January 30, 2017

29.01.2017: В Авдіївської промзоні йдуть важкі бої

В Авдіївської промзоні йдуть важкі бої
В Авдіївської промзоні йдуть важкі бої

Головні події і теми доби 29.01.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • В Авдіївської промзоні йдуть важкі бої.
  • Україна відзначила день пам'яті Героїв Крут.
  • У Києві перепоховано останки українського письменника Олеся.

В Україні

  • В Україні відзначили день пам'яті Героїв Крут. У багатьох містах відбулись масові маніфестації патріотів. У Слов'янську на шляху руху колони було підірвано вибуховий пакет, ніхто з учасників акції не постраждав.
  • У Києві на Лук'янівському кладовищі відбулося перепоховання українського поета й письменника Олександра Олеся та його дружини Віри, останки яких ексгумували в Празі через відсутність оплати за місце на кладовищі.
  • Суд відмовився взяти під варту суддю Солом'янського суду, затриманого детективами НАБУ при отриманні хабара, через відсутність санкції Вищої ради правосуддя.
  • Адвокати колишнього президента Януковича заявили, що він може приїхати на суд проти нього при виконанні двох умов розслідування замаху на нього та забезпечення його безпеки. Генпрокуратура заявила, що готова повідомити адвокатам про завершення розслідування у справі про державну зраду.
  • Генеральна прокуратура продовжує розслідування справи про перестрілку міє співробітниківами спецпідрозділів МВС у Княжичах. Генпрокурор Луценко стверджує, що першим вогонь у повітря відкрив співробітник державної служби охорони. Він не виключив перекваліфікації справи на статтю "умисне вбивство".
  • Глава Нафтогазу Коболєв закликав Євросоюз заблокувати будівництво другої черги російського газогону "Північний потік", оскільки це дасть Росії додаткові важелі впливу на Німеччину, Польщу та Словаччину.
  • За 2016 рік було закрито та оголошено неплатоспроможними 23 банки. На кінець року в Україні залишилося 93 банки, що працюють.

Війна

  • Бойовики пішли на штурм Авдіївської промзони. Більше доби вони ведуть артпідготовку із застосуванням важкої артилерії, батареї якої розміщено у житловому секторі Донецька та Макіївки. Проти української армії у промзоні та Пісках бойовики застосовують танки. За офіційними даними штабу антитерористичної операції, у ході боїв загинули 5 українських військових, 9 поранено, ще 4 травмовано. Втрати бойовиків дуже великі, ідеться про десятки убитих і поранених. Вбито одного з командирів батальйону "Схід" на позивний "Грек". Українська армія, відбивши атаки, просунулася вперед і зайняла важливу позицію, що дозволяє контролювати трасу ДонецькГорлівка та прилеглі населені пункти. Місія ОБСЄ зафіксувала за добу майже 2300 випадків порушення режиму припинення вогню. Унаслідок боїв знов зруйновано Донецьку фільтрувальну станцію, без води залишилися Донецьк, Макіївка, Авдіївка та деякі малі населені пункти. Авдіївку знеструмлено, проте Авдіївський коксохімічний завод продовжує роботу. Унаслідок обстрілу поранено 2 місцевих жителів.
    Обстріли й атаки позицій українських військ з боку бойовиків йдуть усією лінією фронту, у тому числі, із використанням важкої артилерії. Під Маріуполем бойовики застосували системи залпового вогню "Град".
  • Учасники блокади залізничної магістралі в Луганській області загрожують підривом колії у разі розгону акції.
  • Заступник глави парламенту, член робочої гуманітарної підгрупи на переговорах в Мінську Геращенко звинувачує Кремль і контрольованих ним бойовиків у блокуванні процесу обміну заручників. За її словами, Росія використовує заручників як предмет торгу.

Україна і світ

  • Міністр закордонних справ Клімкін повідомив, що міжнародний суд ООН у Гаазі в березні почне розгляд позову України проти Росії за фактами вчинення терористичних актів, порушення конвенції ООН про заборону расової дискримінації і незаконної агресії. За словами міністра, слухання можуть тривати кілька років.
  • Прес-секретар Білого Дому Спайсер повідомив, що президент Трамп ще не прийняв рішення про долю санкцій проти Росії.

No comments:

Post a Comment