January 18, 2017

17.01.2017: У міському транспорті буде введено електронні квитки

У міському транспорті буде введено електронні квитки
У міському транспорті буде введено електронні квитки

Головні події і теми доби 17.01.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • У міському транспорті буде введено електронні квитки. 
  • Газпром вимагає $5,3 млрд від України за непоставлений газ. 
  • Генпрокурор Луценко оприлюднив документи про держзраду Януковича. 
  • Єфремова залишили під вартою ще на 2 місяці.

В Україні

  • Президент Порошенко ввів в дію рішення РНБО про вдосконалення заходів щодо забезпечення захисту об'єктів критичної інфраструктури. Кабмін протягом двох місяців має розробити та прийняти концепцію створення системи захисту критичної інфраструктури, а також подати до парламенту відповідний законопроект.
  • Верховна Рада прийняла закон, що дозволяє органам місцевого самоврядування використовувати електронні квитки в міському транспорті, незалежно від форм його власності. Перший такий проект буде запущено у Львові.
    Парламент скасував ухвалу категорії складності об'єктів будівництва та вніс зміни до процедури реєстрації декларацій на будівництво й прийняття в експлуатацію об'єктів, віднесених до середнього та значного класу відповідальності (наслідків). За твердженням авторів законопроекту, це дозволить уникнути маніпуляцій при отриманні забудовниками права на виконання робіт і зводити до 85 % об'єктів нерухомості за заявницьким принципом. Зміни стосуються будівництва житлових будинків, господарських споруд і складів площею до 1300 м2.
    Депутати не підтримали постанову про фінансове забезпечення Верховної Ради, відповідно до якої їх зарплата має бути прив'язана до прожиткового мінімуму.
    У першому читанні прийнято законопроект про примусовий викуп акцій у міноритаріїв, для яких визначаються особливості придбання контрольного й домінуючого контрольного пакетів акцій у приватних акціонерних товариствах. Автори законопроекту вважають, що таким чином можна уникнути "корпоративного шантажу" міноритарних власників акцій, які не можуть повноцінно користуватися своїми корпоративними правами, однак призначають за ці акції завищену ціну, погрожуючи в іншому випадку заблокувати роботу компанії судовими позовами.
    Затверджено календарний план роботи Верховної Ради на наступну сесію. 11 тижнів депутати працюватимуть у пленарному режимі, 13 тижнів – у комітетах та округах.
  • Старобільський суд подовжив на 2 місяці утримання під вартою колишнього лідера парламентської фракції Партії регіонів Єфремова, якого прокуратура звинувачує у державній зраді, сепаратизмі, посяганні на територіальну цілісність і суверенітет України, а також у створенні й керуванні терористичною організацією "ЛНР".
  • Генеральний прокурор Луценко опублікував лист ООН, який підтверджує звернення колишнього президента Януковича до президента РФ Путіна із проханням про введення військ, що свідчить про державну зраду колишнього президента.
  • За даними Держстату, дефіцит зовнішньої торгівлі України за січень-листопад 2016 року становив $2,3 млрд проти профіциту в $0,32 млрд 2015 року. Експорт товарів скорочується, а імпорт – зростає. Коефіцієнт покриття імпорту експортом становив 0,93 проти 1,01 2015 року.
  • Міністр фінансів Данилюк стверджує, що четвертий транш кредиту розширеного фінансування МВФ Україна отримає на початку лютого. Прем'єр-міністр Гройсман повідомив, що переговори з Фондом тривають, однак дату підписання нового меморандуму поки не визначено.
  • За даними Нацбанку, грошова маса 2016 року виросла на 13,6 % і досягла 381,5 млрд грн, при цьому в грудні зростання становило 6,7 %.
  • За два попередні роки обсяг валютних вкладів фізичних осіб скоротився із $26 млрд до $15 млрд, за 2016 рік відтік валютних вкладів становив $1,7 млрд.
  • НБУ зміг незначно зміцнити гривню, продавши $32,4 млн на аукціоні: 27,63 ₴/$ (-0,09 грн), 29,52 ₴/€ (+0,15 грн), 4,65 ₴/10₽. Банківські аналітики прогнозують поступове зміцнення гривні до кінця опалювального сезону, однак на процес можуть накластися виплати Фондом гарантування вкладів після банкрутства Платинум-банку та відтік депозитів із Приватбанку.

Війна

  • Активність бойовиків знову зросла, штаб антитерористичної операції зафіксував 61 випадок порушення режиму тиші. Унаслідок підриву на вибуховому пристрої під Попасною поранені 2 військовослужбовців.
  • Заступник голови Верховної Ради Геращенко стверджує, що Росія робить все можливе для дискредитації мінського мирного процесу та серйозно працює із лобістами по всьому світу з метою пом'якшення або скасування санкцій, які прив'язані до мінських домовленостей. У той самий час глава МЗС РФ Лавров заявив, що Росія не має наміру переписувати ці домовленості, оскільки вони закріплені резолюцією Ради Безпеки ООН.
  • Відеоконференцію гуманітарної підгрупи на мінських переговорах з питання розблокування процесу звільнення заручників, яка мала відбутися 18 січня, перенесено на наступний тиждень.

Україна й світ

  • Газпром виставив Україні рахунок на $5,3 млрд за газ, невибраний Нафтогазом у II-IV кварталах 2016 року. Відповідно до контракту, підписаного 2009 року, Україна взяла на себе зобов'язання щорічно оплачувати певний мінімальний обсяг газу, незалежно від того, імпортує вона його чи ні, за принципом "бери або плати". У результаті сума претензій Газпрому до Нафтогазу зросте до $37 млрд.
    Україна не імпортує газ із Росії з кінця листопада 2015 року та категорично відмовляється оплачувати газ на таких умовах. Справа про ці постачання наразі розглядається в Стокгольмським арбітражі, тому глава Міністерства енергетики РФ Новак вважає неможливим вносити будь-які зміни до чинного контракту до моменту закінчення судового розгляду. Глава Нафтогазу Коболєв прогнозує різке загострення відносин із Газпромом у 2017 році.
  • Головою Європарламенту обрано італійського політика Таяні. Попереднього главу Європарламенту Шульца, імовірно, буде призначено міністром закордонних справ Німеччини замість Штайнмайера, якого Соціал-демократична партія Німеччини висунула на посаду президента країни.
  • Міжнародний суд ООН оголосив позов України до Росії, згідно з яким РФ зобов'язана компенсувати збитки від "терористичних актів", здійснених за її підтримки, а також вимогу про негайне та беззастережне припинення підтримки незаконних збройних формувань і відведення озброєнь. МЗС України заявив, що на розгляд позову суду ООН можуть знадобитися роки. МЗС Росії заявив, що Україна цим позовом переслідує політичні цілі й не надала достатніх доказів порушення РФ конвенцій ООН щодо запобігання тероризму та всіх форм расової дискримінації.
  • Президент Порошенко повідомив, що Швейцарія готова надати Україні кредит, перший транш якого у розмірі $100 млн надійде на рахунки НБУ до кінця січня.
  • Прем'єр-міністр Великої Британії Мей представила план країни щодо виходу з ЄС, згідно з яким замість єдиного ринку буде введено зону вільної торгівлі. Велика Британія стане рівним партнером ЄС, не будучи при цьому ні частковим, ні асоційованим членом Євросоюзу. Також буде укладено нову митну угоду. За словами Мей, Brexit означає контроль за міграцією. Вихід з ЄС не означає зміну зовнішньополітичного курсу. Вона заявила, що збереження цілісності ЄС – в інтересах Великої Британії. Крім того, країна зміцнить свої позиції за межами ЄС.
    Після виступу Мей британська валюта зміцнилася на 1,5 %.
    Глава Євроради Туск заявив про готовність ЄС до переговорів про вихід Великої Британії.

Тренди

  • Депутат Білецький повідомив про передавання головному військовому прокурору Матіосу частини даних про корупцію в Національній гвардії. За словами прес-служби депутата, документи повністю підтверджують заяву, зроблену ним 14 січня.
  • Незважаючи на безперервні обстріли та порушення бойовиками режиму припинення вогню, міністр внутрішніх справ Аваков заявив, що прикордонникам слід готуватися до взяття під контроль державного кордону з Росією вже нинішнього року. Заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Тука заявив, що 2/3 переселенців не збираються повертатися на Донбас після його деокупації. Більшість експертів сходяться на думці, що повернення Донбасу в Україну на умовах Росії спричинить негативні наслідки для економіки та загострить політичну ситуацію у країні.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment