February 19, 2017

18.02.2017: Росія визнала "паспорти" ОРДЛО

Росія визнала "паспорти" ОРДЛО
Росія визнала "паспорти" ОРДЛО

Головні події і теми доби 18.02.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Росія визнала "паспорти" ОРДЛО.
  • Зустріч глав МЗС "нормандської четвірки" завершилася безрезультатно.
  • Влада готується до заворушень до річниці Майдану.
  • На конференції з безпеки в Мюнхені не прийнято жодних рішень.

В Україні

  • Міністр соціальної політики Рева заявив, що зростання дефіциту Пенсійного фонду пов'язане зі зниженням надходжень від Єдиного соціального внеску. Він підкреслив, що рішення про підвищення мінімальної зарплати було прийнято для збільшення надходжень до бюджету від ЄСВ, що, на думку уряду, дозволить зменшити дефіцит Пенсійного фонду. За словами Реви, уряд планує в рамках пенсійної реформи запропонувати громадянам "докупити" відсутній стаж. На його думку, це може стосуватися 6 із 12 млн українських пенсіонерів.
  • СБУ оприлюднила документи, що свідчать про методи, які застосовував КДБ для приховування факту Голодомору в Україні. Ідеться, у тому числі, про замовні статті, "промивання" мізків, залучення ангажованих експертів. Прес-служба СБУ підкреслює, що спецслужби Росії і тепер заперечують факт Голодомору та взяли на озброєння методи КДБ.

Київ

  • 18-22 лютого, у річницю подій на Майдані, влада побоюється масових заворушень через невдоволення людей ситуацією в країні. Центр Києва перекрито поліцією, у дворах стоять поліцейські автобуси й машини швидкої допомоги, на підступах до Майдану виставлено рамки металошукачів, підходи патрулюють поліцейські із собаками.

Війна

  • Бойовики продовжують обстрілювати позиції української армії і населені пункти всією лінією фронту, у тому числі, із важкої артилерії і систем залпового вогню "Град". Особлива напруженість зберігається у районі Маріуполя та Авдіївки. Унаслідок потужних обстрілів Авдіївка та її містоутворююче підприємство – Авдіївський коксохімзавод – знову відключені від електропостачання. Припинено подачу електроенергії на Донецьку фільтрувальну станцію, що забезпечує водою Авдіївку, Ясинувату, північну частину Донецька та прилеглі населені пункти. Атаку бойовиків на позиції українських військ у промзоні Авдіївки відбито. Унаслідок бойових дій, за офіційними даними штабу антитерористичної операції, поранено 6 військовослужбовців, ще 3 – травмовано.

Україна й світ

  • Президент РФ Путін видав указ про визнання "паспортів" "донбаських республік", а також низки інших "документів" та автомобільних номерних знаків. Міністр закордонних справ Росії Лавров заявив, що "паспорти" будуть дійсні на території РФ до виконання мінських домовленостей усіма сторонами. Він наполягає на тому, що альтернативи діалогу Києва, Мінська та Луганська немає. МЗС України розцінило крок Путіна як визнання Росією нелегітимних органів влади та закликало міжнародне співтовариство посилити тиск на Росію для виконання нею мінських домовленостей. Секретар РНБО Турчинов вважає, що цим указом Путін вийшов із Мінського процесу. Президент Порошенко назвав визнання "паспортів республік" доказом порушення Росією норм міжнародного права та свідченням окупації. Міністр закордонних справ Клімкін вважає Путіна відображенням логіки ескалації конфлікту Росією.
  • У Мюнхені у ході саміту з безпеки відбулися переговори глав МЗС "нормандської четвірки". Міністр закордонних справ Клімкін за підсумками зустрічі констатував, що результатів "практично немає", є лише кілька заяв. Глава німецького МЗС Габріель стверджує, що США не збираються приєднуватися до "нормандського формату". У спільній заяві міністри закликали припинити торговельну блокаду Донбасу.
    Віце-президент США Пенс заявив, що США "залучатимуть Росію до відповідальності" і вимагатимуть від неї виконання мінських домовленостей і деескалації на Донбасі, хоча президент Трамп продовжить спроби знайти спільну мову з Путіним.
    Канцлер Німеччини Меркель зазначила, що мінські домовленості – єдина угода, що дозволяє вести переговори. Вона визнала, що перемир'я на Донбасі немає. За її словами, недотримання режиму припинення вогню гальмує реалізацію політичної частини домовленостей.
    Єврокомісар із закордонних справ Могеріні вважає, що для ЄС головне – не просто зберегти санкції щодо Росії, а домагатися виконання мінських домовленостей. Вона підкреслила, що санкції прив'язано саме до домовленостей, тому важливо зберігати солідарність щодо їх імплементації. Президент Польщі Дуда також наполягає на збереженні санкцій, доки Росія не виконає мінські домовленості.
    Президент Литви Грібаускайте вважає, що реформи в Україні просуваються складно, оскільки в країні йде війна. На її думку, Європа має бути терплячою, а Україні необхідно надати більше часу й підтримки.
    Глава МЗС Франції Еро зазначив, що співпрацю з Росією хотілося б продовжити, при цьому не слід приносити в жертву свої принципи і цінності.
  • Держсекретар США Тіллерсон заявив про безальтернативну підтримку НАТО. Міністр закордонних справ Росії Лавров вважає, що холодна війна ще не закінчилася та звинуватив НАТО у створенні напруженості в Європі. Президент Порошенко обговорив ситуацію на Донбасі з генеральним секретарем Альянсу Столтенбергом і запросив делегації країн НАТО відвідати Україну 2017 року.

Тренди

  • Експерти та коментатори в соцмережах вважають визнання Росією документів так званих "республік" ще одним кроком до перетворення Донбасу на аналог Придністров'я. Путін показав, що не збирається виводити війська з Донбасу та надалі всіляко підтримуватиме "ЛНР" і "ДНР". Із кожним днем ​​населення ОРДЛО все більше віддаляється від України. Пропагандистська кремлівська машина працює без упину, зомбуючи місцеве населення та виховуючи в молоді ненависть до України. Крім того, проводяться заходи щодо "законодавчого оформлення" права власності на нерухомість, вводиться інститут "нотаріусів", які засвідчуватимуть угоди про купівлю-продаж нерухомості та землі. В Україні більшість населення не вірить у можливість "врегулювання" конфлікту на Донбасі політико-дипломатичним шляхом і вважає "мінський процес" легітимізацією відторгнення територій. Статус Донбасу як території, що окупована Росією, українськими законодавцями не визнаний досі.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment