February 07, 2017

06.02.2017: Уряд вбачає тільки плюси у підвищенні мінімальної зарплати

Уряд вбачає тільки плюси у підвищенні мінімальної зарплати
Уряд вбачає тільки плюси у підвищенні мінімальної зарплати

Головні події і теми доби 06.02.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Уряд вбачає тільки плюси у підвищенні мінімальної зарплати.
  • Почалася реєстрація на ЗНО.
  • Спецпідрозділи МВС із "тітушками" спробували деблокувати залізницю під Бахмутом.

В Україні

  • Під час другої хвилі електронного декларування за січень чиновниками подано всього 8 тис. декларацій.
  • Почалася реєстрація на зовнішнє незалежне оцінювання. Кожен учасник може пройти тест не більше, ніж із 4 предметів. Реєстрацію буде закрито 17 березня.
  • Міністр фінансів Данилюк очікує рішення щодо "боргу Януковича" в квітні 2017 року.
  • Гривня знову подешевшала щодо основних валют: 27,26 ₴/$ (+0,18 грн), 29,20 ₴/€ (+0,12 грн), 4,64 ₴/10₽ (+0,08 грн ). Обсяг торгів залишається, як і раніше, невеликий, тому продані НБУ $15,8 млн змогли заспокоїти ринок.

Київ

  • Київ уранці потрапив у транспортний колапс через звичайний для цієї пори року снігопад і зниження температури. На дорогах зареєстровано понад 200 аварій. В Європі комунальні служби тісно взаємодіють з метеослужбою та обробляють траси реагентами до початку снігопадів.

Війна

  • Упродовж минулої доби інтенсивність обстрілів позицій українських військ бойовиками не знизилася. Як і раніше, гарячими точками залишаються промзона Авдіївки, околиці Донецька та Горлівки, а також населені пункти на сході від Маріуполя, які піддаються артилерійським обстрілам. На багатьох напрямках гібридні російські війська використовують танки. У ході обстрілів поранено військовослужбовця.
    У Курдюмівці, у 12 км на північ від Зайцевого, осколком снаряду вбито підлітка.
  • Заступник глави моніторингової місії ОБСЄ Хуг визнав, що співробітники місії неодноразово зустрічали на Донбасі російських військовослужбовців, які не приховували своєї належності до регулярних підрозділів армії РФ.
  • При спробі деблокування залізничних колій між колишніми добровольцями й начальником поліції Донецької області Аброськіним виник конфлікт. Поліцейські за допомогою "тітушек" у масках, зібраних із навколишніх підприємств, намагалися зняти заслін, що перешкоджає руху поїздів з окупованої території у напрямку Бахмута.

Україна й світ

  • Єврокомісар із закордонних справ Могеріні заявила про посилення підтримки України Євросоюзом як у "нормандському форматі", так і в роботі ЄС на місцях. За її словами, ключовим фактором подовження співпраці з Україною буде посилення боротьби із корупцією. Міністр закордонних справ Латвії Рінкевічс наполягає на тому, що ЄС зобов'язаний продемонструвати свою підтримку Україні.
  • Єврокомісар з питань політики сусідства Хан заявив, що наразі приводів для зняття санкцій з Росії немає. Він нагадав, що санкції було введено за порушення міжнародного законодавства, а ситуація в Україні не покращилася. Хан заявив, що майбутнє санкцій пов'язано з виконанням РФ мінських домовленостей.
  • "Глава" самопроголошеної "Придніпровської республіки" Красносельський відкинув пропозицію молдавських властей про надання особливого статусу регіону.
  • Меркель знову висунено на посаду канцлера Німеччини від консервативних партій ХДС і ХСС.

Тренди

  • Прем'єр-міністр Гройсман і міністр фінансів Данилюк стверджують, що підвищення мінімальної заробітної плати до 3200 грн позитивно вплинуло на економіку. Збільшилися надходження від єдиного соціального внеску та податку на доходи фізосіб. Фонд зайнятості повідомив про працевлаштування 45 тис. осіб у січні, кількість звільнень зменшилася. За словами глави Держфіскальной служби Насірова, протягом січня закрилося 156 тис. підприємств, відкрилося – 28 тис. Уряд убачає тільки позитивні результати своєї політики, однак експерти пропонують подивитися на них за кілька місяців, з урахуванням загальної ситуації в економіці.
  • Начальник Донецького обласного управління поліції Аброськін стверджує, що разом зі спецпідрозділами МВС у деблокуванні залізничної магістралі брали участь "представники трудових колективів Курахівської ТЕС". Журналісти зняли на відео цих "представників" – ними виявилися напівкримінальні елементи, яких влада задіяла для розгону блокувальників. Аброськін бреше, стверджуючи, що вугілля з окупованої території необхідне для функціонування Курахівської ТЕС. Її котли розраховано на використання вугілля марки "Г", який видобувається неподалік, у Вугледарі, на найбільшій в Україні шахті "Південнодонбаська №3". За три роки війни влада не зробила нічого, аби позбутися залежності від вугілля, що ввозиться з ОРДЛО. Собівартість вугілля, видобутого там, не перевищує 600 грн/т, в Україні він продається (за схемою "Роттердам +" по 1800 грн/т). Від цих надприбутків годується і влада, і ті, хто контролює товарні та фінансові потоки на лінії фронту, і самопроголошені "республіки". Таким чином, подібні дії, з урахуванням того, що українське керівництво називає "ДНР" і "ЛНР" "терористичними організаціями", є прямим фінансуванням тероризму.
    Судячи із заяв, які роблять чиновники Міністерства у справах окупованих територій і ВПЛ, влада надалі має намір розширювати та поглиблювати торговельні зв'язки з тими, хто вбиває українських солдатів, прикриваючись при цьому "економічною доцільністю".
  • На думку колишнього глави СБУ, представника України на переговорах в Мінську Марчука, президент Порошенко взяв на себе забагато повноважень з управління Міністерством закордонних справ. Він, фактично, керує відомством у ручному режимі, а міністр, його заступники та дипломати виконують його прямі вказівки. Це розхолоджує співробітників МЗС і не дозволяє їм діяти ефективно в нинішній складній міжнародній ситуації.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment