February 17, 2017

16.02.2017: Авдіївка потрапила під потужний обстріл

Авдіївка потрапила під потужний обстріл
Авдіївка потрапила під потужний обстріл

Головні події і теми доби 16.02.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Авдіївка потрапила під потужний обстріл.
  • Україна закріпилася у списку країн із "депресивною економікою".
  • Порошенко стверджує, що торгівля з ОРДЛО необхідна.
  • Введено в дію рішення РНБО щодо протидії загрозам енергетичної безпеки.

В Україні

  • Президент Порошенко попросив не поспішати з висновками про результати Майдану. Він стверджує, що розстріл активістів став початком агресії проти України.
  • Виконувачка обов'язків голови Національної громадської телерадіокомпанії Бичок заявила, що вже знайдено заміну для команди менеджерів, які готували конкурс "Євробачення", що пішли. Нові кандидатури мають бути затверджені Європейською мовною спілкою.
  • Невідомі напали на директора Інституту національної пам'яті В'ятровича та облили червоною фарбою фасад установи. Поліція затримала 3 осіб, які не змогли пояснити причину своїх дій.
  • Конституційний суд переніс розгляд справи з антикорупційних законів через неявку на засідання представників Опозиційного блоку.
  • Україна опустилася на 166 місце у рейтингу економічних свобод, який проводиться щороку міжнародною організацією Heritage Foundation, і потрапила до категорії країн із депресивною економікою.
  • Міністерство  економічного  розвитку  погіршило  прогноз  зростання українського ВВП на 2017 рік до 2,4 % за інфляції в 11 %.
  • Частка карткових платежів в Україні стабільно зростає. На кінець 2016 року вона перевищила 35 %, порівняно із 8 % 2011 року.
  • Офіційний курс гривні майже не змінився: 26,99 ₴/$, 28,75 ₴/€ (+0,26 грн), 4,72 ₴/10₽ (-0,03 грн). НБУ підтримав курс, викупивши у банків на аукціоні $28,4 млн.

Війна

  • Незважаючи на зниження кількості обстрілів бойовиками населених пунктів і позицій українських військ, втрати армії різко зросли. За минулу добу загинули 3 військовослужбовців, ще 10 – поранені. Унаслідок артилерійського обстрілу житлових кварталів Авдіївки, один місцевий житель загинув, принаймні ще двоє – поранені. Прокуратура кваліфікувала обстріл Авдіївки як теракт.
  • Президент Порошенко зібрав засідання РНБО, присвячене ситуації в енергетиці, і ввів в дію його рішення "Про невідкладні заходи щодо нейтралізації загроз енергетичній безпеці та посилення захисту критичної інфраструктури". Указом передбачено диверсифікувати поставки вугілля, створити його стратегічний резерв, заборонити експорт антрациту, розробити проекти реконструкції існуючих ТЕС для переведення їх на марки вугілля, що видобувається на неокупованій території. Указом посилено контроль за переміщенням товарів через лінію фронту, затверджено перелік товарів, заборонених до переміщення. СБУ зобов'язала розробити новий порядок такого переміщення. Крім того, запропоновано вивчити об'єктивність і соціальну обґрунтованість тарифів на енергоносії і комунальні послуги. Міністр енергетики Насалик, присутній на засіданні, повідомив, що інформація про критично малі запаси вугілля на електростанціях є помилковою. Віце-прем'єр-міністр Зубко вважає, що віялових відключень вдасться уникнути. Для цього буде застосовано такі самі заходи, що і в 2014-2015 роках, коли також було оголошено надзвичайний стан в енергетиці. Українські АЕС різко збільшили виробництво електроенергії, частка атомної генерації досягла 60 %, наразі працюють 13 із 15 енергоблоків.
    Укрзалізниця заявила, що збитки від блокади становили 53,5 млн грн. Насалик стверджує, що варіант силового розгону блокування залізничних магістралей на засіданні РНБО не розглядався. Однак в тексті указу є приписи про забезпечення безпеки та припинення порушень громадського порядку на об'єктах критичної інфраструктури, до яких належать залізниці.
    Тим часом учасники блокади вирішили перекрити автодорогу в Золотому, оскільки, на їхню думку, вона є одним із каналів "контрабанди" до "ЛНР". Поліція не вважає цей крок таким, що перешкоджає переміщенню вантажів, оскільки дорога офіційно перекрита бойовиками, а контрольний пункт в'їзду-виїзду (КПВВ) на окуповану територію не функціонує.
  • Нідерланди очікують від України відновлення пошукової операції на місці катастрофи малайзійського авіалайнера рейсу MH17, оскільки там ще можуть залишатися останки загиблих і їх особисті речі. Команда журналістських розслідувань Bellingcat з'ясувала, що до місця запуску ракету супроводжував офіцер спецназу ГРУ РФ Дубинський на позивний "Хмурий", що проживає наразі у Ростовській області. Прокуратура Нідерландів заявила, що не може перевірити справжність радарних знімків, наданих РФ, оскільки їх формат не відповідає міжнародним нормам, а для візуалізації необхідним є російське програмне забезпечення.
  • СБУ відкрила справу щодо російського письменника Прилепіна, який вступив до незаконних збройних формувань "ДНР".
  • Виконувач обов'язків глави місії України при НАТО Божок вважає, що Росія може готувати провокації під прикриттям навчань "Захід-2017", які намічено на літо та осінь.

Україна й світ

  • Тимчасовий повірений у справах США при ОБСЄ Бернс заявила, що ризик ескалації бойових дій на Донбасі залишається високим через постійні провокації з боку проросійських бойовиків і наявність біля "лінії розмежування" сотень одиниць озброєнь, заборонених мінськими домовленостями.
  • Посольство США висловило стурбованість блокадою поставок вугілля з окупованої території.
  • Міністр енергетики РФ Новак заявив, що українська влада надала гарантії єврокомісару з питань енергетики Шефовічу, що не вживатиме жодних дій щодо майна Газпрому, у тому числі газу, що проходить транзитом Україною. Проблема у Газпрому виникла після рішення суду про стягнення заборгованості за порушення ним антимонопольного законодавства на українському ринку транзиту природного газу. Сума штрафу й пені, що зобов'язаний виплатити Газпром Україні, становить $6,6 млрд.
  • Новак також зазначив, що Росія не може зупинити реверсні постачання газу до України із Європи, проте підкреслив, що ціна газу, одержуваного реверсом, вища, ніж пропонує РФ.
  • У Баку відбулася зустріч начальників генеральних штабів Росії і США. Прес-служба Пентагону повідомила, що її метою було забезпечення зв'язку між збройними силами двох країн. Питання повернення Криму Україні, припинення ескалації військових дій на Донбасі та в Сирії не обговорювалися.
  • Президент РФ Путін на засіданні колегії ФСБ звинуватив Україну в підготовці терактів на території Росії і заявив про те, що українська влада не готова до мирного вирішення "конфлікту" на Донбасі.
  • НАТО створює групу швидкого реагування на кібератаки. За словами генерального секретаря Альянсу Столтенберга, ці заходи дозволять поліпшити захист союзників від кіберзагроз.
  • Міністр внутрішніх справ Аваков у коментарі виданню "Die Welt" нагадав Заходу, що в разі зняття санкцій з РФ російська загроза не зникне, а конфлікт лише переміститься до Євросоюзу.

Тренди

  • >Експерти та лідери громадської думки одностайні в негативних оцінках останніх заяв президента Порошенка про необхідність економічних відносин з ОРДЛО. Порошенко стверджує, що жителі Донбасу, які втратили роботу внаслідок блокади, увіллються до складу незаконних збройних формувань "ЛНР" і "ДНР". Він наполягає на тому, що економічні зв'язки із "республіками" мають на меті реінтеграцію цих територій в Україну. Відмовки про те, що через лінію фронту можна переміщати лише обмежений перелік товарів, у тому числі вугілля, експерти вважають надуманими.
    Поблизу лінії фронту розташовано 4 великі теплові електростанції – Луганська (Щастя), Миронівська, Вуглегірська (Світлодарський виступ) та Курахівська. Електростанції перебувають у зоні ураження РСЗВ "бойовиків" і можуть бути виведені з ладу кількома залпами "Градів" у будь-який момент, що призведе до тяжких наслідків для енергосистеми. За три роки війни уряд і президент не зробили нічого, аби уникнути подібного катастрофічного сценарію.
    Крім того, "бойовики", як вже траплялося неодноразово, можуть заблокувати поставки вугілля з контрольованій ними території, а резервних варіантів постачання в уряду немає. Рішення РНБО під впливом блокади виглядає вимушеним запізнілим кроком і, на думку більшості експертів, найближчим часом не зможе суттєво змінити ситуацію в енергетиці. Для кардинальних змін у цій галузі потрібні роки та мільярдні інвестиції. Судячи з усього, Порошенко та його оточення вважали, що вже "домовилися" із бойовиками, і побудована ними на крові українських військовослужбовців схема "прихованих економічних зв'язків" буде стійкою й стане приносити прибутку олігархам, перш за все Ахметову, та особисто президенту через чиновників, призначених їм у НКРЕКП, Міністерство енергетики та силові структури.
    Згідно з опитуванням, що проведене фондом "Демократичні ініціативи" спільно із Центром Разумкова, українські громадяни не підтримують жодного із "компромісів", запропонованих владою для досягнення миру на Донбасі. 71 % – виступають проти проведення місцевих виборів в ОРДЛО на умовах "бойовиків", 68  – проти амністії учасників незаконних збройних формувань, 60 % – категорично заперечують проти встановлення будь-яких політичних і економічних відносин. Також респонденти відкинули можливість формування місцевих силових структур (59 %), внесення змін до Конституції про особливий статус російської мови (56) і самої території ОРДЛО (55 %). Виходячи із результатів опитування, слід визнати повне фіаско спроб влади легітимізувати відносини з "республіками" за типом Придністров'я.
    Уряд Гройсмана відверто ігнорує засідання парламентських комітетів, на яких розглядається проект закону про визнання Донбасу окупованою територією. Депутати стверджують, що влада на третьому році війни не має озвученої стратегії щодо Донбасу та навіть не намагається її розробляти, а чиновники Міністерства у справах окупованих територій проводять ні з ким не узгоджену політику "реінтеграції та економічної взаємодії" із самопроголошеними "республіками".
  • Відповідно до щорічного рейтингу рівня економічних свобод, проведеному фондом Heritage Foundation, Україна опустилася на 4 позиції – на 166 місце із 178 – і міцно закріпилася у списку країн із депресивною економікою. Цей рейтинг повністю спростовує переможні реляції прем'єр-міністра Гройсмана, який заявив про істотне зростання економіки, і збігається з оцінками незалежних експертів, які вважають, що стан України погіршується, а економіка тримається на плаву лише завдяки зовнішнім запозиченням.
  • Колишній депутат Державної Думи Росії Вороненков, якому президент Порошенко надав українське громадянство, заявив, що помічник президента РФ Сурков був проти анексії Криму, а рішення про неї приймала "одна людина". Більшість українських експертів і лідерів громадської думки вважають незаконним надання українського громадянства Вороненкову, який голосував за приєднання Криму до Росії і відкрито просуває в українському інформаційному полі проросійські пропагандистські меседжі.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment