February 15, 2017

14.02.2017: Санкції США проти Росії залишаються незмінними

Санкції США проти Росії залишаються незмінними

Головні події і теми доби 14.02.2017 від Digests & Analytics Ukraine


Теми ЗМІ та соцмереж

  • Санкції США проти Росії залишаються незмінними.
  • Європарламент зробив ще один крок до "безвізового режиму" для українських громадян.
  • Порошенко провів кадрові перестановки у керівництві СБУ.

В Україні

  • Президент Порошенко провів низку кадрових перестановок у керівництві СБУ, зокрема, змінив начальника контррозвідки та керівників 6 обласних управлінь. Призначення можуть бути пов'язані із закликами до державного перевороту з боку неназваного генерала СБУ, щодо якого суд дозволив Генеральній прокуратурі почати процедуру заочного розслідування.
  • Прем'єр-міністр Гройсман під час звіту уряду оголосив, що темпи розвитку економіки минулого року набагато перевищили заплановані. Він назвав пріоритетом уряду скорочення споживання енергоресурсів. Незважаючи на заяви уряду, обсяги спожитих населенням енергоносіїв зросли, оскільки чинна система субсидій не стимулює громадян до економії. Монетизація субсидій могла б сприяти економії, однак у цьому випадку уряду будуть потрібні "живі" гроші для виплати, що може розхитати економічну ситуацію.
  • Уряд має намір "продавити" через парламент пенсійну реформу до кінця квітня з тим, щоб вона набула чинності з січня 2018 року. На реформі пенсійного забезпечення наполягає МВФ.
  • Родичі загиблих на Майдані активістів оприлюднили ще одне відео розстрілу на вулиці Інститутській.
  • Вища рада правосуддя через відсутність кворуму не змогла відсторонити від посади суддю Гречківського, спійманого у момент вимагання хабара.
  • Керівника Військового університету генерал-полковника Воробйова посмертно нагороджено орденом Богдана Хмельницького І ступеня.
  • Долар незначно зміцнився на міжбанківському ринку. Офіційний курс гривні встановлено на рівні 27,23 ₴/$ (+0,06 грн), 28,93 ₴/€ (+0,05 грн), 4,72 ₴/10₽ (+0,04 грн). НБУ на торги не виходив, спроби "розгойдати" ситуацію були малоуспішними. Попит на валюту лишається на високому рівні, оскільки НБУ дозволив комерційним банкам збільшити обсяг купівлі валюти.

Київ

  • Київенерго оголосило, що не має наміру робити перерахунок за нарахованими платежами населенню за тепло.
  • МВС збирається посилити охорону порядку у центрі столиці в дні проведення заходів у пам'ять про загиблих активістів "Небесної сотні".
  • Прем'єр-міністр Гройсман стверджує, що проведенню пісенного конкурсу Євробачення нічого не загрожує.

Війна

  • Кількість і потужність обстрілів позицій українських військ на Донбасі дещо знизилися. За офіційними даними штабу антитерористичної операції, втрат серед військовослужбовців немає.
  • Газпром повідомив, що 2016 року до ОРДЛО поставлено 2,4 млрд м3 природного газу. Нафтогаз рішуче відкинув усі спроби нав'язати оплату за цей газ Україні, оскільки він поставляється через газовимірювальні станції, які українська влада не контролює. Російський газ не може поставлятися на Донбас безкоштовно, отже, є структура, що оплачує ці поставки.
  • Рахунки компанії ЛЕО, що належить бізнес-партнеру президента Порошенка, олігарху Григоришину, заарештовано через заборгованість в 5,0 млрд грн перед підприємством "Енергоринок". Борг утворився в зв'язку із поставками електроенергії до "ЛНР" без оплати протягом двох років.

Україна й світ

  • Спікер Білого дому Спайсер заявив, що президент Трамп чекає від Росії деескалації агресії в Україні й повернення Криму. Адміністрація президента Порошенка позитивно оцінила меседж американського президента. Російські ЗМІ пов'язали заяву американської адміністрації із бажанням Білого дому "приглушити" невдоволення президентом Трампом через його "проросійську позицію".
  • Міністр фінансів США Мнучін підтвердив, що санкційна політика нової американської адміністрації щодо Росії залишається незмінною.
  • Європарламент затвердив механізм тимчасового призупинення "безвізового режиму" з ЄС для третіх країн, що був необхідною умовою візової лібералізації для України. Посол ЄС в Україні Мінгареллі підтвердив, що українці вже влітку зможуть подорожувати до ЄС без віз.
  • Адміністрація США звинуватила Росію, яка розгорнула два дивізіони крилатих ракет, у порушення договору про обмеження ракетних озброєнь середньої і малої дальності.
  • Нижня палата парламенту Канади ратифікувала угоду про зону вільної торгівлі з Україною. Вона набуде чинності після голосування в Сенаті (який може внести до нього правки) та підпису генерал-губернатора – формального керівника Канади.
  • Газпром очікує рішення Стокгольмського арбітражу у справі про постачання газу до України до 30 квітня, а за транзитним контрактом – до 30 червня 2017 року.
  • Флот Росії не зміг ввести в дію два фрегати через відмову України поставляти для них двигуни. Фрегати буде продано Індії.

Тренди

  • Президент Порошенко негайно надав громадянство двом депутатам Державної Думи Росії, що втекли до Україну. Цим зневажено чинний порядок отримання громадянства іноземцями, яке у виняткових випадках може бути надано за видатні заслуги перед Україною. У той самий час іноземні громадяни – бійці добровольчих батальйонів, що захищали територіальну цілісність і суверенітет України у війні на Донбасі, не можуть отримати навіть вид на проживання, багато з них змушені виїжджати з України до своїх країн, де вони негайно піддаються переслідуванням.
  • Міністр з питань тимчасово окупованих територій Черниш заявив, що обсяги "контрабанди" через "лінію розмежування" "перебільшені". Він стверджує, що "контрабанда" існує, але її обсяги, порівняно з легальним переміщенням товарів, незначні. При цьому Черниш не навів цифри на підтвердження своїх слів. За його словами, торгівля з окупованими територіями відсутня, "тому що немає переказу грошей", хоча бартерна торгівля є одним із видів торгово-економічних зв'язків. Черниш наполягає на тому, що підприємства, зареєстровані в Україні, не платять жодних "податків" "бойовикам".
  • Блокування залізничних магістралей активістами триває. Влада намагається всіляко дискредитувати блокаду та знизити напругу в суспільстві, яке, у цілому, її підтримує. Глава Донецької військово-цивільної облдержадміністрації Жебрівський назвав небезпечними акції біля "лінії фронту", тим паче, що вони "останнім часом вони набувають все більшого політичного забарвлення". Депутат Рудик із фракції "Блок Порошенка" стверджує, що метою блокади Донбасу є розхитування політичної ситуації. Ще один депутат президентського блоку – Петренко вважає, що блокада розростається, і механізму її припинення у влади наразі немає. Поліція відкрила 4 кримінальні провадження за фактом блокування залізничних перевезень. Провладні блогери та ЗМІ посилили нападки на блокувальників, користуючись присутністю серед них одіозного депутата Семенченка, який перебуває під слідством військової прокуратури за надання неправдивих даних для отримання спеціального звання при призначенні його командиром батальйону "Донбас".
    У звіті Управління з координації гуманітарних питань ООН ідеться про те, що блокада може посилити соціальне напруження в регіоні й мати серйозні гуманітарні наслідки. Міністр соцполітики Рева заявив про необхідність діалогу влади з активістами. Він стверджує, що якби в Україні не було створено запасів вугілля, то наразі настала б енергетична катастрофа. Депутат від Радикальної партії Чижмарь вважає, що якщо блокада триватиме понад 40 днів, то потрібно почати економити вугілля вже зараз. Голова Нацкомісії з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг назвав блокаду деструктивною та загрозливою для України. Він заявив, що в Україні з літа минулого року діє ціна на вугілля, розрахована за формулою "Роттердам плюс", тобто начебто пальне поставляється до України з-за кордону за міжнародними цінами через порт Роттердам. При цьому, за різними оцінками, вартість вугілля на окупованій території становить 400-800 грн/т, а продається він по 1800 грн/т. Ця заява повністю спростовує твердження прем'єр-міністра Гройсмана про незастосування формули "Роттердам плюс" до українського ринку.
  • Законопроект 3593-д, поданий заступником глави парламенту депутатом Сироїд і підтриманий фракціями "Самопоміч" і "Батьківщина", пропонує оголосити Донбас територією, що окупована Росією, і покласти на неї повну відповідальність за постачання до ОРДЛО води, енергоносіїв і дотримання прав людини. Якщо законопроект буде прийнято, то постачання води та електроенергії на окуповані території буде припинено, а соціальні виплати жителям, що проживають там, – скасовано. Наразі правовий статус ОРДЛО жодними законодавчими актами не врегульовано, як і режим державного кордону на "лінії розмежування", а також спосіб його перетину. Проти законопроекту можуть виступити депутати правлячої коаліції, які захищатимуть схеми прихованої торгівлі з "терористами", побудовані українською владою.
    Колишній член української делегації на переговорах у Мінську Безсмертний вважає, що своєчасне введення воєнного стану дозволило б уникнути великомасштабного військового протистояння на Донбасі, а ситуація могла бути обмежена строгими правовими рамками, відповідно до ратифікованих Україною міжнародних конвенцій. За нинішньої ситуації Україна несе відповідальність за територію, фактично окуповану Росією. Він підкреслив: те, що державні чиновники називають АТО, для народу є війною.
    Представник ЄС в Україні Мінгареллі вважає, що в Донбасі відбувається не громадянська війна, а російська агресія. Він наполягає на збереженні санкцій щодо Росії до повного виконання нею мінських домовленостей.
  • Прем'єр-міністр Гройсман назвав главу партії "Батьківщина" Тимошенко матір'ю корупції. У відповідь Тимошенко заявила, що Гройсман має бути звільнений. Тимошенко стрімко набирає рейтинг, а заява Гройсмана спрацювала на піднесення її авторитету.
  • Згідно з опитуванням громадської думки, проведеним фондом "Демократичні ініціативи" спільно із соціологічною службою Центру Разумкова, лише третина українців (35 %) готові терпіти труднощі заради реформ. 2014 року їх було на 10 % більше. За даними соціологічних служб, найбільше протидіють реформам чиновники та олігархи, потім – уряд, правляча парламентська коаліція та президент. Дії провладних ЗМІ, що інтенсивно вибілювали протягом останнього року президента, уряд і правлячу коаліцію, та спромоглися переключити увагу суспільства на протидію реформам деяких "чиновників й олігархів", були досить ефективними.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment