February 12, 2017

11.02.2017: Раптово помер колишній заступник начальника Генштабу Воробйов

Раптово помер колишній заступник начальника Генштабу Воробйов
Раптово помер колишній заступник начальника Генштабу Воробйов

Головні події і теми доби 11.02.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Раптово помер колишній заступник начальника Генштабу Воробйов.
  • Письменнику Жадану влада Білорусі спробувала заборонити в'їзд до країни.
  • У Панамі заарештовано керівників офшорної компанії Mossack Fonseca.

В Україні

  • Помер колишній заступник начальника Генштабу, ректор Національного університету оборони України генерал Воробйов. У лютому 2014 року генерал відмовився віддавати наказ військам виступити на придушення активістів Майдану.

Війна

  • Інтенсивність обстрілів бойовиками позицій української армії знизилася, проте, за офіційними даними, 2 військовослужбовців дістали поранень.
  • Заступник глави місії ОБСЄ Хуг повідомив, що з 29 січня – дати початку загострення на фронті, на Донбасі загинуло 9 мирних жителів, 41 – поранено.

Україна й світ

  • У Панамі заарештовано засновників офшорній компанії Mossack Fonseca за підозрою у відмиванні грошей чиновників різних країн, отриманих злочинним шляхом. Послугами Mossack Fonseca користувалися й вищі українські чиновники, у тому числі, президент Порошенко. Однак, на відміну від інших країн, розслідування за фактом ухилення від сплати податків і відмивання грошей щодо українського президента не проводилося.
  • Влада Білорусі заарештувала відомого українського письменника Жадана та заборонила йому в'їзд до країни. Причиною названо заборону Жадану на в'їзд до Росії, з якою у Білорусі укладено угоду про спільну візову зону. Після втручання МЗС і виклику посла Білорусі заборону було скасовано.

Тренди


  • 2016 року заборгованість українських домогосподарств за житлово-комунальні послуги зросла майже в 2 рази – із 12,5 до 23,4 млрд грн. Із них за центральне опалення та гаряче водопостачання борг становив 9,4 млрд грн, за газ – 6,4 млрд грн. За даними підприємства "Київенерго", жителі столиці винні за опалення та гарячу воду більше 2,1 млрд грн. Підвищення тарифів призвело до різкого зростання заборгованості. За даними Міністерства соціальної політики, субсидіями скористалися майже 44 % споживачів. У деяких областях кількість домогосподарств, які отримують субсидії, перевалює за 60 %. Уряд прагне знизити витрати на субсидії, урізуючи норми "соціального споживання", однак це призводить до ще більшого зростання заборгованості. На думку експертів, до такого самого результату приведе й законодавча ініціатива про стягування пені за прострочену заборгованість, парламент ніяк не може прийняти законопроект у другому читанні. Споживачі, особливо жителі багатоквартирних будинків, позбавлені можливості вибору альтернативних постачальників або відмови від окремих послуг, фактично нав'язуваних їм за монопольними цінами, які уряд називає "ринковими". Якщо громадяни масово відмовляться платити за комунальні послуги, у сфері ЖКГ настане колапс. Подібна ситуація з необґрунтованим підвищенням тарифів на початку 80-х років минулого століття призвела до відставки уряду Великої Британії, яке очолювала прем'єр-міністр Тетчер.

No comments:

Post a Comment