February 23, 2017

22.02.2017: Націоналістичні партії висунули ультиматум владі

Націоналістичні партії висунули ультиматум владі
Націоналістичні партії висунули ультиматум владі

Головні події і теми доби 22.02.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Націоналістичні партії на мітингу під Верховною Радою висунули ультиматум владі.
  • НАПК приступило до перевірки декларацій Порошенка та міністрів.
  • НБУ посилив заходи для запобігання відтоку капіталу до Росії.

В Україні

  • У Києві відбувся багатотисячний марш трьох націоналістичних партій – "Національного корпусу", "Правого сектора" та "Свободи". Учасники вимагали від влади припинення торгівлі з окупованими територіями, відмови від підвищення тарифів на комунальні послуги та приватизації стратегічних і прибуткових підприємств і подовження мораторію на продаж землі. Порядок забезпечували близько 6 тис. правоохоронців. Радник міністра внутрішніх справ Шкіряк заявив про відсутність порушень громадського порядку під час акції.
  • Кабінет міністрів затвердив порядок, що передбачає перегляд цін на газ для населення та підприємств теплокомуненерго кожні півроку.
  • Нафтогаз заявив про зниження із 1 березня ціни на газ для промислових споживачів на 7 %.
  • Корпорація "Рошен", що належить президенту Порошенку, відкинула звинувачення в спробі захоплення ринку скрапленого газу. За повідомленнями ЗМІ, Міністерство економічного розвитку "розчистило" ринок на користь нового гравця, позбавивши ліцензій багатьох незалежних імпортерів.
  • Борги населення за комунальні послуги стрімко зростають, незважаючи на субсидії, призначені більш ніж третині споживачів. "Київенерго" повідомило, що тільки за опалення мешканці столиці заборгували понад 4,7 млрд грн.
  • Прем'єр-міністр Гройсман доручив голові Львівської облдержадміністрації Синютку допомогти меру Львова Садовому у виборі ділянки для будівництва сміттєпереробного заводу.
  • Віце-прем'єр-міністр Розенко заявив, що остаточний варіант пенсійної реформи буде прийнято тільки після загального обговорення. Він стверджує, що метою реформи є гарантування справедливого пенсійного забезпечення. Розенко також повідомив, що аудит Пенсійного фонду не підтвердив наявності нарахування подвійних пенсій і виплат "мертвим душам".
  • Міністр фінансів Данилюк представив на парламентському комітеті з питань податкової і митної політики урядовий законопроект про службу фінансових розслідувань.
  • Міністерство оборони повідомило, що 2016 року на контрактну службу до Збройних сил було прийнято близько 70 тис. чол.
  • Колишній президент Янукович провів прес-конференцію, на якій відкинув факт звернення до президента РФ Путіна із проханням про введення військ. Він запропонував провести референдум про статус ОРДЛО та включити до "нормандського формату" представників "народу Донбасу". Секретар РНБО Турчинов стверджує, що Янукович був готовий до кровопролиття ще 2010 року.
  • Національне агентство з питань запобігання корупції приступило до перевірки електронних декларацій президента Порошенка та міністрів, включаючи главу уряду Гройсмана.
  • Суд призупинив провадження за позовом голови партії "Батьківщина" Тимошенко про скасування постанови Кабміну про ціну на газ для населення через призначення економічної експертизи.
  • Вища рада правосуддя у черговий раз відмовилася виконати вимогу Генпрокуратури про відсторонення судді Гречківського від виконання повноважень члена ради. Гречківський підозрюється у вимаганні хабара для прийняття замовного судового рішення.
  • Мінфін розмістив на аукціоні гривневі облігації держпозики на суму 709 млн грн.
  • НБУ прийняв рішення про відкликання ліцензії і ліквідацію Фортуна-банку, що входив до категорії малих банків. Ліквідацію Дельта-банку подовжено ще на 2 роки.
  • Уряд виділив ще 9,8 млрд грн для докапіталізації Приватбанку. Прес-служба НБУ повідомила про розробку оновленої стратегії розвитку державних банків з урахуванням націоналізації Приватбанку.
  • НБУ посилив заходи щодо запобігання відтоку капіталу до Росії. Із 22 лютого регулятор має право відмовляти у видачі ліцензій на здійснення окремих операцій фізичним та юридичним особам держави-агресора.
  • Із 23 лютого НБУ пом'якшує деякі валютні обмеження. Зокрема, від обов'язкового продажу звільнено кошти гарантованої застави за участі нерезидентів у тендерах. Нацбанк повідомив про розробку законопроекту "Про іноземну валюту", який визначатиме нові принципи валютного регулювання.
  • Надлишок пропозиції валюти на ринку через необхідність її обов'язкового продажу експортерами після двох вихідних днів у банківській системі США привів до незначного зміцнення гривні: 26,97 ₴/$ (-0,07 грн), 28,36 ₴/€ (-0,14 грн), 4,69 ₴/10₽ (+ 0,02 грн). Обсяг торгів був середнім – близько $200 млн. Фінансові аналітики констатують потенційну нестабільність валютного ринку через зменшення надходження валюти до країни та повну залежність міжбанківської біржі від дій кількох великих гравців.

Війна

  • За офіційними даними, у ході бойових дій за минулу добу поранено військовослужбовця. Бойовики знизили інтенсивність обстрілів, центр напруженості перемістився на околиці Маріуполя, де із важкої артилерії і мобільних установок "Град-Партизан"  обстріляно селище Водяне. Штаб антитерористичної операції повідомив про провокації бойовиків, які обстріляли із мінометів контрольований ними ж населений пункт Пікуза (Коминтерново).
  • Суд відновив судове засідання у справі генерала Назарова, якого військова прокуратура звинувачує у службовій недбалості при організації перекидання військ до Луганського аеропорту, що призвела 14 червня 2014 року до загибелі 49 десантників і членів екіпажу військово-транспортного літака Іл-76. Причиною поновлення розгляду справи названі "помилки в прізвищах потерпілих", що могло послужити підставою для оскарження в апеляційному порядку.

Україна й світ

  • Лідер самопроголошеної Придніпровської республіки Красносельський заявив про готовність до діалогу з владою Молдови у відповідь на пропозицію президента країни Додона, зроблену минулого тижня.
  • Канада не має наміру припиняти підтримку України. МЗС країни засуджує анексію Криму. Міністр оборони Канади Сарджан оголосив про підготовку масштабного плану допомоги Україні у протидії російській агресії.
  • Київський апеляційний суд залишив чинним рішення суду першої інстанції про стягнення штрафу та пені в розмірі 172 млрд грн із Газпрому за зловживання монопольним становищем на ринку транзиту природного газу.
  • Влада Білорусі допускає відвідування країни особами із паспортами "ЛНР" і "ДНР" "в індивідуальному порядку". Заступник міністра юстиції України Севостьянова вважає такий крок заграванням білоруського керівництва з Росією, яка дозволила перебування на своїй території "громадян" самопроголошених "республік". МЗС Канади заявив, що стурбований подібним рішенням Росії і ніколи не визнає ці "паспорти".

Тренди

  • Регулярний перерахунок цін на газ для населення передбачено меморандумом, який уряд готується підписати з МВФ. Ціни визначатимуться, виходячи із середньозважених котирувань за півріччя на німецькому газовому хабі NCG, і включатимуть вартість транзиту до українських газових сховищ. Вводиться поняття "газовий рік" – з 1 жовтня по 30 вересня, і "газове півріччя" – з 1 квітня по 30 вересня та з 1 жовтня по 31 березня. Кабмін зобов'язав Міністерство енергетики та вугільної промисловості проводити розрахунок граничної ціни на газ за два місяці до початку наступного "газового півріччя" з оприлюдненням цієї інформації на своєму сайті. Калькуляція складатиметься на основі курсу НБУ у другому й третьому місяцях "газового півріччя". Якщо різниця між поточною вартістю газу та вартістю, що підрахована Мінпаливенерго, перевищить 10 %, то ціну буде змінено, в іншому випадку вона залишиться на попередньому рівні й на наступне "газове півріччя".
    Нові ціни на газ діятимуть уже з 1 квітня 2017 року. Їх буде розраховано, виходячи із середніх цін на газовому хабі у Німеччині з травня 2016 року по березень 2017 року. Поточна ціна газу для населення становить 6,9 тис. грн за 1000 м3. Комерційний директор Нафтогазу Вітренко наполягає на підвищенні ціни на газ з 1 квітня ще на 40 %, проте прем'єр-міністр Гройсман пообіцяв цього не допустити.
    Деякі експерти зазначають, що такий порядок фактично вводить формулу розрахунку ціни газу, подібну до "Роттердам+" для вугілля. При цьому в Україні видобувається майже весь об’єм газу, що споживає населення.
  • Прес-секретар Кучми, представника України на мирних переговорах із врегулювання на Донбасі, Оліфер повідомила про відмову Росії від участі в ініційованій нею ж відеоконференції. На скайп-конференції планувалося обговорити реалізацію перемир'я, що було досягнуто на зустрічі в Мінську 15 лютого.
    Міністр закордонних справ Німеччини Габріель закликав сторони конфлікту негайно виконати домовленості про відведення важких озброєнь і дотримуватись перемир'я. Він констатував, що техніку від “лінії зіткнення” не відведено, місію ОБСЄ про місця її розташування не повідомлено, що збільшує ризик ескалації конфлікту.
    Член контактної групи на переговорах в Мінську Айвазовська вважає, що мінські домовленості не можуть бути виконані без опрацювання "дорожньої карти" щодо їх імплементації. Вона стверджує, що в України немає варіантів врегулювання протистояння з Росією, крім дипломатичного та політичного.
    Представник України при ООН Єльченко на засіданні Ради Безпеки заявив, що Росія не збирається виконувати свої зобов'язання з мінських домовленостей і вдається до ескалації бойових дій на Донбасі, виходячи із власних цілей.
  • Компанія ДТЕК, що належить олігарху Ахметову, зупинила останній блок Миронівської ТЕС через відсутність поставок антрациту з окупованої території. Станція розташована поблизу лінії фронту на Світлодарському виступі.
    Корпорація ІСД, якою володіють олігарх Тарута та російський ВТБ-банк, оцінила втрати від транспортної блокади в $41 млн на тиждень. Зокрема, за останні 8 днів валютна виручка компанії зменшилася на $21 млн. Прес-служба ІСД попередила про можливу зупинку виробництва на Кам'янському металургійному заводі через припинення постачання коксу з "неконтрольованої території" із Алчевська, де розташовано коксохімічний завод, що належить компанії.
    Віце-прем'єр-міністр Костіон припускає подовження режиму надзвичайного стану в енергетиці до кінця року, якщо не буде припинено блокаду транспортного сполучення з ОРДЛО.
  • Укроборонпром відкинув звинувачення у збільшенні 2016 року продажів озброєнь Росії на 72 %, про що із посиланням на дослідження Стокгольмського інституту SIPRI повідомило агентство "Главком". SIPRI стверджує, що Україна минулого року експортувала до Росії військову продукцію на $169 млн, та обсяги поставок росли навіть швидше, ніж у період президентства Януковича.
  • Президент Порошенко виступив на зборах керівного складу Збройних сил. Він повідомив, що Росія може почати повномасштабний наступ на всіх напрямках і попередив про можливу ескалацію через вибори президента РФ наступного року. Експерти звернули увагу, що збори було приурочено до 23 лютого – "Дня Радянської армії", що широко відзначається у Росії, незважаючи на задекларовану владою відмову від його святкування та встановлення українського Дня захисника Вітчизни 14 жовтня.
  • Виступи націоналістичних сил під Верховною Радою продемонстрували кілька важливих тенденцій. По-перше, незважаючи на явні прояви хуліганських дій (розкидання петард і вибухових пакетів), МВС заявило про відсутність порушень громадського порядку, що свідчить про узгодження дій лідерів акції із керівництвом міністерства. По-друге, виступи лідерів партій продемонстрували, що глава МВС Аваков намагається підгорнути під себе націоналістичний рух і поставити на чолі лідера партії "Національний корпус", колишнього командира полку спецпризначення "Азов" Білецького. Проте, вимоги, висунені учасниками акції до влади, повністю відповідають настроям суспільства. Пересічні члени організацій, у переважній більшості – патріоти, можуть почати діяти самостійно, якщо вважатимуть дії своїх лідерів такими, що не відповідають політичній обстановці.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment