліментів. Ліцензування інвестування та переказів коштів на закордонні рахунки збережено.
  • Нацбанк ухвалив рішення про ліквідацію Платинум банку за пропозицією Фонду гарантування вкладів фізосіб, який не зміг знайти на нього покупця.
  • НБУ визнав системно важливими державні Приватбанк, Ощадбанк та Укрексімбанк. Банк вважається системним, якщо його банкрутство може створити суттєві ризики для фінансової системи. До таких банків висуваються підвищені вимоги, у тому числі до нормативів ліквідності та статутного капіталу. На кінець грудня 2014 року такими фінустановами були визнані Приватбанк, Ощадбанк, Укрексімбанк, Дельта Банк, Райффайзен банк Аваль, Укрсоцбанк, Промінвестбанк та Сбербанк Росії.
  • Курс гривні незначно знизився: 26,98 ₴/$ (+0,07 грн), 28,62 ₴/€ (+0,17 грн), 4,69 ₴/10₽ (+0,01 грн). Попит і пропозиція валюти були практично збалансовані. НБУ на ринок не виходив.

Війна

  • Ситуація на Донбасі різко загострилася. Знову потужним артилерійським обстрілам піддалися населені пункти в околицях Маріуполя та Донецька, неспокійно й на інших ділянках фронту. Бойовики розміщують артилерію та РСЗВ у житлових кварталах, розраховуючи на те, що українські війська не вестимуть вогонь у відповідь. За офіційними даними штабу антитерористичної операції, поранено 12 військовослужбовців, ще 4 – травмовано.
    Унаслідок обстрілів знов знеструмлено Авдіївку, практично повністю виведено з ладу Донецьку фільтрувальну станцію.
    У районі Ясинуватої бойовики обстріляли спостерігачів ОБСЄ та вилучили у них безпілотник.
  • Депутат Савченко відвідала Донецьк "для переговорів із лідером ДНР Захарченком з метою звільнення полонених".

Україна й світ

  • Президент США Трамп анонсував "наймасштабніше збільшення військового бюджету та обороноздатності країни за всю її історію".
  • Віденський суд знову випустив під заставу олігарха Фірташа, екстрадиції якого вимагає прокуратура США.

Тренди

  • Депутат Савченко приїхала у Донецьк для "переговорів про звільнення заручників". Бойовики допустили її в колонію в Макіївці, де утримуються українські військовополонені. Савченко звернулася до лідерів країн "нормандської четвірки" із вимогою забезпечити обмін заручників і полонених за формулою "всіх на всіх".
    Депутат від Блоку Порошенка Ричкова звинуватила Савченко в тому, що вона закликала українських військовослужбовців залишити позиції, що вони обороняють, і йти на Київ. Глава Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Жебрівський назвав дії Савченко державною зрадою та діяльністю проти України. Глава СБУ доручив військовій контррозвідці перевірити факти поїздки Савченко на окуповану територію, її переговорів із лідерами бойовиків і закликів до державного перевороту.
  • Компанія ДТЕК, якою володіє олігарх Ахметов, повідомила, що антрацит продовжує надходити з "неконтрольованої території" тільки на Луганську ТЕС. Поставки здійснюються залізничним транспортом через міст у Станиці Луганській. Учасниками торгової блокади ОРДЛО цей маршрут поки не перекрито. На допомогу блокувальникам прибули депутати парламентської фракції "Самопоміч".
    Чиновники НБУ та уряду стверджують, що блокада може призвести до падіння експортної виручки, і, відповідно, курсу гривні. Критичним місяцем експерти називають квітень, коли закінчаться запаси вугілля на теплових електростанціях.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment