January 14, 2017

13.01.2017: На Донбасі загинули 3 українських морпіхів

На Донбасі загинули 3 українських морпіхів
На Донбасі загинули 3 українських морпіхів

Головні події і теми доби 13.01.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • На Донбасі загинули 3 українських морпіхів.
  • Гройсман загрожує покаранням підприємцям, які не хочуть платити мінімальну зарплату і йдуть у тінь.
  • Обама подовжив санкції проти Росії до 2018 року.

В Україні

  • На підставі закону "Про виконавче провадження", який набув чинності 5 січня, Міністерство юстиції запустило реєстр боржників – юридичних і фізичних осіб.
  • Національне антикорупційне бюро та Національне агентство з питань запобігання корупції підписали угоду про обмін інформацією та доступ до реєстрів.
  • Прокуратура провела перехресний допит депутата від Народного фронту Пашинського та пораненого ним громадянина. Дружина Пашинського відмовилася давати свідчення. Захист потерпілого побоюється за його безпеку, а також за безпеку його сім'ї та основного свідка.
  • Фонд гарантування вкладів почав ліквідацію "Інвестбанку". Власники "Фінбанк" оголосили про намір ліквідувати його вже в лютому. Найбільшим співвласником банку є бізнесмен Грановський, близький до співвласника збанкрутілого банку Platinum Кауфмана та оточення президента Порошенка.
  • Курс гривні продовжує стрімко падати: 27,67 ₴/$ (+0,42 грн), 29,50 ₴/€ (+0,40 грн), 4,66 ₴/10₽ (+0,08 грн). Вихід НБУ на міжбанк і продаж на аукціоні $55,5 млн не заспокоїли ринок, і курс долара продовжив зростання. Попит на валюту значно перевищує пропозицію.

Війна

  • Кількість зафіксованих штабом антитерористичної операції обстрілів і зіткнень у зоні бойових дій на Донбасі за попередню добу перевищило 60. "Війська республік" ведуть обстріли позицій українських військ і населених пунктів із важкої артилерії і мінометів. За офіційними даними, одного військовослужбовця поранено. Бойовики передали українській армії тіла трьох морських піхотинців, які загинули внаслідок підриву на мінах поблизу Маріуполя.
  • Україна провела оперативно-тактичні навчання із запуском ракет поблизу адміністративного кордону з Кримом.

Україна й світ

  • Президент США Обама подовжив до 2018 року санкції проти Росії, які були введені 2014 року після окупації Криму та протягом 3 наступних років посилені. Термін дії санкцій закінчувався в березні 2017 року.
  • Конгрес США проголосував за закон, що дає можливість генералу Маттісу стати міністром оборони. Маттіс підтримував надання Україні летального озброєння, а також критикував президента Обаму та його адміністрацію за недостатню підтримку союзників.
  • Німецький енергетичний регулятор скоротив до раніше встановлених 50 % частку газу Газпрому, що прокачується транзитним газогоном OPAL. Рішення було прийнято на підставі постанови Європейського суду за позовом польського газового концерну PGNiG. Скорочення обсягу прокачування газу газогоном OPAL поки не привело до зростання транзиту російського газу українською газотранспортною системою.
  • Глава представництва ЄС Мінгареллі вважає, що Україна отримає "безвізовий режим" найближчими місяцями, однак не назвав конкретних термінів.

Тренди

  • Прем'єр-міністр Гройсман загрожує підприємцям суворим покаранням у разі відходу в тінь і виплати мінімальної зарплати в 3200 грн. Він сподівається, що підвищення мінімальної нарахованої зарплати вдвічі автоматично збільшить надходження податків до бюджету, дозволить підняти зарплати співробітникам бюджетної сфери та "осучаснити" пенсії, заткнувши при цьому діру у бюджеті Пенсійного фонду. Однак уряд практично нічого не робить для поліпшення бізнес-клімату та сприяння зростанню підприємництва, що стало б основою для підвищення доходів, і, відповідно, підвищення зарплат.
  • Прокуратура після перевірки електронної декларації депутата від "Блоку Петра Порошенка" Демчака заявила про відсутність до нього претензій. Більшість експертів упевнені, що електронні декларації буде використано президентом і його оточенням для тиску на неугодних чиновників і депутатів. При цьому перевірки прокуратури стануть приводом для легалізації незаконно отриманих доходів лояльними президенту декларантами.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment