February 14, 2017

13.02.2017: Команда менеджерів, яка готували Євробачення, іде зі скандалом

Команда менеджерів, яка готували Євробачення, іде зі скандалом
Команда менеджерів, яка готували Євробачення, іде зі скандалом

Головні події і теми доби 13.02.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Команда менеджерів, яка готували Євробачення, іде зі скандалом.
  • На адмінкордоні з Кримом стався інцидент між ЗСУ та кримськотатарськими активістами.
  • Міністерство енергетики вимагає введення надзвичайного стану через блокування постачання вугілля з ОРДЛО.

В Україні

  • Президент Порошенко ввів у дію рішення РНБО щодо зміцнення кібербезпеки.
  • Укрзалізниця відклала підвищення тарифів на пасажирські перевезення. Глава компанії Балчун вважає, що таке підвищення може відбутися тільки після поліпшення рівня сервісу для пасажирів.
  • Міністерство юстиції зареєструвало порядок перевірки електронних декларацій чиновників і депутатів.
  • Компанія "Укргазвидобування" подала заявки на розробку 23 нових газових родовищ, у тому числі, розташованих на чорноморському шельфі.
  • Генпрокуратура просить Вищу раду правосуддя призупинити до закінчення слідства повноваження його члена – судді Гречківського, спійманого на хабарі.
  • НБУ трохи зміцнив офіційний курс гривні, незважаючи на спроби трейдерів накрутити ціну на валюту на міжбанківському ринку: 27,17/$ (-0,04 грн), 28,87 ₴/€ (-0,04 грн), 4,69 ₴/10₽ (+0,06 грн). Основними проблемами для валютного ринку залишаються низькі обсяги торгів, його залежність від обмеженого кола великих банків, які НБУ допустив до валютних аукціонів, низька ліквідність банківської системи, експортна економіка, орієнтована на сировину, і негативне сальдо торгового балансу. До того ж, на готівковий валютний ринок тиснуть надлишки гривні на руках у населення в зв'язку із виплатами вкладникам збанкрутілих банків.

Київ

  • Команда менеджерів, яка займалася організацією пісенного конкурсу "Євробачення-2017", практично в повному складі зі скандалом вийшла із проекту.

Війна

  • Обстріли бойовиками позицій українських військ не припиняються всією лінією фронту. Під артилерійський вогонь потрапили Піски під Донецьком і населені пункти в околицях Маріуполя. За офіційними даними штабу антитерористичної операції, унаслідок обстрілу поранено військовослужбовця.
    Розвідників, зв'язок з якими було втрачено понад дві доби тому, так і не знайдено, чиновники Міністерства оборони заявили про продовження пошукової операції.
  • На адміністративному кордоні з окупованим Кримом стався серйозний інцидент. Військовослужбовці ЗСУ захопили поблизу селища Чонгар табір кримськотатарських активістів громадського об'єднання "Аскер", що беруть участь у блокаді півострова, і роззброїли його членів. Міністр оборони Полторак після наради з головою Меджлісу Чубаровим повідомив, що готовий прийняти учасників "Аскер" до складу Збройних сил. Чубаров заявив, що інцидент між ЗСУ та кримськотатарськими активістами вичерпано.
  • Залізнична блокада ОРДЛО триває. Поліція підтверджує факт припинення руху вантажних потягів з окупованої території, спроб блокування активістами автодоріг не зафіксовано.
  • Глава Верховної Ради Парубій вважає неможливим проведення виборів в ОРДЛО під дулами російських військових.
  • Міністерство з питань тимчасово окупованих територій повідомило про отримання підприємством "Попаснянський водоканал" ще 2,9 млн грн за воду, спожиту на окупованій території у січні 2017 року за схемою, що  "узгоджена під час засідання Тристоронньої контактної групи в Мінську". Це вже другий платіж, попередній, у розмірі 4 млн грн, було отримано на початку лютого. Чиновники приховують спосіб, що дозволив легалізувати гроші бойовиків.

Україна та світ

  • Глава Ради директорів МВФ Лагард заявила, що переговори з Україною з питання видачі четвертого траншу кредиту розширеного фінансування просуваються успішно. Глава НБУ Гонтарева прогнозує отримання траншу наприкінці лютого –  на початку березня 2017 року.
  • Радник президента США Трампа із національної безпеки генерал Флінн подав у відставку через переговори з послом РФ про можливе зняття американських санкцій з Росії.
  • Рада Безпеки ООН схвалила ініційовану Україною резолюцію про захист критичної інфраструктури від терористичних атак.
  • Штаб незалежного кандидата у президенти Франції Макрона заявив про спроби втручання російських пропагандистських ЗМІ "Russia Today" та "Sputnik" до президентської передвиборчої кампанії.
  • Україну відвідала молдавська урядова делегація на чолі з прем'єр-міністром Філіпом. На підсумковій прес-конференції президент Порошенко заявив, що Молдові та Україні намагаються нав'язати сценарій реінтеграції "непідконтрольних територій" із зовнішнім управлінням, проте "ці спроби приречені на провал".

Тренди

  • Найближчим часом на українському ринку скрапленого газу може з'явитися новий великий гравець. 6 лютого Міністерство економічного розвитку опублікувало накази, які забороняють зовнішньоекономічну діяльність 16 компаніям – імпортерам зрідженого газу. 8 лютого Укрзалізниця відмовила в перевезенні їх вантажів залізничним транспортом. Чиновники міністерства стверджують, що накази видано у відповідь на вимогу СБУ, яка розслідує діяльність цих компаній за підозрою у фінансуванні тероризму. Загальний обсяг імпорту цих компаній становить близько 400 тис. т – 40 % обсягу ринку скрапленого газу. Одночасно з компаній, що належать колишньому міністру екології Злочевського, знято всі звинувачення. Крім того, апеляційний суд відмовив антикорупційній прокуратурі позбавити компанії Злочевського спецдозволів на видобуток газу. Події відбулися після таємних переговорів зі Злочевським депутата Кононенка, бізнес-партнера президента Порошенка. Схема, за якою знищуються газові трейдери, нагадує "розчищення" ринку "сім'єю" колишнього президента Януковича, коли подібним чином головними нафтогазовими трейдерами стали компанії олігарха Курченка. Експерти вважають, що таким чином на ринок буде введено компанію, фактичними власниками якої будуть Кононенко та Порошенко.
  • Робоча група, організована Міністерством юстиції для розробки порядку перевірки електронних декларацій, повністю переписала проект, обговорюваний раніше. Деякі учасників групи дізналися про результати її роботи із повідомлення міністра Петренка. На думку експертів, новий проект, миттєво зареєстрований міністерством, містить низку системних ризиків, що дозволяють корупціонерам піти від відповідальності. Зокрема, відкинуто механізм порівняння поданих декларацій із попередніми. Сам процес порівняння має здійснюватися з використанням програмного забезпечення, яке ще не розроблено. Решту варіантів порівняння із даними реєстрів також заблоковано через відсутність необхідного програмного забезпечення. Декларантів першої хвилі звільнено від проведення логічного та арифметичного контролю, їм не потрібно підтверджувати розрив між офіційними доходами та вартістю задекларованого майна. Крім того, з кожного випадку перевірки Національне агентство з питань запобігання корупції зобов'язано приймати окреме рішення, яке, до того ж, може бути оскаржено декларантом у судовому порядку. Прийнятий порядок, на протиріччя із законом "Про запобігання корупції", дозволяє не проводити перевірку достовірності й точності оцінки майна, якщо система "автоматично" визначила "відсутність ризику" для декларанта. Термін перевірки декларацій скорочено зі 180 до 60 діб. При цьому, якщо необхідні дані з декларацій не буде отримано, то НАПК зобов'язане дати висновок на підставі наявних у нього даних. Повний список претензій фахівців до порядку перевірки займає кілька сторінок. Однак уже тепер можна дійти висновку про те, що "лазівки" у порядку перевірки дозволять піти від відповідальності депутатам та особам, які посідають найбільш відповідальні посади в державі.
  • Причиною конфлікту менеджерів, які організовували проведення "Євробачення", став конфлікт із керівництвом Національної телекомпанії України. Компанія поставила керувати конкурсом нового "антикризового менеджера" Грицака, який, за заявою команди, загальмував проведення тендерів і фактично зриває конкурс. Крім того, його зусиллями бюджет, виділений на проведення конкурсу, збільшився на чверть. Віце-прем'єр-міністр Кириленко вважає такі заміни в команді "природними". На його думку, вони "не вплинуть на якість проведення конкурсу".
  • >Віце-прем'єр регіонального розвитку Зубко заявив, що залізнична блокада постачання вугілля вигідна Росії. Вона змусить українські підприємства закуповувати вугілля в Росії і призведе до зупинки роботи підприємств, що залежать від вугілля з ОРДЛО. Міністр енергетики Насалик стверджує, що Україна зможе позбутися залежності від антрациту, який видобувається на шахтах окупованого Донбасу, тільки за 2,0-2,5 роки. Харківська облдержадміністрація повідомила, що вугілля на Зміївській ТЕС вистачить до кінця опалювального сезону, усі теплові електростанції та енергоцентралі області працюють стабільно. Прем'єр-міністр Гройсман заявив, що 9 із 24 млн т вугілля, які споживаються електростанціями, добувають на окупованій території. Міністерство палива та енергетики запропонувало Кабміну ввести надзвичайний стан на ринку електроенергії через блокування постачання вугілля.
    Гройсман не сказав, що практично все це вугілля постачається шахтами, які належать олігарху Ахметову. Підконтрольні Росії бойовики вже неодноразово блокували поставки й можуть це здійснити у будь-який момент, однак уряд так нічого й не зробив для забезпечення енергетичної безпеки.
    Колишній суддя Конституційного суду Шишкін стверджує, що учасники блокади не порушують законів України. Блокування не може бути підставою для притягнення їх до кримінальної відповідальності через відсутність складу злочину.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment