February 08, 2017

07.02.2017: ВР закликала парламенти засудити ескалацію агресії в Україні

ВР закликала парламенти засудити ескалацію агресії в Україні
ВР закликала парламенти засудити ескалацію агресії в Україні

Головні події і теми доби 07.02.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • ВР закликала парламенти засудити ескалацію агресії в Україні.
  • Клімкін обурений пропозицією посла Німеччини про вибори на Донбасі.
  • Бойовика "Гіві" підірвано в Донецьку.
  • ВСП полегшив процедуру арешту суддів.

В Україні

  • Верховна Рада після кількох спроб прийняла звернення до парламентів іноземних держав і міжнародних організацій із закликом засудити ескалацію збройної агресії Росії в Україні.
    Депутати провалили законопроект "Про особливості видобутку бурштину". Голосів депутатів у залі не знайшлося навіть на його відправлення на доопрацювання.
    Проект закону про електронні довірчі послуги відправлено на повторне друге читання. Законопроект описує принципи використання електронних цифрових підписів і сертифікатів веб-сайтів, у тому числі зарубіжних, а також їх зберігання.
  • Президент Порошенко підписав закон про перерозподіл нафтогазової ренти, відповідно до якого 5 % рентної плати буде направлено до місцевих бюджетів.
  • Уряд з 1 травня 2017 року знизив "соціальні" нормативи на тепло-, електро- та газопостачання. Зниження нормативного споживання прописано у меморандумі співпраці з МВФ і було однією з умов отримання наступного траншу кредиту.
  • Міністр внутрішніх справ вніс кандидатуру начальника департаменту карного розшуку МВС Князєва на посаду начальника Національної поліції.
  • Бригаду Нацгвардії відправлено ​​до Олевська Житомирської області через загострення ситуації у місці незаконного видобутку бурштину.
  • Міністр соціальної політики Рева стверджує, що від масового закриття підприємницької діяльності бюджет нічого не втратив, оскільки такі підприємці нічого не заробляли й не сплачували єдиного соціального внеску.
  • Вища рада правосуддя ухвалила рішення про спрощення процедури арешту суддів. У разі вчинення ними тяжких або особливо тяжких злочинів Рада розглядає подання негайно, в інших випадках – протягом 5 днів.
  • Міністр фінансів Данилюк оголосив про введення нового порядку відшкодування ПДВ через єдиний публічний реєстр, який дозволить повністю змінити процедуру його адміністрування. Міністр стверджує, що результати нововведень можна буде побачити вже за два місяці.
  • Банк "Новий", одним з акціонерів якого є стратегічне підприємство "КБ Південне", не розкрив структуру власності, його може бути визнано неплатоспроможним. Банк "Гефест" отримав ліцензію наприкінці 2013 року, він не проводив діяльності та має проблеми із розкриттям кінцевих власників. Банк не виконав вимоги з капіталізації, тому НБУ готується визнати його неплатоспроможним і шукає на нього покупця.
  • За словами заступника глави НБУ Рожкової, регулятор до кінця І кварталу очікує рішення інвесторів з купівлі найбільших банків зі 100-відсотковим російським капіталом. За її словами, ідуть інтенсивні переговори про продаж ВТБ і Промінвестбанку. На Сбербанк РФ знайти покупця досить складно через його розмір.
  • Чиновники НБУ заявили про готовність вести переговори з власниками єврооблігацій Приватбанку, які регулятор при націоналізації силовим рішення перевів до основного капіталу банку. Чиновники наполягають, що діяли в межах закону. Однак, оскільки облігації були розміщені на міжнародних майданчиках, то до них буде застосовано іншу юрисдикцію.
  • НБУ повідомив про скорочення, станом на 1 лютого, золотовалютних резервів України на 0,6 % – до 15,445 млрд, що пов'язано із сезонними коливаннями на валютному ринку та виплатами з обслуговування державного боргу.
  • Гривня на міжбанку трохи зміцнилася. Офіційний курс установлено на рівні 27,03 ₴/$ (-0,24 грн), 28,86 ₴/€ (-0,35 грн), 4,57 ₴/10₽ (-0,08 грн). НБУ на ринок не виходив. Украй малі обсяги торгів визначають високу волатильність курсу, який може легко качнутися у будь-який бік.

Війна

  • Обстріли бойовиками позицій українських військ і населених пунктів усією лінією фронту не припиняються ні на день. На більшості напрямків бойовики використовують важку артилерію, міномети й танки. За офіційними даними, 3 військовослужбовців поранено, ще 3 – травмовано.
  • Секретар РНБО Турчинов заявив, що Росія в останні дні активізувала перекидання на Донбас важкої техніки, боєприпасів і військовослужбовців як автомобільним транспортом, так і залізницею. Заступник глави місії ОБСЄ Хуг стверджує, що кількість важких озброєнь на Донбасі збільшується по обидві сторони "лінії розмежування". Він вважає, що доки техніку не буде відведено, імовірність нової ескалації залишається високою.
  • Міністерство освіти анулювало ліцензії 71 ВНЗ на окупованій території Донбасу та Криму. Студенти, внесені до державної бази, можуть продовжити навчання в інших ВНЗ України.
  • У Донецьку невідомими знищено ще одного "героя Новоросії" на позивний "Гіві". Експерти вважають, що таким чином російські куратори забезпечують беззаперечне підпорядкування "президента ДНР" Захарченка наказам із Москви. Крім того, один за іншим знищуються ключові свідки збройної агресії Росії на Донбасі.

Україна й світ

  • Посла Німеччини в Україні Райхеля було викликано до МЗС для пояснень щодо його заяви з приводу можливості проведення виборів на Донбасі без виведення російських військ. МЗС Німеччини заявило, що суворо дотримує положень мінських домовленостей від 12 лютого 2015 року, посередниками в яких виступили Німеччина та Франція.
  • Президент Польщі Дуда та канцлер Німеччини Меркель вважають, що для відновлення колишніх контактів з Росією немає приводу, доки не буде врегульовано конфлікт в Україні та відновлено міжнародний порядок.

Тренди

  • Виходячи із графіка реструктуризації заборгованості України, пік виплат за боргами припаде на 2019 рік. Країні потрібно буде повернути близько $6 млрд. Ненабагато легшим буде й попередній, 2018 рік. За негативного сальдо торгового балансу; золотовалютних запасів, що забезпечують лише 3 місяці критичного імпорту; курсу гривні, що балансує на межі падіння; повної відсутності реформ; напівмертвої економіки та стрімкого падіння купівельної спроможності населення керівництво країни не зможе уникнути дефолту, якщо не візьме нові кредити. Усі попередні кредити та фінансові гарантії, починаючи з 2013 року, були "політичними", у тому числі й "борг Януковича". Із приходом нової адміністрації до Білого Дому МВФ може посилити умови співпраці настільки, що проведення будь-яких "рішучих" заходів в Україні спричинить соціальний вибух. Тому Міністерство фінансів планує вийти на міжнародний борговий ринок і спробувати розмістити єврооблігації на невелику суму, аби зафіксувати свою присутність. Скоріше за все, рішення буде знайдено, однак позика буде короткостроковою (на 3–5 років), а відсотки – грабіжницькими, порівняно, наприклад, із банківськими гарантіями США (8-9 % проти 1 % річних). Тим більше, що 2017 рік – не найкращий час для позик через зростання ставки Федеральної резервної системи й прибутковості за облігаціями казначейства США.
  • За словами директора Національного інституту стратегічних досліджень Горбуліна, мети Росії в Україні поки що не досягнуто. Є три сценарії посилення тиску на Україну: військовий наступ, ультиматум про федералізацію та фактична десуверенизація країни й перетворення України на "сіру зону" замороженого конфлікту через постійне загострення ситуації в ОРДЛО.
    Горбулін вважає, що Україна стала ключовою точкою протистояння Заходу та Росії, але може розраховувати в боротьбі з РФ тільки на власні сили. Він стверджує, що стурбованість Заходу є лицемірною. Політики не розуміють, що "гібридна війна" не може мати переможців.
    Горбулін як першочергові завдання для України вбачає збереження єдності, зміцнення духу  та обороноздатності.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment