January 29, 2017

28.01.2017: Трамп з Путіним не обговорювали зняття санкцій

Трамп з Путіним не обговорювали зняття санкцій
Трамп з Путіним не обговорювали зняття санкцій

Головні події і теми доби 28.01.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Трамп з Путіним не обговорювали зняття санкцій.
  • Бойовики дозволили в'їзд до "ДНР" міжнародного гуманітарного конвою.

В Україні

  • Глава Мінфіну Данилюк вважає, що рішення суду про "борг Януковича" буде винесено в квітні.
  • Печерський суд заборонив прокуратурі проводити заочне розслідування у справі колишнього секретаря РНБО та керівника адміністрації президента Клюєва за звинуваченням в участі у розгоні активістів Євромайдану. Клюєв наразі ховається у Росії.

Війна

  • Ситуація на Донбасі залишається складною. За добу штабом антитерористичної операції зафіксовано 55 випадків порушення режиму припинення вогню. Населені пункти в околицях Маріуполя та в Кримському були обстріляні зі ствольної артилерії, мінометні обстріли позицій української армії ідуть усією лінією фронту. Бойовики "ЛНР" стверджують, що обстріли ведуть українські війська та загрожують "адекватною відповіддю на провокації".
  • Бойовики дозволили в'їзд на контрольовану ними територію через КПВВ "Новотроїцьке" гуманітарного конвою із 30 вантажівок. 23 фури везли 500 т будматеріалів від фонду ООН у справах біженців, і 7 115 т продовольчих наборів від Міжнародного Червоного Хреста.
  • Рада ОБСЄ подовжила мандат спостерігачів на пунктах пропуску на кордоні з Росією "Гуково" і "Донецьк".
  • Міністр у справах окупованих територій повідомив, що російські залізничні війська регулярно перекидають із РФ склади з важкою технікою, боєприпасами та пальним на вузлові станції, контрольовані Укрзалізницею. При цьому персонал станцій на час розвантаження виганяють з робочих місць, а порожні потяги негайно повертають до Росії.

Україна й світ

  • Відбулася телефонна розмова між президентами РФ Путіним і США Трампом. Прес-служба Путіна повідомила, що країни готові об'єднати зусилля в боротьбі із головною світовою загрозою міжнародним тероризмом. Обговорювалося питання про ситуацію в Україні. Проблема зняття санкцій не піднімалася. У Білому Домі переговори назвали важливим стартом у налагодженні відносин між США та Росією.
  • У ході телефонних переговорів президента Трампа та канцлера Німеччини Меркель були обговорені питання конфліктів на Близькому Сході та в Україні, а також взаємодія країн у рамках НАТО.
  • Президент Франції Олланд під час переговорів із президентом США Трампом наполягав на тому, що санкції з Росії можуть бути зняті тільки в разі виконання нею мінських домовленостей. Він підкреслив, що діалог з РФ потрібно розширювати.
  • Президент США Трамп заборонив діяльність організацій, що лобіюють інтереси іноземних держав, інші лобісти мають призупинити свою діяльність на 5 років.
  • Представник США в ООН Хейлі заявила, що настав час продемонструвати силу й підвищити роль США. Вона оголосила про намір удосконалити роботу організації для підвищення її ефективності.
  • Міністри закордонних справ Франції Еро та Німеччини Габріель після офіційних переговорів повідомили, що будь-яке пом'якшення або скасування санкцій проти Росії мають бути пов'язані з прогресом у виконанні нею мінських домовленостей.
  • Росія передала слідчим прокуратури Нідерландів інформацію з радарів про ситуацію у небі на момент катастрофи малайзійського авіалайнера рейсу MH17, яка не відповідає міжнародним стандартам і не піддається розшифровці.

Тренди

  • Проблема Донбасу залишається в центрі уваги світових лідерів. Санкції проти Росії, мабуть, поки залишаться в силі, незважаючи на повідомлення прес-служби Білого Дому про їх можливе скасування. Новий президент США Трамп у ході переговорів із президентом РФ Путіним обійшов питання санкцій і зосередився на спільних діях проти терористичної організації "Ісламська держава", знищення якої було однією з його передвиборних обіцянок. Президент Франції і канцлер Німеччини підтвердили, що вони мають намір зберегти режим санкцій, доки не буде досягнуто прогресу у виконанні Росією мінських домовленостей. Однак після президентських виборів у Франції ситуація може докорінно змінитися, адже серед претендентів більшість симпатиків Путіна. В Україні президент Порошенко, схоже, має намір полегшити зняття санкцій з РФ. Він налагоджує інтенсивну співпрацю з "окремими районами Донецької і Луганської областей" (ОРДЛО), оскільки не може забезпечити прийняття в парламенті поправок до Конституції про особливий статус ОРДЛО.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment