January 12, 2017

11.01.2017: Платинум-банк оголошено банкрутом

Платинум-банк оголошено банкрутом
Платинум-банк оголошено банкрутом

Головні події і теми доби 11.01.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Платинум-банк оголошено банкрутом.
  • У зоні бойових дій знову загинув військовослужбовець.
  • ЛНР збирається розраховуватися за воду вугіллям.

В Україні

  • Генштаб повідомив, що з квітня розпочнеться звільнення у запас військовослужбовців, які відслужили не менше 2 років, і тих, хто уклав контракт до початку "особливого періоду". Їм буде запропоновано подовжити контракт. Для рядового складу термін подовження контракту становить 3 роки, для сержантського та старшинського – від 3 до 5 років, офіцерів – від 5 до 10 років. За словами чиновників Міністерства оборони, рішення про призов на 18 місяців офіцерів запасу, які пройшли підготовку на військових кафедрах, ще не прийнято.
  • Фонд держмайна оголосив про намір продати Чорноморське морське пароплавство. 2003 року пароплавство було оголошено банкрутом, 2006 – розпочато процедуру санації. Залишкова вартість основних фондів компанії – 83 млн грн.
  • Національна комісія з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг установила нові "зелені" тарифи на електроенергію, вироблену приватними домогосподарствами з використанням вітрової і сонячної енергії. Сонячна енергія у систему поставлятиметься по 4,98 грн/кВт*год, а вітрова – 3,20 грн/кВт*год. Протягом п'яти років планується зниження цих тарифів у півтора рази.
  • НБУ стверджує, що споживча інфляція за підсумками 2016 року відповідала цільовим показником, що закладені в стратегії монетарної політики на 2016-2020-й рр., – 12 %.
  • Власники єврооблігацій Приватбанку на суму понад $500 млн оголосили про намір звернутися до арбітражного суду Лондона для оскарження примусової конвертації цінних паперів державою Україна під час додаткової емісії банку. Агентство Bloomberg повідомляє, що спроби кредиторів врегулювати суперечку з НБУ і Мінфіном виявилися безуспішними. Рейтингове агентство Standard & Poor's знизило рейтинг Приватбанку до рівня "часткового дефолту" після конвертації облігацій у капітал. Агентство готове переглянути рейтинг банку після його докапіталізації.
  • НБУ оголосив неплатоспроможним "Платинум-банк" через невиконання плану докапіталізації. Фонд гарантування вкладів фізосіб ввів у банк тимчасову адміністрацію.
  • Нацбанк підвищив на 6 коп. офіційний курс гривні щодо долара: 27,11 ₴/$ (-0,06 грн), 28,48 ₴/€ (-0,25 грн), 4,51 ₴/10₽ (-0,03 грн). Експерти пояснюють незначне зміцнення гривні деяким надлишком валюти, що експортери мали продати після довгих вихідних.

Війна

  • Напруга у зоні бойових дій на Донбасі зростає. Кількість зафіксованих штабом АТО випадків порушення режиму припинення вогню досягла 62. У ході бойових зіткнень і обстрілів загинув військовослужбовець, ще четверих – поранено, одного – травмовано. У Красногорівці під час обстрілу поранено місцевого жителя, в Авдіївці перебито лінію передач, що живить Донецьку фільтрувальну станцію, місто знову залишився без води.
  • Бойовики захопили медсестру підрозділи Нацгвардії, яка поїхала до родичів у Донецьк.
  • "Глава ЛНР" Плотницкий заявив, що розрахунки "республіки" з Україною за поставлену воду можуть здійснюватися за бартером вугіллям.

Україна й світ

  • Новообраний президент Трамп дав першу з початку року прес-конференцію. Він відкинув претензії щодо впливу Росії на нього та його оточення. Трамп заявив, що не збирається продавати бізнес і передає свої компанії в управління "сліпого трасту".
  • Кандидат на посаду Держсекретаря США Тіллерсон назвав Росію серйозною загрозою інтересам США. Він підтвердив, що нова адміністрація не вважає законною анексію Криму Росією та не виключає можливість надання Україні летального озброєння. При цьому Тіллерсон не вважає Путіна військовим злочинцем. Він стверджує, що "потрібно шукати конкретні факти" про бомбування Росією Алеппо, "перш ніж робити висновки".
  • Адміністрація президента Порошенка заперечує інформацію про наймання американської лобістської компанії BGR.

Тренди

  • Прем'єр-міністр Гройсман заявив, що найближчим часом буде створено робочі групи для моніторингу ситуації із нарахуванням таі виплатою зарплат. Він закликав співробітників "стукати" на роботодавців і сказав, що для цього буде створено "комунікаційні можливості".
  • За прогнозом колишнього заступника глави НБУ Рашкован, 2017 року закриються ще близько 20 банків, їх кількість скоротиться до 75-80. Частка найбільших банків збільшиться до 93-95 %, а другої групи (малих і середніх банків) – скоротиться до 2,5 %. Частка іноземних банків може зрости до більш ніж 80 %. За прогнозом НБУ депозитні ставки опустяться нижче 10 %, а кредити видаватимуть перевіреним позичальникам за ставкою не менше 13-15 %. Поява нових іноземних банків на українському ринку в поточному році є малоймовірною.
  • Міністр фінансів Данилюк планує оперативно створити фінансову поліцію замість ліквідованої податкової міліції. Планується скорочення штату в 6 разів зі збільшенням заробітних плат персоналу. Данилюк заявив, що нове відомство буде всього на чверть складатися із співробітників силового блоку.
  • Більшість кредитів рефінансування на загальну суму понад 25 млрд грн, виданих НБУ, припало на державні банки, у тому числі Приватбанк. Таким чином, держава пішла шляхом комерційних банків, які видавали кредити пов'язаним особам – адже державні банки є саме такими особами. Керівництво держбанків обіцяє своєчасно повернути кошти рефінансування. Гарантією повернення таких кредитів Приватбанком, за словами чиновників НБУ, служить особиста порука олігарха Коломойського та непублічні домовленості, досягнуті при націоналізації.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment