January 21, 2017

20.01.2017: Відбулася інавгурація президента США Трампа

Відбулася інавгурація президента США Трампа
Відбулася інавгурація президента США Трампа

Головні події і теми доби 20.01.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Відбулася інавгурація президента США Трампа.
  • Корпорація "Рошен" закриває фабрику у Липецьку.
  • Міністр Черниш розповів про налагодження економічних зв'язків з ОРДЛО.

В Україні

  • Верховна Рада пішла на перерву до 7 лютого. У залі парламенту в останній день сесії були присутні всього 211 депутатів, замість 226, необхідних для кворуму.
  • Суд дозволив військовій прокуратурі проведення заочного розслідування проти колишнього президента Януковича за звинуваченням його у державній зраді.
  • На полігоні в Миколаївській області загинув військовослужбовець строкової служби "унаслідок порушення правил безпеки".
  • Офіційний курс гривні майже не змінився: 27,43 ₴/$ (-0,01 грн), 29,16 ₴/€ (-0,11 грн), 4,60 ₴/10₽ (-0,03 грн). Надлишки долара, які експортери розпродавали перед початком сесії, були швидко викуплені, що не дало гривні зміцнитися. Залишки на кореспондентських рахунках банків знову зросли до 51 млрд грн.

Війна

  • Штаб антитерористичної операції повідомив про зменшення кількості порушень режиму припинення вогню, проте бойовики продовжують обстрілювати населені пункти в околицях Маріуполя, Авдіївку, Зайцеве, Новозванівку, Станицю Луганську. Унаслідок обстрілу загинув український військовик.

Україна і світ

  • У Вашингтоні відбулася інавгурація 45-го президента США Трампа. Першим президентським указом стала відміна програми медичного страхування президента Обами ObamaCare. Поліція затримала понад 200 осіб, які брали участь в акціях протесту проти нового президента.
  • На інавгурації, квитки на яку коштували від $10 тис. до $25 тис., були присутні близько 100 українських депутатів. Президент Порошенко привітав Трампа зі вступом на посаду. Посол України в США Чалий заявив, що зустріч Трампа та Порошенка може відбутися в лютому.
  • Парламент Туреччини затвердив перехід до президентської форми правління.
  • Корпорація "Рошен", що належить президенту Порошенку, оголосила про закриття кондитерської фабрики у Липецьку.

Тренди


  • Адміністрація Липецької області РФ стверджує, що на фабрику "Рошен" уже є "кілька покупців", які можуть запустити виробництво "за дві години". Деякі експерти вважають, що фабрику може бути переписано на підставних осіб, і вона продовжить роботу. Ще однією версією може бути тимчасове припинення виробництва, доки не буде з'ясовано пріоритети нової президентської адміністрації США. Незважаючи на твердження президента про передавання фабрики у "сліпий траст", його піар-менеджер Медведєв проговорився, що Порошенко особисто прийняв рішення про зупинку виробництва. Останнім часом корпорація "Рошен" активно виводила кошти із Росії у вигляді дивідендів, фабрика продовжувала працювати, до бюджету РФ за три роки війни було перераховано податків на суму понад 2,5 млрд руб.
  • Міністр з питань окупованих територій дав ексклюзивне інтерв'ю російському виданню "Газета.Ру", в якому розповів про нюанси торгівлі та "налагодження зв'язків" із "неконтрольованими територіями". Він поводиться так, ніби причиною військових дій на Донбасі не є пряма агресія Росії, незважаючи на те, що це вже визнано міжнародними організаціями й саме із цим пов'язані санкції. У зоні бойових дій щодня продовжують гинути й діставати поранень українські військовослужбовці. Учасники бойових дій задають питання, заради чого загинули понад 10 тис. осіб та яким чином буде припинено війну.
    ЗМІ та експерти вважають, що подібні висловлювання міністра свідчать про фактичну капітуляцію й готовність відновлення інфраструктури "неконтрольованих територій" за рахунок України та міжнародних донорів. Хоча, якщо взяти за основу те, що метою міністерства є винятково "розпил" коштів" на відновлення Донбасу, то дії Черниша виглядають логічно.
    Подібна діяльність української влади може послужити приводом для пом'якшення або навіть скасування санкцій щодо Росії. Вона виглядає цілеспрямованою реалізацією політики президента Порошенка після того, як йому не вдалося провести через парламент зміни до Конституції, що надають особливий статус "окремим районам Донецької і Луганської областей" (ОРДЛО).

No comments:

Post a Comment